Jaki przedwzmacniacz do mikrofonu lampowego?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
dukato
Jaki przedwzmacniacz do mikrofonu lampowego?

Post autor: dukato » czwartek 15 cze 2006, 11:19

Witam!
Chciałbym poradzić się was w kwestii wyboru przedwzmacniacza do mikrofonu lampowego MXL 69 mogami edition. Budżet to max. 3000 zł. Poszukuje czegoś ciekawe co by wzbogaciło brzmienie , jednak po przeczytaniu masy artykułów mam tylko spory mętlik w głowie. Czy to prawda, że lampowy przedwzmacniacz do lampowego mikrofonu zepsuje brzmienie? Lepsze bedzie na początek tranzystorowe urządzenie? Czy też nie?

Dotychczasowo mialem na oku:
-Focusrite Platinum VoiceMaster Pro
-TL AUDIO 5050 MK II
-TL AUDIO 5060 MK II

Zastanawiam sie czy zaczynając ksztaltować tor dzwięku z mikrofonu wybrac w pierwszej kolejnosci urządzonko ktore ma wiecej mozliwosci... equalizer, de-eeser, kompresor bramke szumów, czy tez dodatkowe cieplo lampy np. jak urządzenia TL audio (bo takie odnosze wrazenie ich ingerencji w ścieżki). Czego mogę sie spodziewać po tranzystorowych sprzętach a czego po lampie? Wybaczcie truizm ale im wiecej czytam tym bardziej czuje ze jestem wciąż laikiem...

Proszę poradźcie mi jakieś sensowne rozwiązanie, dotyczące tych wymienionych sprzętów, lub ewentualnie innych z których jesteście zadowoleni...
ps. zalezy mi głownie na stworzeniu toru wokalnowego.
... każdy ma swoją własną legendę... rytm dnia i nocy...

Awatar użytkownika
dejote

Re: Jaki przedwzmacniacz do mikrofonu lampowego?

Post autor: dejote » czwartek 15 cze 2006, 23:56

Przedwzmacniacz lampowy dodaje charakterystycznego "ciepła" i w większości przypadków wokal nagrany przez mikrofon i przedwzmacniacz lampowy jest zbyt " jaskrawy" - wystepują problemy z osadzeniem go w miksie. Ale są ludzie którzy urzywają takiej kombinacji - wszystko zależy od muzyki i preferencji. Z trzech wybranych przez Ciebie przedwzmacniaczy JA OSOBIŚCIE wybrałbym tego focusrite'a. Po co dodawać lampowego brzmienia jeśli masz lampowy mikrofon? A urządzenia takie jak de-eser mogą się na wiele przydać - o ile masz doświadczenie w nagrywaniu i potrafisz ustawić je tak żeby nei zepsuć ścieżki.
[addsig]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
dukato

Post autor: dukato » piątek 16 cze 2006, 13:46

racja, slyszalem wlasnie ze dwie lampy to nie tak do konca dobrze...
tez jestem raczej za focusritem ze wzgledu na szeroka opcjonalnosc.
I co do deseeru tez przyciagnal moja uwage, w mojej yamaszce sprawdza sie znakomicie :)
... każdy ma swoją własną legendę... rytm dnia i nocy...

Awatar użytkownika
dub8

Post autor: dub8 » piątek 16 cze 2006, 15:01

...racja, slyszalem wlasnie ze dwie lampy to nie tak do konca dobrze...
tez jestem raczej za focusritem ze wzgledu na szeroka opcjonalnosc.
I co do deseeru tez przyciagnal moja uwage, w mojej yamaszce sprawdza sie znakomicie :)
...
A ja mam dwa mikrofony (oktava mkl 2500 i oktava 319) i preamp lampowy i sygnał jest lepszy przy nagrywaniu przez oktave MKL. Obalamy stereotypy?? pozdro

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » piątek 16 cze 2006, 16:24

A ja mam dwa mikrofony (oktava mkl 2500 i oktava 319) i preamp lampowy i sygnał jest lepszy przy nagrywaniu przez oktave MKL. Obalamy stereotypy?? pozdro...
Nie. Wszystko zależy od ustawień, wokalisty i konkretnego aranżu. Jeżeli ktoś ma wokal który za nic nei chce przebić się przez skomplikowany aranż- czemu nie.
[addsig]

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » piątek 16 cze 2006, 16:25

de facto - masz preamp lampowy (zbudowany wyłącznie przy użyciu lamp) czy półprzewodnikowy (z lampą w torze sygnałowym)?
[addsig]

Awatar użytkownika
dub8

Post autor: dub8 » piątek 16 cze 2006, 17:29

...de facto - masz preamp lampowy (zbudowany wyłącznie przy użyciu lamp) czy półprzewodnikowy (z lampą w torze sygnałowym)?
...
pólprzewodnikowy (konkretnie goldmike mkII)

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » sobota 17 cze 2006, 02:48

No właśnie, a kolega pytał o przeamp lampowy chyba...
[addsig]

Davi

Post autor: Davi » sobota 17 cze 2006, 09:54

preamp SPL Gold Mike 2 ma konstrukcje Hybrydowa, mamy do wyboru wiecej lampy lub miej wiec , zimniej, bardziej tranzystorowo, takie urzadzenko moglo by ci sie wlasnie sprawdzic do twojego lampowca, do wyboru do koloru :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dub8

Post autor: dub8 » sobota 17 cze 2006, 11:26

...preamp SPL Gold Mike 2 ma konstrukcje Hybrydowa, mamy do wyboru wiecej lampy lub miej wiec , zimniej, bardziej tranzystorowo, takie urzadzenko moglo by ci sie wlasnie sprawdzic do twojego lampowca, do wyboru do koloru :)
Pozdrawiam...
Popieram Ja nagrywam z oktavą mkl przewąznie na "umiarkowanej" lampie. Przy maksymalnym nasyceniu lampą, brzmi dobrze, ale już nie świetnie. no ale "do wyboru do koloru" pozdrawiam

ODPOWIEDZ