RME HDSP 9632 vs Digi002

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Charlie
RME HDSP 9632 vs Digi002

Post autor: Charlie » środa 06 wrz 2006, 09:57

Mam pytanko:
jak oceniacie jakość przetworników w Digi002 w porównaniui z RME HDSP 9632. Czytalem pare niepochlebnych opini na temat przetwornikow w Digi002 na forum... Czy to mozliwe zeby przetworniki w RME byly lepsze niz w Digi002 ..? Jakie jest Wasze zdanie ?
pozdrawiam

Awatar użytkownika
JacekH

Re: RME HDSP 9632 vs Digi002

Post autor: JacekH » środa 06 wrz 2006, 10:30

...Mam pytanko:
jak oceniacie jakość przetworników w Digi002 w porównaniui z RME HDSP 9632. Czytalem pare niepochlebnych opini na temat przetwornikow w Digi002 na forum... Czy to mozliwe zeby przetworniki w RME byly lepsze niz w Digi002 ..? Jakie jest Wasze zdanie ?
pozdrawiam...
Wszystko jest możliwe. Pytanie tylko, czy Ty tę różnicę usłyszysz, czy zobaczysz ją na analizatorze. Przecież w tej klasie sprzętu są to marginalne wahania, zupełnie nieistotne. Ważna jest funkcjonalność urządzenia. Zastanów się czego potrzebujesz, bo to przecież kompletnie różne systemy. Wspólne mają tylko to, że są systemami do pracy z audio. nie napisałeś czy chodzi Ci o wersję Rack czy Factory (mikser). Ale jakby nie patrzeć takie porównanie nie ma najmniejszego sensu.

Jacek

WG

Post autor: WG » środa 06 wrz 2006, 11:11

pozdrawiam...
A czy czasem nie wkradł się błąd w twoim wyborze.

Zauważ, że
karta RME HDSP 9632 nie posiada PREAMPÓW MIKROFONOWYCH !

Po za tym to są dwie różne platformy tak jak ci napisał Jacek, przeznaczone szczególnie pod różny soft. Przede wszystkim na jakim oprogramowaniu audio chcesz pracować albo pracujesz bo może mieć to kolosalne znaczenie w wyborze.

Po za tym zakładam, że z cenami się zaznajomiłeś . W przypadku Digi002 za 11k otrzymujesz w zasadzie kompletne już studio produkcyjne, zwarte i gotowe od razu do pracy. W przypadku RME musisz sobie jeszcze dokupić preampy i soft i wtyczki, czyli kolejny dylemat ale ...

... ale coś mi się widzi (oczywiście mogę się mylić), że chcesz kupić Digi002 tylko po to aby mieć preampy i pracować sobie w programie innym niż ProTools na sterowniku ASIO. Jeżeli tak to IMO nie jest to dobry pomysł (choć na upartego można) ale szkoda marnować czegoś co zostało idealnie stworzone do pracy w ProTools dla całkiem już zawodowego studia.

Awatar użytkownika
Charlie

Post autor: Charlie » środa 06 wrz 2006, 13:50

Chodziło mi o wersje Digi002 Rack - przepraszam zapomniałem dodać ...

Wiem że RME HDSP 9632 nie posiada preampów mikrofonowych, ale jesli bym sie na nią zdecydował to napewno bym dokupił, oraz soft w postaci CUBASE SE3, Reasona3 i Amplituba LE :)

Racją jest że Digi to komplet gotowy do pracy i chyba własnie na niego się zdecyduje. Moje wątpliwości dotyczył jakości przetworników, czy jest to słyszalne ... ale Jacek chyba je rozwiał :)

Jeśli mogłbym jeszcze o coś spytać, to o tą właśnie funkcjonalność o której również wspominał Jacek - jak Digi002 współpracuje z PCtami ( bo takiego właśnie mam kompa) oraz z softwarem "nie ProToolsowym", np Steinbergowcami, czy można na nim odpalać bez przeszkód inne programy ..?
Raczej bede uzywal dedykowanego oprogramowania, ale gdym chciał sprobowac na nim czegoś innego ...

Moj komp to:
dwurdzeniowy AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX, płyta główna: Gigabyte GA-M55S-S3 nVidia nForce 550, Pamięć: RAMGeIL Dual 2x 512MB DDR2 800 MHz.

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » czwartek 07 wrz 2006, 01:35

Jesli chodzi ci owspółpracę z Cubase to absolutnie nie pakuj sie w digi, mialem digi002 i on najlepiej chodzi z protoolsem na macku.(robię na NUendo ale to podobne programy Nuendo jest bardziej rozwinięte)
RME ma bardzo dobre sterowniki i to dziala, cala insalacja trwa bez problemu. Kiedy instalujesz digi002 zwykle musisz zainstalować protoolsa LE, Lubi się to czasami gryźć z Cubase albo Nuendo jesli jest w jednym kompie. Od kiedy pożegnalem digi002 nie mam generalnie kłopotow.Digi ma sporąlatencję, rme bardzo niewielką, przy grze na instrumentach virtualnych praktycznie nie możliwą do uslyszenia. Digi to ostateczność dla miłośników malego 32 trackowego
protools.

Awatar użytkownika
Charlie

Post autor: Charlie » czwartek 07 wrz 2006, 09:16

...Jesli chodzi ci owspółpracę z Cubase to absolutnie nie pakuj sie w digi, mialem digi002 i on najlepiej chodzi z protoolsem na macku.(robię na NUendo ale to podobne programy Nuendo jest bardziej rozwinięte)
RME ma bardzo dobre sterowniki i to dziala, cala insalacja trwa bez problemu. Kiedy instalujesz digi002 zwykle musisz zainstalować protoolsa LE, Lubi się to czasami gryźć z Cubase albo Nuendo jesli jest w jednym kompie. Od kiedy pożegnalem digi002 nie mam generalnie kłopotow.Digi ma sporąlatencję, rme bardzo niewielką, przy grze na instrumentach virtualnych praktycznie nie możliwą do uslyszenia. Digi to ostateczność dla miłośników malego 32 trackowego
protools....

Hmmm wydawało mi sie sprzet w tej klasie cenowej co Digi002, nie powinien miec juz bardzo widocznej latencji... Spodziewalbym sie jakiejs wiekszej latencji w przypadku np. Mboxa ...

Co do kompa to ja mam PCta, ale ok, chyba podejme ryzyko, wezme Digi i przekonam sie na własnej skórze z czym mam do czynienia ... ;).

Pozdrawiam

WG

Post autor: WG » czwartek 07 wrz 2006, 09:56

Hmmm wydawało mi sie sprzet w tej klasie cenowej co Digi002, nie powinien miec juz bardzo widocznej latencji... Spodziewalbym sie jakiejs wiekszej latencji w przypadku np. Mboxa ...
Weź jedną rzecz pod uwagę. Latencja w ProTools jest uzależniona od jego własnego hardware a nie od komputera ! i sterownik ASIO musi się podporządkować do sterownika w Digi i jest przelotką pomiędzy Cubase a sterownikiem ProTools (dochodzi jeszcze jeden element którego nie ma w RME). A komputer tutaj nie ma znaczenia. Także mając ProTools-a nie masz możliwości zmiany szybkości i wydajności pracy !

W przypadku RME im szybszy komputer będziesz miał tym szybciej, wydajniej ci wszystko pracuje. ASIO jest uzależnione tylko od procka jaki masz. W RME komunikacja następuje bezpośrednio między kartą a programem.

Racją jest że Digi to komplet gotowy do pracy i chyba własnie na niego się zdecyduje.
I zalety tego środowiska poznasz dopiero podczas pracy w ProTools

Moje wątpliwości dotyczył jakości przetworników, czy jest to słyszalne ... ale Jacek chyba je rozwiał :)
No nie wiem czy rozwiał może powiedział to zbyt łagodnie aby nie stawać po którejś stronie obozu
I tak pracuje na jednym i drugim a swoje wie
Podejrzewam, że RME ma i tak lepsze przetworniki od Digi.
Pierwsze karty Digi 001 parametrów nie miały rewelacyjnych, niestety nie wiem jak w następnych ale na pewno coś poprawili. RME od początku idzie w kierunku jakość/wydajność. Zwłaszcza seria HDSP.

Jeśli mogłbym jeszcze o coś spytać, to o tą właśnie funkcjonalność o której również wspominał Jacek - jak Digi002 współpracuje z PCtami ( bo takiego właśnie mam kompa) oraz z softwarem "nie ProToolsowym", np Steinbergowcami, czy można na nim odpalać bez przeszkód inne programy ..?
Jeżeli chcesz pracować na Cubase zwłaszcza Reason i odpalać wtyczki w czasie rzeczywistym to moim zdaniem RME HDSP to wymarzona karta do tych celów, bo ma ASIO implementowane od początku do końca.

W ProTools funkcjonalność i zgodność z ASIO z programami typu Cubase została wprowadzona sporo później powiedziałbym nawet "NA ODCZEPNEGO" aby użytkownicy nie czuli się pokrzywdzeni jak im się nie spodoba ProTools i będą chcieli przesiadki na coś innego.

Tak czy inaczej używając Digi i Cubase sądzę, że będziesz męczył się z latencją albo współpracą gdyż karta nie została stworzona do takich celów.

W sumie nie chcę cię odwieźć od zakupu ale IMHO źle kombinujesz.
Z resztą przeszukaj to forum bo nie jedno słowo padło w tej kwestii.

Awatar użytkownika
Charlie

Post autor: Charlie » czwartek 07 wrz 2006, 11:19

Wielkie dzieki za podpowiedzi :)

Ja generalnie troszke bardziej z ciekawości, pytalem o działanie Digi z produktami Steinberga, bo tak jak wczesniej napisalem - raczej bede uzywal oprogramowania dedykowanego czyli ProTools.

Oprocz Cubase, chodzilo mi rowniez o np WaveLaba - czy program do edycji plikow audio moze miec jakies konflikty z Digi002 ..?

Wciąż niepokoi mnie tez ta latencja.. z tego co zrozumiałem to w Dig jest juz niedopoprawienia, ustawiaona jakoby fabrycznie w hardware (jesli dobrze zrozumialem ...). Pytanie tylko czy jest ustawiona wystarczajaca zeby mozna bylo bez znaczacych opoznien dogrywac sciezki np wokalu.. Chodzi mi teraz o wspolprace z ProToolsem

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 07 wrz 2006, 11:36

Weź jedną rzecz pod uwagę. Latencja w ProTools jest uzależniona od jego własnego hardware a nie od komputera ! i sterownik ASIO musi się podporządkować do sterownika w Digi i jest przelotką pomiędzy Cubase a sterownikiem ProTools (dochodzi jeszcze jeden element którego nie ma w RME). A komputer tutaj nie ma znaczenia. Także mając ProTools-a nie masz możliwości zmiany szybkości i wydajności pracy !

Co?! Latencja zalezna od hardware? A nie od bufora? Sterownik ASIO nie jest zadna "przelotka", a komputer ma znaczenie. I kto to pisze?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 07 wrz 2006, 11:41

Wciąż niepokoi mnie tez ta latencja.. z tego co zrozumiałem to w Dig jest juz niedopoprawienia, ustawiaona jakoby fabrycznie w hardware (jesli dobrze zrozumialem ...). Pytanie tylko czy jest ustawiona wystarczajaca zeby mozna bylo bez znaczacych opoznien dogrywac sciezki np wokalu.. Chodzi mi teraz o wspolprace z ProToolsem.

Nie da rady w ogole nic dograc, latencja przekracza wszelkie granice zdrowego rozsadku dochodzac do pojedynczych minut, a zrzuty ekranowe Pro-Toolsa powstaja w fotoszopie i nie maja nic wspolnego z realnym oprogramowaniem. Linki na stronie digi prowadzace do sterownikow ASIO prowadza w rzeczywistosci do stron o wiadomej i ostatnio niepopularnej tematyce. Bufor mozna zmniejszyc do 64 probek, ale tylko zworami wewnatrz urzadzenia, ale w niektorych modelach digi002 te zwory sa zalutowane, zeby uzytkownicy nie mogli nic nagrac - za taka kase - wstyd!

ODPOWIEDZ