RME MULTIFACE II czy FIREFACE 400 i mixer?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Beck22
RME MULTIFACE II czy FIREFACE 400 i mixer?

Post autor: Beck22 » czwartek 14 wrz 2006, 09:58

Czesc wszystkim.... wczoraj dodalem temat, ale jakims cudem go nie ma.... Nie wenikam w to i ponawiam pytanie:

Chce kupic zakupic sprzet do rejestracji 8-16 sladow( na poczatku 8 a pozniej rozbudowac do 16) mam 5000 ZL Zalezy mi na niezawodnosci, bezkonfliktowosci, znikomym opoznieniu niezlej klasy przetworniki i dobre preampy miksera.... Dodatkowo interfejs ma byc takze uzywany do miksu i obrobki materialu... PYTAM SIE CO DORADZACIE.... sprawdzilem juz wieeeele forum zagranicznych, testowalem wiele urzadzen, ale w tym momencie pytam sie Was co byscie wybrali...

I czemu nikt nie mowi o RME MULTIFACE II - czy jest to dobry zakup czy moze FIREFACE400 ....lepszy?

Czekam na odpowiedzi za ktore dziekuje juz teraz.. :)

pozdrawiam
BECK

Awatar użytkownika
Laliszon

Re: RME MULTIFACE II czy FIREFACE 400 i mixer?

Post autor: Laliszon » czwartek 14 wrz 2006, 10:47

I czemu nikt nie mowi o RME MULTIFACE II - czy jest to dobry zakup czy moze FIREFACE400 ....lepszy?

Czekam na odpowiedzi za ktore dziekuje juz teraz.. :)

pozdrawiam
BECK...
Najlepszy jest fireface 800 - jest rewelacyjny, nigdy nie kaprysi

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 14 wrz 2006, 11:41

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:28 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Beck22

Post autor: Beck22 » czwartek 14 wrz 2006, 14:41

dzieki stary.. za bardzo profesionalna odpowiedz i co najwazniejsze NA TEMAT!!!!

Naprawde postarales sie aby to wszystko napisac i za to DZIEKI i zimne PIWKO sie nalezy:))

pozdrawiam..
BECK-u

Beck22

Post autor: Beck22 » czwartek 14 wrz 2006, 15:01

... Mam w sumie jeszcze jedno pytanie ... czyli oprocz kupna np multiface lub fireface potrzebuje jeszcze jkakies przwedwzmacniacze, mikser czy nie potrezbuje tego ( chce nagrywac np zestaw perkusyjny) ..
dzienks!!!

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 14 wrz 2006, 16:13

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:29 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » czwartek 14 wrz 2006, 18:56

no to mam fart bo u mnie na razie wszystko git a dojeżdzalem go już w najróżniejszych sytuacjach, nie wiem co się stanię gdy podlączę dwa adaty ale kiedy jest jest 1+ 10 wejść pokładowych nie było problemu, poprosil tylko o zwiększenie bufora. Narazie jestem zadowolony (a miałem sporo różnych kart)

Beck22

Post autor: Beck22 » czwartek 14 wrz 2006, 19:09

czy dobrym pomyslem jest kupienie jako preampa SM Pro Audio PR8-E

http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/

czy moze NADY PRA8

i wkoncu nie wiem czy FIREFACE czy MULTIFACE ...na razie uzywam tylko PC a i do nagrywania live moge zabrqac PC-ta - serio zastanawiam sie nad multiface ale odradzcie mi to ok ?

Awatar użytkownika
ignatio

Post autor: ignatio » poniedziałek 09 paź 2006, 11:45

......... Mam w sumie jeszcze jedno pytanie ... czyli oprocz kupna np multiface lub fireface potrzebuje jeszcze jkakies przwedwzmacniacze, mikser czy nie potrezbuje tego ( chce nagrywac np zestaw perkusyjny) ..
dzienks!!!...

By nagrać zestaw perkusyjny, potrzebny jest odpowiedni zestaw mikrofonów. Taki np. RME Fireface 400 ma dwa przedwzmacniacze z napięciem phantomowym, a więc bez dodatkowych nakładów, można podpiąć do niego tylko dwa mikrofony. Pozostałe wejścia, to sześć liniowych (symetrycznych), dwa kanały cyfrowe S/PDIF i osiem ADAT. Czyli w najbardziej rozbudowanej wersji, można nagrać jednocześnie do 18 niezależnych kanałów (2 mic / 6 line / 2 spdif / 8 adat). W sumie, to nawet nie wiem, czy ktoś próbował to w praktyce.

By podłączyć mikrofony do pozostałych wejść, należy ich sygnał czymś przetransformować. I tak, dla liniowych, potrzebny jest przedwzmacniacz mikrofonowy, dla spdif - przetwornik a/c (z wejściami mikrofonowymi także), dla ADAT - odpowiedni konwerter. Można też znaleźć cyfrowy mikser, który to wszystko załatwi od razu, ale to już razem z interfejsem stanowi duże pieniądze.

Można też pozostać tylko przy 2 gniazdach mikrofonowych i pozostałych 6-ciu liniowych, nagrywając jednocześnie 8 śladów (to i tak bardzo dużo!). W takim wypadku wystarczy 6 kanałów miksera z przedwzmacniaczami mikrofonowymi, insertami, bądź wyjściami typu direct, w każdym z 6-ciu kanałów....
Piotr Czy wiadomo Ci coś na temat współpracy Fireface 400 z behringer ADA 8000. Obecnie wystarczą mi dwa preampy - bębny będe nagrywał elektroniczne (Roland), ale w przyszłości mogę potrzebować 8 preampów do nagrania żywej perkusji. ADA 8000 mimo że Behringer cieszy się dość dobrymi opiniami, więc przed zakupem Fireface chciałbym wiedzieć czy są widoki na bezkonflikotową współpracę tych urządzeń.
Pozdro Ignatio
Prawnik ex muzyk marzący by było odwrotnie

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » poniedziałek 09 paź 2006, 12:16

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:32 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ