potrzebuję interfejsu audio do laptopa, jak zwykle w moim przypadku najtaniej jak tylko się da...
chciałbym tego używać do trzech celów:
- klawiatura midi + vsti (na żywo)
- gitara + vst (na żywo)
- po prostu nagrywanie czegokolwiek. do tej pory działam na wbudowanej karcie, a to mówi samo za siebie ;)
i tu konkretne pytania:
1. jak sprawdza się interfejs na usb 1.1 (bo takowy posiadam w laptopie. mam niby usb 2.0 na pcmcia, ale straszliwie sie to haczy, a ostatnio nie działa w ogóle, nie wiedzieć czemu; wyłącza kompa...) ?
czy da rade 'na żywo' ? da się osiągnąć na tym jakieś normalne latencje ? (w tym momencie vst ma jakieś 11ms (wg. asio4all), vsti mniej...aczkolwiek podejrzewam, że dane nie są zbyt dokładne bo czuć opóźnienia straszliwie...)
2. czy owy interfejs musi posiadać złącze midi czy da się tym sterować klawiaturą podpiętą normalnie do sąsiedniego portu usb?
3. czy każde usb 1.1 jest w stanie wyciągnąć full speed czyli te 12 Mbitów ? nie bardzo wyobrażam sobie pracę jakiegokolwiek interfejsu audio na 1,5 Mbita a znając życie mój laptop (compaq presario 2100) więcej nie wyciągnie...
4. no i prośba o jakieś typy...
pozdrawiam i góry dziękuję (pewne za odesłanie do wyszukiwarki ;))
Interfejs audio USB 1.1
Re: Interfejs audio USB 1.1
ehem. "z góry" :)
Nie wdajac sie w rozwazania, czy wyciagnie 12Mb itp. powiem tak: raczej zapomnij o pracy na zywo z USB1.1
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
...potrzebuję interfejsu audio do laptopa, jak zwykle w moim przypadku najtaniej jak tylko się da...
- gitara + vst (na żywo)
- po prostu nagrywanie czegokolwiek. do tej pory działam na wbudowanej karcie, a to mówi samo za siebie ;)
IMO najtaniej i sensownie, to zainwestuj w kartę PCMCIA z interfejsem FireWire + M-Audio FireWire Solo. Z jeszcze tańszych rozwiązań karta PCMCIA z FW + Behringer FCA202 (wada - brak monitoringu sprzętowego) + preamp ART TubeMP. Jak nie masz klawiatury sterującej na USB, to jeszcze musisz doliczyć na interfejs MIDI.
Pozdro
Groover
- gitara + vst (na żywo)
IMO najtaniej i sensownie, to zainwestuj w kartę PCMCIA z interfejsem FireWire + M-Audio FireWire Solo. Z jeszcze tańszych rozwiązań karta PCMCIA z FW + Behringer FCA202 (wada - brak monitoringu sprzętowego) + preamp ART TubeMP. Jak nie masz klawiatury sterującej na USB, to jeszcze musisz doliczyć na interfejs MIDI.
Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
...IMO najtaniej i sensownie, to zainwestuj w kartę PCMCIA z interfejsem FireWire + M-Audio FireWire Solo. Z jeszcze tańszych rozwiązań karta PCMCIA z FW + Behringer FCA202 (wada - brak monitoringu sprzętowego) + preamp ART TubeMP. Jak nie masz klawiatury sterującej na USB, to jeszcze musisz doliczyć na interfejs MIDI....
Niewiele sensownego można tu dodać a nic odjąć
Trochę dziwne jest tylko to, że USB2 na PCMCIA koledze zerodead się haczy
. Przechodziłem już wielokrotnie przez podobne akcje z kiepskimi laptopami i nigdy nie miałem problemów.
[addsig]
Niewiele sensownego można tu dodać a nic odjąć

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
. Przechodziłem już wielokrotnie przez podobne akcje z kiepskimi laptopami i nigdy nie miałem problemów.
...
miałem w testach interfejs na USB2 - tyłek-sałata. Odesłałem po kilku dniach. Tak kapryśne urządzenie, że wolę już USB 1.1.
Pozdro
Groover

...
miałem w testach interfejs na USB2 - tyłek-sałata. Odesłałem po kilku dniach. Tak kapryśne urządzenie, że wolę już USB 1.1.
Pozdro
Groover
nowe portale: