Sprzężenie zwrotne!

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Jojo
Sprzężenie zwrotne!

Post autor: Jojo » sobota 13 maja 2006, 21:38

Witam wszystkich. Dopiero skończyłem nagrywać utwór. Podczas nagrywania zrobiło mi się straszne sprzężenie zwrotne na moich Alesisach Monitor One Mk2. Czy mogło im się cos stać, grają

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
musiclover

Re: Sprzężenie zwrotne!

Post autor: musiclover » sobota 13 maja 2006, 21:43

... grają

Jak grają to pewnie nic im nie jest :)

Jojo

Post autor: Jojo » sobota 13 maja 2006, 21:54

...... grają

Jak grają to pewnie nic im nie jest :)

...

Niby znam się na sprzęcie ale jeszcze ponudze. Czy może im to skrócić żywotność?

Ano

Post autor: Ano » sobota 13 maja 2006, 22:37

Czy może im to skrócić żywotność?...

W pewnym sensie tak, bo po takim przegrzaniu gosniki wysokotonowe moga w istotny sposob roznic sie brzmieniem i bedziesz musial jeden z nich wymienic. Zrob test z sygnalem monofonicznym i sprawdz czy dzwiek 'nie plywa' miedzy glosnikami (przy roznych glosnosciach). To, ze jeszcze graja nie wyklucza ich uszkodzena, np. mogly sie przypiec i troche odksztalcic tubusy cewek, albo mogla sie zweglic izolacja lub klej na uzwojeniach i teraz cewka bedzie inaczej tlumiona przez ferrofluid.

Jojo

Post autor: Jojo » sobota 13 maja 2006, 22:52

...Czy może im to skrócić żywotność?...

W pewnym sensie tak, bo po takim przegrzaniu gosniki wysokotonowe moga w istotny sposob roznic sie brzmieniem i bedziesz musial jeden z nich wymienic. Zrob test z sygnalem monofonicznym i sprawdz czy dzwiek 'nie plywa' miedzy glosnikami (przy roznych glosnosciach). To, ze jeszcze graja nie wyklucza ich uszkodzena, np. mogly sie przypiec i troche odksztalcic tubusy cewek, albo mogla sie zweglic izolacja lub klej na uzwojeniach i teraz cewka bedzie inaczej tlumiona przez ferrofluid....

Sprawdziłem wydają się chodzić równo. Mam nadzieję że nic im nie jest bo już się zdołowałem

Jojo

Post autor: Jojo » sobota 13 maja 2006, 22:53

......Czy może im to skrócić żywotność?...

W pewnym sensie tak, bo po takim przegrzaniu gosniki wysokotonowe moga w istotny sposob roznic sie brzmieniem i bedziesz musial jeden z nich wymienic. Zrob test z sygnalem monofonicznym i sprawdz czy dzwiek 'nie plywa' miedzy glosnikami (przy roznych glosnosciach). To, ze jeszcze graja nie wyklucza ich uszkodzena, np. mogly sie przypiec i troche odksztalcic tubusy cewek, albo mogla sie zweglic izolacja lub klej na uzwojeniach i teraz cewka bedzie inaczej tlumiona przez ferrofluid....

Sprawdziłem wydają się chodzić równo. Mam nadzieję że nic im nie jest bo już się zdołowałem ...

Jeszcze jedno to sprzężenie trwało góra 5 sekund.

Ano

Post autor: Ano » sobota 13 maja 2006, 23:20

Niestety bede znowu wredny i dodam, ze takie przegrzanie miedzi (zwlaszcza cieniutkich drucikow doprowadzen) powoduje rekrystalizacje i znaczne zmiekczenie - wiec doprowadzenia moga sie predzej ulamac.

(no juz wiecej nie bede...:-D)

Jojo

Post autor: Jojo » sobota 13 maja 2006, 23:24

...Niestety bede znowu wredny i dodam, ze takie przegrzanie miedzi (zwlaszcza cieniutkich drucikow doprowadzen) powoduje rekrystalizacje i znaczne zmiekczenie - wiec doprowadzenia moga sie predzej ulamac.

(no juz wiecej nie bede...:-D)

...

Najważniejsze jest dla mnie aby barwa się nie zmieniła, a jak przestaną grać no to się zreperuje Nie wiem teraz wydaje mi się że jest więcej basu ale może to juz z przesłuchania przez cały Boży dzień

Jojo

Post autor: Jojo » niedziela 14 maja 2006, 14:06

Jak myślicie jest się czym przejmować?

Ano

Post autor: Ano » niedziela 14 maja 2006, 15:28

...Jak myślicie jest się czym przejmować?...

No zalezy, jesli potrafisz szybko zapomniec o tym co sie stalo to NIE, ale jak bedziesz ciagle myslal kiedy te druty w koncu sie ulamia, to TAK. To juz powazna sprawa, jak choroba.

Moze lepiej oszczedz sobie cierpien Tantala i sprzedaj te Alesisy (poki czas). Kup ADAMy.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ