Neumann U87

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
igs
Re: Neumann U87

Post autor: igs » czwartek 14 wrz 2006, 21:28

Ja ZA. Ale... Drogi i ciężko dostać używany okazyjnie, tanio. Do tego zmieniało się brzmienie na przestrzeni lat. I różne są modele. Ale ZA.
www.igsaudio.pl

paul

Post autor: paul » czwartek 14 wrz 2006, 21:40

Za.
Mialem stycznosc z aktualnymi modelami. Pieknie brzmi.

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » czwartek 14 wrz 2006, 22:33

to taki punkt odniesienia jak dla sceny shure sm58 (najchętniej wybierany)
to samo jest z UL87 jest najchętniej wybierany statystycznie.

Używam jest bardzo dobry, choć jesli ktoś ma coś nieładnego w barwie glosu to lepiej zalożyć tańszy mikrofon mniej dokładny.

ten jest bardzo czuły. Uwaga z nagrywaniem gitar nie można go zbyt blisko przystawiać do glośnego pieca bo szlag może trafić membranę, delikatny jest.

a i raczej nie dla krzykaczy

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 14 wrz 2006, 23:54

...Krótka piłka - legendarny Neumann U87 - do wokali i generalnie to wszystkiego - kto za kto przeciw? :) :) :)...

Do wszystkiego to moze nie, ale (juz to chyba na tym forum pisalem) dla mnie to mikrofon referencyjny (wcale nie znaczy ze najlepszy).
Taki wyznacznik, podstawa, zycze kazdemu, zeby mial (nawet ta stara wersje, grajaca 10dB ciszej).
Uzywam czesto i gesto ;)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 15 wrz 2006, 02:07

stykam sie z nim wszedzie :)

tez uwazam za referencyjny (brauner VMA bardziej mi lezy), choc czasem "lepszy" okazuje sie gorszy. Kiedys mimo ze byly 4 U87 do dyspozycji, wiekszosc sesji poszla na oktavach mkl 5000 i jakims dziwnym starym niemieckim mikrofonie (moze Gefell?)

Oczywiscie nie wzgardzilbym, ale to nie moj zasieg :)

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » piątek 15 wrz 2006, 09:57

za

gdybym mial w nagraniu piosenki do dyspozycji tylko jeden typ mikrofonu, na pewno bylby to sm57. natomiast do klasyki i jazzu - czy tez generalnie do akustycznych rzeczy - u87

a do nagrania fortepianu wiekszego marzenia niz u87 to juz miec nie mozna\\

oczywiscie nalezy miec na uwadze roznice pomiedzy rocznikami (czasami dosyc znaczace), a nawet nieraz pomiedzy egzemplarzami z tego samego rocznika (zwlaszcza te bardziej wiekowe), ale generalnie charakter i to "cos" jest stale i niezmienne

tylko ta cena moze odstraszac... ale sa duzo drozsze mikrofny przeciez, wiec kosmos to to tez nie jest. zycze kazdemu (rowniez i sobie :) - niestety nie mam go na wlasnosc) zeby lezal u niego w szafce z mikrofonami :)

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 15 wrz 2006, 11:30

O jakzesz Ci wiekszosc forum zazdrosci :)

Znam 2 studia ktore poza u87 (nawet solidnych preampow nie maja) nie maja a funkcjonuja :)

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » piątek 15 wrz 2006, 12:54

brak lampy w mikrofonie nie będzie zauważalny :) :)

bedzie jak najbardziej zauwazalny - na korzysc :) ogolnie jestem raczej przeciwnikiem nakladania lamp jednej na druga

a fakt, zazdroszcze ci cholernie :)) jeszcze to UA... ehh
fan dobrego brzmienia ;)

ODPOWIEDZ