Alesis M1 MK2 charczą ... wada czy tak one mają?
-
Witam serdecznie i mam nadzieje ze znajda sie tutaj pomocni ludzie, ktorzy mnie uswiadomia co jest nie halo. Otoz kupuje monitory studyjne i jak narazie biore ze sklepu poszczegolne modele do domu i przesluchuje i o to robie pierwszy test Alesis M1 Mk2 i po podlaczeniu i wrzuceniu prostego loopa kick z glosnika basowego wydobywa sie jakis denerwujacy charczacy dzwiek, nie moge porownac z innym modelem bo na sklepie maja tylko ten jeden, a sprzedawca jest tak inteligentny ze mowi ze nic nie wie moze tak musi byc...powiedzcie mi czy ten chark to jest w alesisach firmowo i pokrywa go dopiero dolozenie instrumentali bo probowalem i tak jest, czy one sa poprostu uszkodzone fabrycznie i bas powinien grac czysto???? Prosze bardzo o odpowiedzi... mam nadzieje ze wiecie o jakie charczenie mi chodzi bo to ciezko zinterpretowac.pozdrowionka
Re: Alesis M1 MK2 charczą ... wada czy tak one mają?
A sprawdzałeś na innych nagraniach?
Może być to wina błędnego ustawienia , może pomieszcznie przymulać, albo faktycznie coś z bassem w środku nie tak. Pamiętam też słuchałem alesisów kiedy zastanawiałem się nad wyborem monitorków. Brzmienie tych trumienek kompletnie mi nie odpowiadało przebasowane , mulące. Nie jestem użytkownikiem tych monitorów na codzień toteż nie mogę się wypowiedziecieć głebiej, w kazdym bądz razie jak kupiłem Bery b2031a i biją na łeb alesisy. Posparwdzaj inne nagrania , ustaw przedewszystkim jak nakazał manual, zobacz czy nic nei wpada w rezonans etc. Nic innego do głowy mi nie przychodzi. POZDRO
Może być to wina błędnego ustawienia , może pomieszcznie przymulać, albo faktycznie coś z bassem w środku nie tak. Pamiętam też słuchałem alesisów kiedy zastanawiałem się nad wyborem monitorków. Brzmienie tych trumienek kompletnie mi nie odpowiadało przebasowane , mulące. Nie jestem użytkownikiem tych monitorów na codzień toteż nie mogę się wypowiedziecieć głebiej, w kazdym bądz razie jak kupiłem Bery b2031a i biją na łeb alesisy. Posparwdzaj inne nagrania , ustaw przedewszystkim jak nakazał manual, zobacz czy nic nei wpada w rezonans etc. Nic innego do głowy mi nie przychodzi. POZDRO
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA
Polskie Radio SA
Mam takie Alesisy od kilku lat. Wiem o jakie "charczenie" Ci chodzi. Nazwałbym to raczej brzęczeniem niż charczeniem. Moje też tak mają i z tego co wiem, to wszystkie. Ja generalnie słucham na nich mp3 lub CD audio i nic nie nagrywam. Z reguły słucham umiarkowanie cicho, a brzęczy dopiero,gdy jest czadzik no i trochę więcej niż potrzeba basu na nich (bo akurat te Alesisy mają zajefajny). Mi to generalnie nie przeszkadza, ale czasami wkurza. Moja rada, to NIE KUPUJ ICH, tylko poszukaj innych.
-
...Mam takie Alesisy od kilku lat. Wiem o jakie "charczenie" Ci chodzi. Nazwałbym to raczej brzęczeniem niż charczeniem. Moje też tak mają i z tego co wiem, to wszystkie. Ja generalnie słucham na nich mp3 lub CD audio i nic nie nagrywam. Z reguły słucham umiarkowanie cicho, a brzęczy dopiero,gdy jest czadzik no i trochę więcej niż potrzeba basu na nich (bo akurat te Alesisy mają zajefajny). Mi to generalnie nie przeszkadza, ale czasami wkurza. Moja rada, to NIE KUPUJ ICH, tylko poszukaj innych. ...
Dokladnie marian jest to o czym mowisz...BRZECZENIE...aha czyli wszystkie tak maja oks to ja je pogonie czym predzej i zobacze bery 2031A.pozdrowionka koledzy i dzieki sliczne za porade...
Dokladnie marian jest to o czym mowisz...BRZECZENIE...aha czyli wszystkie tak maja oks to ja je pogonie czym predzej i zobacze bery 2031A.pozdrowionka koledzy i dzieki sliczne za porade...
-
...A sprawdzałeś na innych nagraniach?
Może być to wina błędnego ustawienia , może pomieszcznie przymulać, albo faktycznie coś z bassem w środku nie tak. Pamiętam też słuchałem alesisów kiedy zastanawiałem się nad wyborem monitorków. Brzmienie tych trumienek kompletnie mi nie odpowiadało przebasowane , mulące. Nie jestem użytkownikiem tych monitorów na codzień toteż nie mogę się wypowiedziecieć głebiej, w kazdym bądz razie jak kupiłem Bery b2031a i biją na łeb alesisy. Posparwdzaj inne nagrania , ustaw przedewszystkim jak nakazał manual, zobacz czy nic nei wpada w rezonans etc. Nic innego do głowy mi nie przychodzi. POZDRO...
TB Czy Beringerki graja czysto i nie slychac w nich tego brzeczenia na basie jak w alesach??
Może być to wina błędnego ustawienia , może pomieszcznie przymulać, albo faktycznie coś z bassem w środku nie tak. Pamiętam też słuchałem alesisów kiedy zastanawiałem się nad wyborem monitorków. Brzmienie tych trumienek kompletnie mi nie odpowiadało przebasowane , mulące. Nie jestem użytkownikiem tych monitorów na codzień toteż nie mogę się wypowiedziecieć głebiej, w kazdym bądz razie jak kupiłem Bery b2031a i biją na łeb alesisy. Posparwdzaj inne nagrania , ustaw przedewszystkim jak nakazał manual, zobacz czy nic nei wpada w rezonans etc. Nic innego do głowy mi nie przychodzi. POZDRO...
TB Czy Beringerki graja czysto i nie slychac w nich tego brzeczenia na basie jak w alesach??
JA jestem z nich b zadowolony. zadnych burczen pierdzen i innych wydziwień:): W tej kalsie cenowej ja nie znalazłem nic lepszego do 1.8k najlepsze (moim zdaniem). Pozdro
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA
Polskie Radio SA
Każdy monitor harczy, jeśli go przesterujesz. Trzeba zacząć od poprawnego ustawienia poziomu sygnału.
-
...Każdy monitor harczy, jeśli go przesterujesz. Trzeba zacząć od poprawnego ustawienia poziomu sygnału....
Czyli co proponujesz jak to wedlug ciebie poprawnie ustawic idzie?? bo mam na monitorach ustawienie mam na 1 poziomie bo na wiekszym to tragicznie wywala to brzeczenie a na mikserze do polowy dochodze. nawet na wskazniku do zera lampki nie dochodza wiec chyba raczej ich nie przesterowuje.pozdrawiam
Czyli co proponujesz jak to wedlug ciebie poprawnie ustawic idzie?? bo mam na monitorach ustawienie mam na 1 poziomie bo na wiekszym to tragicznie wywala to brzeczenie a na mikserze do polowy dochodze. nawet na wskazniku do zera lampki nie dochodza wiec chyba raczej ich nie przesterowuje.pozdrawiam
wskaźnik w mikserze pokazuje jaki masz poziom sygnału na sumie miksera, ale nie pokazuje przecież, czy sygnałem wyjściowym nie przesterowujesz wejścia monitora, zwłaszcza, że często po drodze jest dodatkowy regulator poziomu wyjścia na monitory.
Mnie również wydaje się, że każdy odsłuch można przesterować ustawiając zbyt duży poziom basu.Każde monitory mają wartość graniczną w dole, poniżej której nic nie przenoszą.Dlatego właśnie, aby móc kontrolować dół podczas nagrania i miksu w małych instalacjach stosuje się dodatkowe urządzenia.Proponuje posłuchać na tych odsłuchach wzorcowo nagranej muzyki i to z zerową korekcją. Mam te odsłuchy, nagrałem na nich sporo i jestem zadowolony.Powtarzam nagrałem nie zmiksowałem.Podczas miksów poglądowych też nie miałem z nimi problemu.
Zajmuje się komponowaniem i produkcją muzyczną.