Cubase SX4 - słów kilka

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
Cubase SX4 - słów kilka

Post autor: JoachimK » środa 21 cze 2006, 23:40

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
alius

Re: Cubase SX4 - słów kilka

Post autor: alius » czwartek 22 cze 2006, 07:27

Niezłe newsy!
CCP - tego mi było trzeba. No i wkońcu sny o wirtualnym modularnym (może) mikserze się spełnią. Oby...
Wiesz Joachimie kiedy można oczekiwać bety/demo?

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » czwartek 22 cze 2006, 08:51

Wiesz Joachimie kiedy można oczekiwać bety/demo?...
Dopiero zauważyłem. Powinno być: "czy można oczekiwać".

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » czwartek 22 cze 2006, 10:31

Alez spokojnie. Nie sadze aby cokolwiek wydarzylo sie wczesniej niz pod koniec roku. Obecnie chlopaki bardzo mocno pracuja nad update'em 3.1.2, ktory ma sie pojawic w drugiej polowie drugiej polowy roku

Hubi

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 22 cze 2006, 10:33

tiaa.... a ja myslałem że sie doczekam stabilnej trójki... do dzisiaj najnowsza werjs 3.1 potrafi mi się podwiesić od czasu do czasu, a po wyjsciu SX4 na pacze do 3 nie ma juz co liczyc

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » czwartek 22 cze 2006, 10:55

...tiaa.... a ja myslałem że sie doczekam stabilnej trójki... do dzisiaj najnowsza werjs 3.1 potrafi mi się podwiesić od czasu do czasu, a po wyjsciu SX4 na pacze do 3 nie ma juz co liczyc
I tak imho nalezy sie cieszyc, ze jest troche lepiej niz w przypadku przejscia z wersji 2 na 3- przynajmniej wiadomo, ze update bedzie, a wtedy nie bylo wiadomo zupelnie nic, a na koniec wyszedl jakis tymczasowy update 2.2.0.39 i tyle. Na szczescie latka na 3 nie bedzie platna, ale za 4 to sobie pewnie ladnie policza.

Hubi

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » czwartek 22 cze 2006, 11:19

Myślę, że architektura Cubase od wersji SX1 (no może SX2) nie ogranicza nikogo w jego twórczości, daje również komfort pracy. Wersje 4, 5 ... to już raczej ciekawostki komercyjne.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 22 cze 2006, 11:26

Myślę, że architektura Cubase od wersji SX1 (no może SX2) nie ogranicza nikogo w jego twórczości, daje również komfort pracy

Poza wspomnianym nareszcie w tych linkach sidechainem.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 22 cze 2006, 13:26

Z calości najwazniejsze wydaje się VST3.0 które"(...)łączy sprzętowe DSP z rozwiązaniami programowymi, (...) pozwala programistom na bardzo łatwe tworzenie uniwersalnego kodu który pozwoli pluginom działać jednoczesnie na maszynach MAC, PC jak również na procesorach nowych DSP Yamaha. VST3.0 wpierw zużywa moc wszystkich dostępnych kompatybilnych DSP, jeżeli nie ma żadnego to używa głównego procesora komputera".

To oznacza proszę państwa prawdziwy przełom w DSP, podobny do tego który miał miejsce w grafice wraz z DirectX a w programowaniu z Java.
W/g tego co pisze firma wystarczy że wypuści plugin w postaci czegoś w rodzaju Java b-code który to będzie mógł bez żadnych zmian zostać wykonany na dowolnym kompie (co oznacza - uwaga - być może także na Linuxie!! jak tylko ktoś napisze tam implementacje hosta VST3,0) oraz na kompatybilnych kartach DSP - których w krótkim czasie pojawi się pewnie do wyboru do koloru.

Poczekamy, zobaczymy, może góra urodzi mysz, ale może...
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » czwartek 22 cze 2006, 14:23

Poczekamy, zobaczymy, może góra urodzi mysz, ale może...
Ha, uniwersalnosc kodu oznacza m.in. mniej mozliwosci optymalizacji, a w efekcie zazwyczaj gorsza wydajnosc i duzo wieksza zasobozernosc (skoro juz doszukujemy sie analogii w Javie, ktora jest, przypominam, interpretowalna). Pomysl wysmienity, ale niestety tylko dla producentow hardware'u. Mysle, ze uzytkownikow ucieszylby nie tyle nowy standard, co mozliwosc uzywania starego (byc moze z jakims prostym wrapperem), wspomaganego jakims rzeczywistym DSP, sprzedawanym w rozsadnej cenie i nie wymagajacym dedykowanych wtyczek. A tak poraz kolejny okazuje sie, ze interesy gigantow sa najwazniejsze, bo ciemny uzytkownik i tak kupi bo bedzie musial... Ciekaw jestem czy faktycznie tych kart DSP pojawi sie na rynku tyle aby zaistniala normalna konkurencja, a ceny nie powalaly...

Hubi

ODPOWIEDZ