Phonic Helix Board24 FireWire - problem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
kuman
Phonic Helix Board24 FireWire - problem

Post autor: kuman » środa 21 cze 2006, 07:01

Witam!
Zakupiłem niedawno mikserek firmy Phonic-helix board 24 FireWire.
Po przytarganiu go do domu, zainstalowałem dostarczone oprogramowanie (panel sterowania helixa,sterowniki oraz okrojona wersja Cubase LE),podłączyłem urządzenie i skonfigurowałem jak PAN BÓG przykazał (i producent ).
Teoretycznie jest wszysko oki. Komputer i program widzi wszystkie wejścia i właściwie wszystko powinno być wporzo.
Niestety wskażniki programu nie pokazują nic co miało by wskazywać żę sygnał dociera i nic nie zostaje zarejestrowane.
Najbardziej irytuje mnie fakt że całe to ustrojstwo kilka razy zadziałało, teraz już nie chce wogóle.
Powtórze,że całą konfiguracje przeprowadziłem raczej dobrze.Do poszczególny ch traków przydzieliłem odpowiednie wejśćia itd.
Może ktoś z forumowiczów miał podobny problemik.Pomocy
Co tu nie gra,że to nie bangla?

Awatar użytkownika
Jassio

Re: Phonic Helix Board24 FireWire - problem

Post autor: Jassio » środa 21 cze 2006, 22:48

Sprawdź w panelu ASIO helixa czy jest connected czy connected:failed. Czasem muszę swojego helixa zrestartowac.
[addsig]
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.

Awatar użytkownika
kuman

Re: Phonic Helix Board24 FireWire - problem

Post autor: kuman » czwartek 22 cze 2006, 15:49

...Sprawdź w panelu ASIO helixa czy jest connected czy connected:failed. Czasem muszę swojego helixa zrestartowac.
...
Sorry za tą opieszałość ,ale praca,praca i praca.
Taak, w panelu helixa jest connected.Dokładnie w sekcji STREAMS pokazana jest nazwa urządzenia oraz jako Audio out Plug:connected(1) i AudioIn Plug:connected(0)-czyli tak jak powinno chyba być.Zresztą gdy komp nie widzi urządzenia, w panelu helixa nic się nie pokazuje.Dopiero po zrestartowaniu urządzenie się pojawia.Wtedy to dopiero w Cubase moge wybrać odpowiednie wyjścia.Niestety sygnał nie dociera i nie zostaje zarejestrowany.Po odłączeniu kabla mixera od kompa, Cubase upomina się że urządzenie zostało odłączone
Na stronce Phonica jest napisane,że to mało prawdopodobne ,żeby to była kwestja mixera. Też tak mi się wydaje skoro komp wykrywa urządzenie.
Tekścik:

After completing the setup and config of Helix Board 18 FireWire on Windows XP, I see the VST inputs, and attempts to use them, but no signal is recognized by Cubase.. any ideas?
Odpowiedz:
If the inputs are being recognized by Cubase I would venture to say that it is unlikely a problem with the mixer. Cubase takes a bit of getting used to , checking the VST inputs have been assigned to the correct input of the mixer may be a possibility. Sometimes to monitor the input signals the VST input monitor has to be clicked, and of course please check the device setup has selected the Helix Board 18 Firewire driver, but if you can already see the VST inputs it would seem the last step has been done correctly.
Podejrzewam że może być coś z kartą muzyczną(portem FireWire).Będe próbował jeszcze podpiąc mixa pod inny komputer jak tu nic nie wyjdzie a o efektach dam znać. Jak ktoś ma jakieś pomysły to bardzo prosze o help.

ODPOWIEDZ