Line6 Tone Port UX2

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
osedzia
Line6 Tone Port UX2

Post autor: osedzia » sobota 28 paź 2006, 12:59

Witam wszystkich! i życzę wiecznych przypływów weny twórczej!
Niestety mam problem.
Nabyłam Tone Port UX2, rozpakowałam, podłączyłam....
i wszystkie edytory (WeveLab, Audacity) przy próbie nagrania nie chcą tego robić, gdyż jak podają mam źle ustawioną rozdzielczość i częstotliwość próbkowania. Dowcip polega natym, że i w Tone Port i w ustawieniach edytora (Audacity) są te same wartości tj. 24 na 44,1!!!
Odłączyłam kartę zintegrowaną, poustawiałam wszystko co trzeba (tak mi się przynajmniej wydaje) w panelu sterowania...
No chyba szlak mnie trafi!!!
Czemu nic nie może zwyczajnie zadziałać?
Pomocy!!!
Komp XP Professional Pentium 4 2,6 512 MB RAM
w moim sercu rodzi się muzyka

richtig

Re: Line6 Tone Port UX2

Post autor: richtig » sobota 28 paź 2006, 13:22

Odłączyłam kartę zintegrowaną
Polka potrafi :)

Może poeksperymentuj z innymi ustawieniami częstotliwości i rozdzielczości bitowej. Jakie urządzenie wejściowe i wyjściowe masz w wybrane ustawieniach Audacity?
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
osedzia

Post autor: osedzia » sobota 28 paź 2006, 18:39

...Odłączyłam kartę zintegrowaną
Polka potrafi :)

Może poeksperymentuj z innymi ustawieniami częstotliwości i rozdzielczości bitowej. Jakie urządzenie wejściowe i wyjściowe masz w wybrane ustawieniach Audacity?...
próbowałam wszystkich ustawień. W Audacity ustawienia są takie same jak w Tone Port i nic. W WaveLab to samo. Cubas to samo.

peter1pl

Post autor: peter1pl » sobota 28 paź 2006, 22:32

Zeby u mnie Line6 Guitar Port zaczął nagrywać pod Cubasis'em 5 musiałem w Cubase Setup MME wyłączyć ("set Inactive") Syntezator SW Microsoft.
Nie wiem czy to to. Sprawdź.
Jak nie pomoże, popróbuj odinstalować Tone Porta i zainstalować jeszcze raz dokładnie jak piszą w instrukcji.
Porty USB też czasem odmawiaja posłuszeństwa, ale to się zdarza raz na rok i ponowne uruchomienie załatwia sprawę, wiec to raczej nie to... ;)
A może trafił Ci się wadliwy egzemlarz sprzętu i po prostu trzeba wymienić?
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Awatar użytkownika
osedzia

Post autor: osedzia » poniedziałek 30 paź 2006, 19:48

no właśnie tego się obawiam!
Może się namęczę a tu sprzęt wadliwy!

Zainstalowałam GearBoxa 3.0.0
Wygląda trochę inaczej ale ..... nagrywa!!!!
Tyle, że w ustawieniach nie da się zmienić rozdzielczości i częstotliwości (pole jest nie podświetlone) a jest 16 na 44,1 a w Audacity materiał na którym pracuję jest w rozdzielczości 24 bit.
Normalnie HIT!!! Sama nie wierzę w to co widzę! Teraz to już wogóle nic nie kumam!

peter1pl

Post autor: peter1pl » poniedziałek 30 paź 2006, 22:40

...no właśnie tego się obawiam!
Może się namęczę a tu sprzęt wadliwy!

Zainstalowałam GearBoxa 3.0.0
Wygląda trochę inaczej ale ..... nagrywa!!!!
Tyle, że w ustawieniach nie da się zmienić rozdzielczości i częstotliwości (pole jest nie podświetlone) a jest 16 na 44,1 a w Audacity materiał na którym pracuję jest w rozdzielczości 24 bit.
Normalnie HIT!!! Sama nie wierzę w to co widzę! Teraz to już wogóle nic nie kumam! ...
Dobrze że zainstalowałaś Gearboxa 3.0 bo to najnowsze oprogramowanie i z tego co widzę najlepsze - sam niedawno zainstalowałem. :)
Ustawieniami wewnątrz Gearboxa raczej się nie baw (nie ma to sensu). Ustawiaj rozdzielczość i częstotliwość próbkowania spod programu w którym nagrywasz. Jak spod niego odpalisz "driver settings" (albo coś w tym guście) będziesz mogła zmienić w "ASIO Settings" 16 bit na 24 i latencję.
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

ODPOWIEDZ