Płyta główna - Socket A

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
poet-1
Płyta główna - Socket A

Post autor: poet-1 » niedziela 03 wrz 2006, 18:09

witam i z gory zaznaczam ze sprawdzilem archiwum forum przed zalozeniem tematu.

potrzebuje plyty głównej pod starego athlona 1700+, w sklepie dostepne sa same ASrocki, wiec szukam na allegro innej koniecznie na chipsecie Nforce ( pod karte Aardvark )
przepraszam ale juz od 3 dni sam nie wiem co wybrac i troche mnie to juz frustruje, sprawdzilem archiwum ale o modelach plyt glownych ktore mnie interesuja nic nie ma.
do wyboru mam:
-Gigabyte GA-7N 400SL za 299 zl
-Gigabyte GA-7N 400E-L za 160zl
-Gigabyte GA-7N400E za 175 zl
-Gigabyte GA-7NF-RZ używana za 150 zl
-ASUS A7N8X-VM NFORCE2 za 110 zl
-ASUS A7N8X NFORCE2 189zl
-EPoX EP-8RDA3I 169 zl
moze ktos posiada ktoras z tych plyt i doradzi w zakupie, czy tryb dual channel , raid i inne fajerwerki sa rzeczywiscie przydatne itd
pozdrawiam i dziekuje
diggin' in the crates

Awatar użytkownika
grembo

Re: Płyta główna - Socket A

Post autor: grembo » niedziela 03 wrz 2006, 18:36

dual channel (RAM?)i raid (o ile planujesz ronbienie matrycy na SATA) sa przydatne

f-ma Gygabyte ma bardzo dobra opinie ogolnie

WG

Post autor: WG » niedziela 03 wrz 2006, 21:24

ASUS A7N8X NFORCE2
Mam tego ASUS-a. Sprawuje się od roku bez zarzutów, zmieniałem z wysłużonej już płyty Epox, która powoli zaczynała "świrować".
W Asus raz zdarzyło mi się podczas startu biosu, że z niewiadomych przyczyn zresetowało toto sobie konfigurację procesora - przestawiło szynę - po manualnym przywróceniu ustawień działa oczywiście prawidłowo.

Choć testowana z niewielką ilością kart audio, tylko PCI, żadnych problemów przy pracy w audio nie stwierdziłem.
Żadnych rewolucji też nie mam - dysk zwykły ATA, pamięci w trybie single ale przyznaję, że działa toto dosyć niezawodnie.

Ta wersja ASUS VM to "okrojony" model tej płyty tak czy inaczej jeżeli zdecydujesz się na ASUS-a to bierz raczej model pełniejszy choć hm, kasa sporo większa i zależy czy planujesz rozbudowę o inne karty PCI i pamięci.

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » niedziela 03 wrz 2006, 21:35

swego czasu miałem płytke ecsa pod athlona wlasnie (kt600a) i sprawowala ie calkiem niezle teraz mam gigabayta i nie narzekam tyle ze pod celerona ...

w sumie powiem szczerze ze nie mialem nigdy problemow z giga oraz ecs a kilka ich mialem :)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 03 wrz 2006, 22:59

Od dawien dawna osiadam GA-7N400L i moge polecic te plte jako funkcjonalna, stabilna i dobra. Nie mam znia zadnych problemów.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 04 wrz 2006, 02:19

bierz asrock - najtaniej i to nowa z 2 letnia gwarancja - tylko to zostalo na rynku - reszta to jakies koncowki......jakosc i stabilnosc perfekt

nie sluchaj bzdur bo to to samo co asus a bywa mniej klopotliwe

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » poniedziałek 04 wrz 2006, 08:45

...bierz asrock - najtaniej i to nowa z 2 letnia gwarancja - tylko to zostalo na rynku - reszta to jakies koncowki......jakosc i stabilnosc perfekt

Jakość i stabilność Asrocka? To przecie oksymoron :)... Asrock nadaje się co najwyżej do zastosowań biurowych, ewentualnie jako komp domowy dla mało wymagającego użytkownika.

nie sluchaj bzdur bo to to samo co asus a bywa mniej klopotliwe...

Jak widzę, opinia poparta wieloletnim doświadczeniem... :D
Każda płyta może sprawiać problemy, ale Asrock jest na nie podatny bardziej, niż płyty z wyższej półki.

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » poniedziałek 04 wrz 2006, 09:12

...bierz asrock - najtaniej i to nowa z 2 letnia gwarancja - tylko to zostalo na rynku - reszta to jakies koncowki......jakosc i stabilnosc perfekt

nie sluchaj bzdur bo to to samo co asus a bywa mniej klopotliwe...
Ja korzystam z Asroca i nie jestem w pełni zadowolony,po trzech miesiącach póki pracowałem na zintegrowanej AC97 podczas nagrywania Pro Dema karta się spaliła,komputer nie chciał nawet sterów zainstalować!!!
Pozdrawiam

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 04 wrz 2006, 12:17

a ja mam w 3 komputerach od paru lat i nie narzekam ani na wydajnosc ani na stabilnosc - setki osb ktore to kupily rowniez nie maja wiekszych problemow........

jak spalila ci sie karta na plycie?sama z siebie?niemozliwe.......

to nie jest chlam tylko bardzo dobra plyta - niewiezysz sprawdz

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 04 wrz 2006, 12:23

aha zwroc na jedna kwestie uwage - dwie serie czipsetow nforce 2 nie oferuja dual channel - niby szczegol ale przyspiesza i poprawia to prace pamieci(jakies 10-20% szybciej)
nie wszystkie tez poprawnie obsluguja ddr400(gdybys chcial wsadzic bartona na fsb400 - choc one sa dosc drogie)
i malo ktory ma obsluge serial ata

dlatego proponuje ci asrocka ktory to wszystko ma i dziala idealnie

ODPOWIEDZ