Brzmienie TC Powercore

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Krzyśko!
Brzmienie TC Powercore

Post autor: Krzyśko! » piątek 11 sie 2006, 13:17

Witam!
Czy pluginy Powercore są rzeczywiście lepsze brzmieniowo od takich np PSP MasterComp i Neon HR? Czy nie lepiej zamiast wydawać ponad 3000zł przejść na solidne 64 bity i wtedy zastosować wtyki PSP? Ktoś może robił porównania?
Tam sięgaj, gdzie wzrost nie sięga... :-)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Brzmienie TC Powercore

Post autor: JoachimK » piątek 11 sie 2006, 13:25

...Witam!
Czy pluginy Powercore są rzeczywiście lepsze brzmieniowo od takich np PSP MasterComp i Neon HR? Czy nie lepiej zamiast wydawać ponad 3000zł przejść na solidne 64 bity i wtedy zastosować wtyki PSP? Ktoś może robił porównania?
...

To jest cos innego. Sam jestem uzytkownikiem PowerCore jak i wszystkich PSP (z Neon HR wlacznie). Pamietaj, ze na PowerCore masz rowniez doskonale produkty, jak masteringowe wysokich lotow MD3, albo hi-endowe poglosy VSS, jak i oprogramowanie innych firm, np. doskonaly pakiet z Sony Oxford, czy instrumenty Virus i V-station. Oczywiscie trzeba je dokupic osobno.
Na pewno zarowno korektory jak i kompresory dostarczane w najmniejszej wersji PoCo sa w pelni profejsonalnymi narzedziami.
Mi sie nie podoba jedynie dodawany do kazdego poCo masteringowy MasterX3 (wrecz go nie znosze), reszta jest niezla.
Poglosy dodawane do PoCo nie sa moze najwyzszych lotow (w porownaniu z tymi z gornej polki), ale w miksie sie sprawdzaja lepiej, niz wiele innych wtyczek. (IMHO)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Soundchaser

Post autor: Soundchaser » sobota 12 sie 2006, 02:18

Zainteresuj sie rowniez Focusrite Liquidmix no i oczywiscie UAD-1.
Ceny podobne,dla kazdego cos milego.Generalnie,jak kompresja i EQ to UAD,jesli poglosy to PoCo.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 12 sie 2006, 08:03

...Zainteresuj sie rowniez Focusrite Liquidmix

Na razie tylko wspierany na maka, podobnie jak SSL Duende

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » sobota 12 sie 2006, 09:23

...Zainteresuj sie rowniez Focusrite Liquidmix no i oczywiscie UAD-1.
Ceny podobne,dla kazdego cos milego.Generalnie,jak kompresja i EQ to UAD,jesli poglosy to PoCo....
na codzien jestem uzutkownikiem UAD-1 , przez ostatnie 3 tyg. miałem okazje korzystac z TC powercore & UAD-1 w jednym kompie .
Jesli chodzi o dynamike i EQ , to niestety UAD-1 ma wyrazna przewage
porownywałem
PC 24/7 z UAD-1 1176 LN ,
jesli chodzi o UAD-1 LA2A , tutaj niema odpowiednika .
szczerez mowiac nie zauwazyłem szczególnie wielkich roznic miedzy powercore a Waves , sa bardzo porownywalne .

Troche inaczej sprawa sie przedstawia jesli mowimy o reverbach , chorus . TC powercore ma wyrazna przewage nad UAD-1 , brzmia po prostu lepiej . cały czas poruszamy sie w obszarze wtyczek standardowych ( powercore ).

Jesli chodzi o Focusrite Liquidmix ,

tutaj mozna przeczytac opije uzytkownikow

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 12 sie 2006, 11:32

Jesli chodzi o dynamike i EQ , to niestety UAD-1 ma wyrazna przewage
porownywałem
PC 24/7 z UAD-1 1176 LN ,

Jezeli bedziesz ustawiac tak samo galki na tych kompresorach, to istotnie wrazenie lepszej pracy jest przy UAD 1176, co nie znaczy, ze mozna uzyskac podobne brzmienie.
(BTW PoCo 24/7 ma bardzo czuly input i - co ciekawe - podobnie zachowuje sie prawdziwy stary UREI (nawet nie nowszy od Universal Audio) - tym samym znajac oryginalny kompresor mozna tez zaryzykowac stwierdzenie, ze latwiej ustawic symulacje z PoCo, ale o tym juz nie kazdy wie albo i chce glosno mowic Jednak przyznam, ze istotnie wtyczke UAD ustawia sie latwiej)

A EQ z UAD jakie porownywales w odniesieniu do TC? (oczywiscie pomijamy symulacje Pultec, bo to jest zupelnie inaczej dzialajacy procesor)

jesli chodzi o UAD-1 LA2A , tutaj niema odpowiednika .
A pozostale kompresory i limitery z TC? To oczywiscie nie sa odpowiedniki LA2, ale sa bardzo ciekawe w brzmieniu.

szczerez mowiac nie zauwazyłem szczególnie wielkich roznic miedzy powercore a Waves , sa bardzo porownywalne .

Tak dobrze niestety nie jest. Prosty przyklad - kazdy kompresor z TC obrabia bardziej miekkko i naturalnie wokal, niz nawet dedykowany Waves Renaissance (i to juz nie jest tylko moje prywatne zdanie). W ogole kompresory Waves moga sie mocno wykladac w momencie, gdzie zachodzi potrzeba znacznych kompresji "mocnego" dzwieku (np. bas). W takim pzypadku symulacje z UAD jak i PoCo moga okazac sie daleko lepsze w subiektywnym odczuciu.

Inna sprawa, ze zarowno na UAD jak i na PoCo kompresory lepiej obrabiaja transjenty. To wszystko wychodzi szczegolnie na "zywym" graniu.
Takie sa moje odczucia po dwoch latach pracy na UAD i TC, gdzie Waves mialem juz wczesniej.

P.S. mam tez do dyspozycji oryginalny kompresor UREI, stad nie do konca sie zgadzam z ogolnie panujaca opinia o zdecydowanej wyzszosci UAD nad PoCo. Powiem wiecej - pewne pozytywnie brzmiace elementy ataku dzwieku niekiedy lepiej wychodza na niby gorszym i malo procesorozernem kompresorze EX-1 z UAD niz na symulacji 1176.
Mysle tez, ze moglbym dosc latwo wykazac zarowno podobienstawa tych wtyczek do oryginalu, jak i pojsc w druga strone, ukazujac spore niedoskonalosci symulacji (patrz - podobna sytuacja w tescie Phoenix - lipcowy nr EiS). Zalezy to od obrabianego materialu.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 12 sie 2006, 12:31

Mysle tez, ze moglbym dosc latwo wykazac zarowno podobienstawa tych wtyczek do oryginalu, jak i pojsc w druga strone, ukazujac spore niedoskonalosci symulacji (patrz - podobna sytuacja w tescie Phoenix - lipcowy nr EiS). Zalezy to od obrabianego materialu.

Jest jeszcze jednen aspekt, najczesciej pomijany. Otoz przewaznie kazdy odnosi sie do wzorca, porownujac wtyczki, a to jest takze slepa uliczka, podobnie jak usilne poszukiwanie w brzmieniu syntezatorow nasladownictwa do prawdziwych instrumentow.

Czy nie lepiej po prostu korzystac z danych narzedzi tak, aby sie w danej sytuacji dobrze sprawdzily, niz probowac ciagle nasladowac?

Soundchaser

Post autor: Soundchaser » sobota 12 sie 2006, 17:15

Na razie tylko wspierany na maka, podobnie jak SSL Duende...
Tak,niestety masz racje ale juz niedlugo pojawia sie stery dla Windowsa,pozyjemy ,zobaczymy.Na Macu chodzi bardzo dobrze,mialem okazje pobawic sie w sklepie,no i cena do przyjecia.

ODPOWIEDZ