Sampler Hardware Vs Software

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Łukasz1985
Sampler Hardware Vs Software

Post autor: Łukasz1985 » piątek 14 lip 2006, 22:52

Witam. Mam pytanie czy opłaca się kupować sampler sprzętowy? Chodzi mi wyłącznie o jakość brzmienia.

Pozdrawiam.
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
rezist
Kontakt:

Re: Sampler Hardware Vs Software

Post autor: rezist » piątek 14 lip 2006, 23:01

...Witam. Mam pytanie czy opłaca się kupować sampler sprzętowy? Chodzi mi wyłącznie o jakość brzmienia.

Pozdrawiam....

A co rozumiesz przez jakość brzmienia? Bo nowoczesna biblioteka na kilku płytach DVD kładzie na łpatki nawet najbardziej wyrąbany CD dla genialnego E-64 i jegio filtrów.

Jeśli grasz na żywo lub potrzebujesz koniecznie odciążać komputer, lubisz się grzebać w sprzęcie i narzucać sobie ograniczenia to ładuj się się w sampler sprzętowy.
"... lobbing na rzecz członków ..."

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » piątek 14 lip 2006, 23:08

......Witam. Mam pytanie czy opłaca się kupować sampler sprzętowy? Chodzi mi wyłącznie o jakość brzmienia.

Pozdrawiam....

A co rozumiesz przez jakość brzmienia? Bo nowoczesna biblioteka na kilku płytach DVD kładzie na łpatki nawet najbardziej wyrąbany CD dla genialnego E-64 i jegio filtrów.

Jeśli grasz na żywo lub potrzebujesz koniecznie odciążać komputer, lubisz się grzebać w sprzęcie i narzucać sobie ograniczenia to ładuj się się w sampler sprzętowy....
A to pociecha dla mojej kieszeni Komputer mam dobry nie musze go odciążać Ktoś jeszcze ma coś do powiedzenia?

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 14 lip 2006, 23:24

Zdania sa podzielone , niektorzy twierdza ze Soft , niektorzy ze Hard ... ja np, korzystam i z tego i z tego ... pewnie zaraz podnioa sie głosy ze sie myle, ale ja mam wrazenie ze Sprzetowy sampler lepiej brzmi , chociaz robiłem testy ... nagrałem 2 slady stereo , pierwszu to był AKAI S-5000 , a drugi Sampler Logica , po normalizacji sladów, okazało sie ze sa praktycznie idenyczne , jednak w czasie miksowania juz tak identycznie nie było , po porostu AKAI wyraznie miksował sie lepiej .

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » piątek 14 lip 2006, 23:42

...Zdania sa podzielone , niektorzy twierdza ze Soft , niektorzy ze Hard ... ja np, korzystam i z tego i z tego ... pewnie zaraz podnioa sie głosy ze sie myle, ale ja mam wrazenie ze Sprzetowy sampler lepiej brzmi , chociaz robiłem testy ... nagrałem 2 slady stereo , pierwszu to był AKAI S-5000 , a drugi Sampler Logica , po normalizacji sladów, okazało sie ze sa praktycznie idenyczne , jednak w czasie miksowania juz tak identycznie nie było , po porostu AKAI wyraznie miksował sie lepiej . ...
Mam do ciebie proźbę mógłbyś mi przysłać ślady jeden akai a drógi z sof?Bardzo byłbym wdzięczny bo właśnie zamierzam kupić akai s5000.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
rezist
Kontakt:

Post autor: rezist » piątek 14 lip 2006, 23:47

to był AKAI S-5000 , a drugi Sampler Logica

EXS24?

No cóż... a tyle się mówi że na Makach wszystko brzmi lepiej!

[addsig]

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 14 lip 2006, 23:57

......Zdania sa podzielone , niektorzy twierdza ze Soft , niektorzy ze Hard ... ja np, korzystam i z tego i z tego ... pewnie zaraz podnioa sie głosy ze sie myle, ale ja mam wrazenie ze Sprzetowy sampler lepiej brzmi , chociaz robiłem testy ... nagrałem 2 slady stereo , pierwszu to był AKAI S-5000 , a drugi Sampler Logica , po normalizacji sladów, okazało sie ze sa praktycznie idenyczne , jednak w czasie miksowania juz tak identycznie nie było , po porostu AKAI wyraznie miksował sie lepiej . ...
Mam do ciebie proźbę mógłbyś mi przysłać ślady jeden akai a drógi z sof?Bardzo byłbym wdzięczny bo właśnie zamierzam kupić akai s5000.

Pozdrawiam....
JA ten test robiłem , moze rok temu , oczywiscie nie mam tych sladów .. ale miałem podobny dylemat , S5000 to doskonały sampler, i raczej nie pozbede sie tego instrumentu , tak samo jak CD-3000 ktory takze posiadam, nie zebym był sentymentalny ..... po prostu zapłaciłem za teinstrumenty majatek jak sie pokazały , a teraz sa warte 1/5 ceny albo i jeszcze mniej
moj logicowy EXS-24 to wersja na PC.
A odpalałem go na MOTU 2408 Mk III ,

Awatar użytkownika
rezist
Kontakt:

Post autor: rezist » sobota 15 lip 2006, 00:02

moj logicowy EXS-24 to wersja na PC.
A odpalałem go na MOTU 2408 Mk III , ...

No ale to chyba mniejsza juz o to... a zdradz przy okazji co to byly za slady? sekcja jakas? calosc miksu? slady pojedyncze?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 15 lip 2006, 00:15

S5000 to doskonały sampler, i raczej nie pozbede sie tego instrumentu , tak samo jak CD-3000 ktory takze posiadam, nie zebym był sentymentalny .....

Oj tak, swietne instrumenty i swietne biblioteki brzmien. Co niektorzy po dlugim uzywaniu i zagalopowaniu na VSTi moga sie nieco zdziwic wracajac do AKAI
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
rezist
Kontakt:

Post autor: rezist » sobota 15 lip 2006, 00:32

Oj tak, swietne instrumenty i swietne biblioteki brzmien. Co niektorzy po dlugim uzywaniu i zagalopowaniu na VSTi moga sie nieco zdziwic wracajac do AKAI
...

Zaznacz ze masz na mysli samplery a nie softsynthy :P

Nie trzeba z kolei az do S5/6000 siegac, cala masa stuffu dla EMU czy S2000 jest nie do pobicia, i nie mam na mysli Steve Stevens GSC :) Ja sie wychowalem na EastWest, Big Fish, Eye & I, itedetepe...

ODPOWIEDZ