Test zgodności z XP a klawiatura MIDI
Witam.Mam klawiaturę sterującą-MidiStart 2,firmy Miditech.Mam też Windowsa XP,który moją klawiaturę akceptuje i wszystko pięknie ze sobą współgra.Czasami jednak XP lubi ją wyłączać,bez uprzedzenia oczywiście.Jest to,hmm...lekko dekoncentrujące.
Cały problem tkwi (tak sądzę) w sterowniku tejże klawiatury,który jak łaskawie zostaję poinformowany:"nie przeszedł testów zgodności z systemem Windows XP umożliwiających uzyskanie logo Windows".
Czyli kolejne monopolistyczne zagranie pana Billa G. i jego wesołej drużyny. A oto i moje pytanie:czy ktoś miał już podobny problem i jak go rozwiązał(o ile mu się to udało,of cors).Dodam ,tak na marginesie,że instalowałem również zaktualizowany sterownik(ściągnięty ze strony producenta),który rownież nie uzyskał tych cholernych testów zgodności.
Cały problem tkwi (tak sądzę) w sterowniku tejże klawiatury,który jak łaskawie zostaję poinformowany:"nie przeszedł testów zgodności z systemem Windows XP umożliwiających uzyskanie logo Windows".
Czyli kolejne monopolistyczne zagranie pana Billa G. i jego wesołej drużyny. A oto i moje pytanie:czy ktoś miał już podobny problem i jak go rozwiązał(o ile mu się to udało,of cors).Dodam ,tak na marginesie,że instalowałem również zaktualizowany sterownik(ściągnięty ze strony producenta),który rownież nie uzyskał tych cholernych testów zgodności.
-
Re: Test zgodności z XP a klawiatura MIDI
...Witam.Mam klawiaturę sterującą-MidiStart 2,firmy Miditech.Mam też Windowsa XP,który moją klawiaturę akceptuje i wszystko pięknie ze sobą współgra.Czasami jednak XP lubi ją wyłączać,bez uprzedzenia oczywiście.Jest to,hmm...lekko dekoncentrujące.
...
Do pytania kolegi dołączam się,bo borykam się z tym samym problemem...moja klawiatura to M-Audio Ozone,również nie posiadająca rzeczonego atestu zgodności z xp.
Jestem w kropce,bo nie wyobrażam sobie grania na żywo w takim stanie rzeczy...frustrujące...
...
Do pytania kolegi dołączam się,bo borykam się z tym samym problemem...moja klawiatura to M-Audio Ozone,również nie posiadająca rzeczonego atestu zgodności z xp.
Jestem w kropce,bo nie wyobrażam sobie grania na żywo w takim stanie rzeczy...frustrujące...
...Do pytania kolegi dołączam się,bo borykam się z tym samym problemem...moja klawiatura to M-Audio Ozone,również nie posiadająca rzeczonego atestu zgodności z xp....
Należy po prostu zignorować rzeczony test.
...Jestem w kropce,bo nie wyobrażam sobie grania na żywo w takim stanie rzeczy...frustrujące......
W rzeczy samej, TO JEST frustrujące
[addsig]
...Jestem w kropce,bo nie wyobrażam sobie grania na żywo w takim stanie rzeczy...frustrujące......

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
to jest na usb?
wylacz oszczedzanie energii dla portow usb - panel sterowania->system->menadzer urzadzen....
wylacz oszczedzanie energii dla portow usb - panel sterowania->system->menadzer urzadzen....
Czasami jednak XP lubi ją wyłączać,bez uprzedzenia oczywiście
Jak to wyłaczać? Odcinać zasilanie? Może to raczej problem słabego zasilacza, który ledwo zipie? Może to też być wina kontrolera na taniej płycie głównej.
Mało które sterowniki mają certyfikację M$a, nie należy się tym w ogóle przejmować.
Jak to wyłaczać? Odcinać zasilanie? Może to raczej problem słabego zasilacza, który ledwo zipie? Może to też być wina kontrolera na taniej płycie głównej.
Mało które sterowniki mają certyfikację M$a, nie należy się tym w ogóle przejmować.
-
......Do pytania kolegi dołączam się,bo borykam się z tym samym problemem...moja klawiatura to M-Audio Ozone,również nie posiadająca rzeczonego atestu zgodności z xp....
...
Frustrującość ma polega oczywiście nie na braku bestii znaku:) na klawiaturze...ech,gdyby tylko Adam Słodowy został kierownikiem majkrosoftu,raz na zawsze położyłby kres problemom stabilności :)
kolego Zbynia,dzięki za trop z power managementem,bawiłem się tym kiedyś już i myślałem że odhaczone....mam nadzieję że teraz już wszystko sprawnie zadziała,również dla Senor JanaChrzana.
pozdr

...
Frustrującość ma polega oczywiście nie na braku bestii znaku:) na klawiaturze...ech,gdyby tylko Adam Słodowy został kierownikiem majkrosoftu,raz na zawsze położyłby kres problemom stabilności :)
kolego Zbynia,dzięki za trop z power managementem,bawiłem się tym kiedyś już i myślałem że odhaczone....mam nadzieję że teraz już wszystko sprawnie zadziała,również dla Senor JanaChrzana.
pozdr
Dzięki za wszystkie odpowiedzi-kto pyta nie błądzi.Idąc za radą Zbynia(Zbyni?) wyłączyłem oszczedzanie energii portów USB,a dokładniej kontroler zarządzania energią - chyba oto chodzi ,bo nic innego nie znalazłem.Pomęczę dzisiaj klawiaturę non-stop przez parę godzin i zobaczę jak się zachowa.Myślę jednak,że problem został już rozwiązany- jeszcze raz wielkie dzięki dla Zbynia.
Garść odpowiedzi na parę pytań:
-klawiatura chodzi przez USB
-wyłącza klawiaturę,czyli innymi słowy:stosunek przerywany.grasz sobie i nagle zrywa się komunikacja miedzy wyżej wymienioną a programem.kontrolka na klawiaturze się świeci,niby wszystko ok,ale nie dochodzą żadne komunikaty midi.Padaczka i zawał jednocześnie.A twoja irytacja rośnie...
Garść odpowiedzi na parę pytań:
-klawiatura chodzi przez USB
-wyłącza klawiaturę,czyli innymi słowy:stosunek przerywany.grasz sobie i nagle zrywa się komunikacja miedzy wyżej wymienioną a programem.kontrolka na klawiaturze się świeci,niby wszystko ok,ale nie dochodzą żadne komunikaty midi.Padaczka i zawał jednocześnie.A twoja irytacja rośnie...
...rośnie,aż krew cię w końcu zalewa! Znowu mi zemdlała pod palcami.Niestety,rozwiązania problemu trzeba szukać gdzie indziej.
Problemem nie jest Twoja klawiatura (kontroler), ani sterownik tylko kiepska obsluga portow USB systemu operacyjenego. Mozna sie z tym bawic oczyszczajac pewne klucze rejestru, w ktorych to gromadzi sie zbyt duzo informac o urzadzeniach podlaczanych pod dany port.Ja takie szopki tez mialem ze nawet po 2 minutach tracilo komunikacje. Teraz wszystko podlaczam standardowym MIDI i dziala rewelacyjnie.Dodatkowo nie musze koniecznie wlaczac kontrolera przed uruchomieniem aplikacji.
problem był omawiany w lutowym numerze EiS. i tak jak napisał dust - klucz leży w rejestrze systemu (polecenie "regedit").
[addsig]
[addsig]
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]