RME Fireface 400 - pomiary RMAA

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
PiotrK
RME Fireface 400 - pomiary RMAA

Post autor: PiotrK » wtorek 25 lip 2006, 18:42

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:21 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Re: RME Fireface 400 - pomiary RMAA

Post autor: Miłaszewski » wtorek 25 lip 2006, 20:26

Jak to sie ma w porownaniu do FF800? Przyznam, ze chetnie bym zamienil go na FF400, ale czytalem plotki, ze ma nieco mniej zaawansowane przetworniki niz 800.
[addsig]

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » wtorek 25 lip 2006, 21:47

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:22 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

WG

Post autor: WG » środa 26 lip 2006, 08:43

Kolejny dowód na to, że w przypadku RME płaci się za NAZWĘ.
Karta jak każda inna.

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » środa 26 lip 2006, 09:46

...Kolejny dowód na to, że w przypadku RME płaci się za NAZWĘ.
Karta jak każda inna....

Otoz nie kolego. Placi sie za wysmienity support i doskonala jakosc- bynajmniej nie chodzi o przetworniki. Temat byl juz walkowany. JacekH wyjasnial na czym polega doskonalosc tych kart.

Hubi

WG

Post autor: WG » środa 26 lip 2006, 10:13

Fakt. Wypadało by może sprecyzować. O ile seria HDSP to doskonałe karty !!! o tyle seria Firewire już nie. Wyniki są przeciętne i szkoda bo to plasuje kartę w przedziale <1000 zł.

Z innego źródła. Znajomy który zakupił Firewire FW800 niestety się sparzył wydał parę tysiączków. I niestety nie trafił na wadliwy egzemplarz. Osobiście próbowałem z tym coś zrobić i niestety bez szans. Kiepska wydajność. Także serię FW niestety nie polecam

PS. W doskonały support oczywiście wierzę . Firma wyjątkowo dba o klienta i to trzeba faktycznie docenić.

Co do doskonałej jakości byłbym sceptyczny. Zależy jaki model i co bierzemy pod uwagę.

Karta kosztuje AŻ 3500 zł !!!.
Jak na tę cenę wyniki wprost rozczarowują.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 26 lip 2006, 11:20

Z innego źródła. Znajomy który zakupił Firewire FW800 niestety się sparzył wydał parę tysiączków. I niestety nie trafił na wadliwy egzemplarz. Osobiście próbowałem z tym coś zrobić i niestety bez szans. Kiepska wydajność. Także serię FW niestety nie polecam

Jakos sie zgodzic nie moge z ta kiepska wydajnoscia. Napisz cos wiecej.
Osobiscie nie posiadam, ale ma od dawna kolega. Na firewire "wisi" RME Fireface800 i PowerCore - zero problemow. Zrobil na tym sporo materialu, ktore chodzi od jakiegos czasu w ogolnopolskich rozglosniach i TV (muzyka rozrywkowa, reklamy). Przy produkcjach, ktore robi on, nie oplacaloby mu sie trzymac sprzetu, ktory sprawia klopoty, badz jest malo wydajny.

Pamietam u tego kolegi jakis problem z ktoryms sterownikiem (nie pamietam juz dokladnie o co chodzilo), nie dalo sie pracowac, pomogla instalacja starszej wersji sterownika. No ale coz - rzecz normalna. Obecnie mozna sie naczytac o klopotach ze strerownikami do FF400 na maka. Na szczescie support dziala.

Ja sie wlasnie przymierzam do zakupu mobilnej karty. Metric Halo nie kupie, bo w gre wchodzi pecet. Motu mi nie pasuje, FF400 chyba tez odpadnie. Szczerze mowiac chodzi mi po glowie RME FF800. Zalezy mnie na sporej ilosci wejsc, przy czym analogowe i tak maja byc docelowo zastapione zewnetrznymi preampami.

A na wielowejsciowego Mytek czy nawet Apogee mnie nie stac
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

WG

Post autor: WG » środa 26 lip 2006, 11:28

Ja miałem starcie z przypadkiem gdzie wszystko pracowało normalnie. Sterowniki i konfiguracje były sprawdzane wielokrotnie, ba nie tylko na jednym komputerze na laptopie stacjonarnych, zamontowane procesory Intel w granicach 3 GHz. Komputery PC.

Nie było sprawdzane na Macach bo takowych nie mieliśmy.

Wniosek końcowy był taki, że karta nie jest w stanie udźwignąć przepustowości jaką oferuje. Wprawdzie to było jakiś czas temu ale pamiętam, że na starcie karta już obciążała dosyć mocno CPU ~10-15%.
O niskiej latencji rzędu ~2-3 ms można zapomnieć - nie da nawet rady.
Wszelkie tipsy z manuala i ze stron też nie pomagały . Wielokrotne konfiguracje sprzęt i sterownikó doprowadzały nas już do obłędu.
Wsadzona inna karta kosztująca 10x taniej działała miodzio

Może to przypadek, nie wiem. Najgorsze jest to, że to ja podsunąłem mu pomysł z RME. Od tamtej pory mam się na baczności jeżeli chodzi o tę firmę.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 26 lip 2006, 11:36

dla mnie RME Fireface 800 był od początku skazany na przegraną , przerost formy nad treścią , kilkanaście sztuk sprzedanych w Polsce , gdzie w przypadku Motu 828Mk2 był okres kiedy Audiotech nie nadążał sprowadzać tych kart , zwłaszcza po tym jak 828 mk2 dostał nagrodę TEC , a RME dostał jedynie w ""tyłek " . Z tego co można obserwować panowie z RME poszli porozum do głowy i stworzyli to samo co Motu zrobiło lata temu , może teraz maja większe szanse .
Miałem okazje prownywac RME Fireface800 z motu 24I/O i motu 828 Mk2 ... RME brzmi inaczej a czy lepiej to jucz sprawa subiektywna ...

Dla mnie RME to firma która chce być rewolucyjna ale nie zawsze im to sie udaje .

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 26 lip 2006, 11:43

Ja sie wlasnie przymierzam do zakupu mobilnej karty. Metric Halo nie kupie, bo w gre wchodzi pecet. Motu mi nie pasuje, FF400 chyba tez odpadnie. Szczerze mowiac chodzi mi po glowie RME FF800. Zalezy mnie na sporej ilosci wejsc, przy czym analogowe i tak maja byc docelowo zastapione zewnetrznymi preampami.

A na wielowejsciowego Mytek czy nawet Apogee mnie nie stac ...
posiadam MOTU 24i/O i polecam , doskonałe przetworniki ... 24 analogowych wejsc i wyjsc, swietne oprogramowanie , moze słuzyc jako cyfrowa krosownica , u mnie wpółpracuje z Motu 2408 mk3 , tandem nie do zastapienia ... przy czym stabilny jak RUSKI czołg.
dosłownie wszystkie peryferia mam wpiete w 24I/O , od kopresorów po efekty zewnetrzne , krosujesz sygnał jak Ci sie podoba , przy czym doskonała karta dzwiekowa.

ODPOWIEDZ