Trzy karty z serii M-Audio Delta w systemie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
deem
Trzy karty z serii M-Audio Delta w systemie

Post autor: deem » wtorek 11 lip 2006, 13:37

Witam wszystkich.
Pracowałem do tej pory na karcie Delta 1010 LT - nie było żadnych problemów. Dołożyłem ostatnio dwie karty Delta Audiophile (potrzebowałem więcej cyfrowych wejść/wyjść) i okazało się , że prawie dwukrotnie spadła wydajność systemu. Projekty w Cubase SX obciążające procesor do 50% teraz go "zatykają".
Byłbym wdzięczny za wyjaśnienie tego zjawiska.

Konfiguracja
P4 3,4 GHz HT
Płyta główna Asus, 1,5 GB ram
Cubase SX 3.1.1 (oryginany :) )

Awatar użytkownika
Hubba

Re: Trzy karty z serii M-Audio Delta w systemie

Post autor: Hubba » wtorek 11 lip 2006, 14:01

Byłbym wdzięczny za wyjaśnienie tego zjawiska.
Pierwsze co mi przychodzi do glowy zeby sprawdzic (a znam systemy pracujace na 4 takich samych audiophile'ach) to:
a) usun jedna karte z systemu, zobacz co wtedy,
b) popatrz czy w menadzerze urzadzen nie masz jakichs konfliktow na irq, byc moze w Twoim przypadku trzeba windowsy przelaczyc z trybu ACPI na Standard PC (warto zawsze sprobowac, bo to jest krotka pilka)- moze karty wspoldziela przerwania i stad ten problem,
c) wyjmij jedna karte i zobacz jak wtedy dziala,
d) sproboj rozne wersje sterownikow- z tego co kojarze to najnowsze sterowniki do AP2496 nie pod kazdym systemem dzialaly wydajnie nawet z jedna karta,
e) na koniec bym sprobowal usunac wszystkie karty z systemu wraz ze sterownikami i zainstalowac krok po kroku sprawdzajac od ktorego momentu zaczynaja sie pojawiac problemy,
f) a juz na koniec koncow albo na samym poczatku wylaczylbym HT w biosie i sprawdzil czy karta pokladowa na pewno jest wylaczona rowniez.

Hubi

deem

Post autor: deem » wtorek 11 lip 2006, 14:06

dzięki za zainteresowanie ale wszystkie te operacje już wykonałem (poza wyłączeniem HT - sprawdzę), ale jeśli z HT do tej pory wszystko działało poprawnie to czemu teraz nie?

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » wtorek 11 lip 2006, 14:27

...dzięki za zainteresowanie ale wszystkie te operacje już wykonałem (poza wyłączeniem HT - sprawdzę), ale jeśli z HT do tej pory wszystko działało poprawnie to czemu teraz nie?...
Pod SX-em w roznych konfiguracjach z HT potrafia dziac sie przedziwne rzeczy.
Jesli nic nie pomaga- wal do supportu M-Audio.

Hubi

deem

Post autor: deem » wtorek 11 lip 2006, 16:23

no to już działa
trochę ja popaprałem, bo miałem aktywne ACPI, będąc święcie przekonanym, że nie - po wyłączeniu karty zaczęły pracować normalnie. Żeby było ciekawiej wyłączone HT - spadek mocy, włączone - ok. taka uroda.
Dzięki Hubi

ODPOWIEDZ