Płaski dźwięk po wypaleniu na CD

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
poxe
Płaski dźwięk po wypaleniu na CD

Post autor: poxe » wtorek 09 maja 2006, 18:43

halo

mam taki problem : kupiłem kartę RME Multiface 2 i Card Bus. Pracuję na laptopie dell. Używam kilku instrumentów VST i paru analogów.

Kiedy komponuję wszystko brzmi świetnie, głęboko i tłusto. Jednak kiedy wypalam zmiksowany materiał na CD brzmienie zmienia się nie do poznania : dzwięk jest bardzo płaski, daleki i traci wysokie częstotliwości. Moja stara karta 16 bit była wierniejsza pod względem mixu a brzmienia na CD. Jeżeli ktoś wie coś na ten temat PLEASE HELP!

pozdrawiam

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Płaski dźwięk po wypaleniu na CD

Post autor: matiz » wtorek 09 maja 2006, 18:50

Operator Error.

Po naszemu - gdzies robisz blad. Jak opiszesz wszystkie kroki, moze ktos cos wskaze.

lodzio

Post autor: lodzio » wtorek 09 maja 2006, 22:02

Dawno temu jak jeszcze się nie interesowałem muzyką tylko komputerem to wyczytałem w jednej z gazet, że jak się nagrywa płytkę audio to należy to robić jak najwolniej. ( nie potrafię wyjaśnić dlaczego, ale w gazecie napisali, że im większa prędkość wypalania audio, tym gorsza jakość nagrania ).

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 09 maja 2006, 22:21

1) coś robisz źle

2) masz bardzo kiepskiego CD playera (np. wewnętrznego CDROM, tam często żeczywiście całość brzmi jak nieszczęście)

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » wtorek 09 maja 2006, 22:31

...halo

mam taki problem

1. na czym sluchasz zmiksowanego materialu?

2. w jakich parametrach sa twoje sesje (rozdzielczosc i czestotliwosc probkowania)?

3. jak glosno sluchasz materialu ktory opracowujesz i na czym?

4. czy sluchasz zgrania z plyty na tym samym odsluchu na ktorym opracowujesz nagrania?

5. czy te nagrania brzmia kiepsko same w sobie czy w porownaniu z innymi?

6. a porownywales sesje w kompie z tym co zostalo wypalone na cd?

7. czym wypalasz nagrania na cd?

jak sie bedziesz torche precyzyjniej pytal to latwiej ci bedzie pomoc..
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » wtorek 09 maja 2006, 22:55

widze ze kolega opracowal skuteczna metode na rozwiazywanie bledow...;) wystarczy tylko odp krok po kroku na pytania i na pewna sie wszystko wyjasni

Awatar użytkownika
Jassio

Post autor: Jassio » wtorek 09 maja 2006, 23:52

...Dawno temu jak jeszcze się nie interesowałem muzyką tylko komputerem to wyczytałem w jednej z gazet, że jak się nagrywa płytkę audio to należy to robić jak najwolniej. ( nie potrafię wyjaśnić dlaczego, ale w gazecie napisali, że im większa prędkość wypalania audio, tym gorsza jakość nagrania )....

Jedynki pozostają jedynkami a zera zerami - sygnał cyfrowy ma to do siebie, że choćbyś go kopiował milion razy nie będzie utraty jakości.

A wypalać należy na małej prędkosc, bo niektóre czytniki mają problem z odszukaniem "rowków", które były wypalana z duża prędkością.
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » środa 10 maja 2006, 00:09

Jedynki pozostają jedynkami a zera zerami - sygnał cyfrowy ma to do siebie, że choćbyś go kopiował milion razy nie będzie utraty jakości.

będzie, a korekcja błędów przy zczytywaniu?

A jeśli chodzi o prędkość to wiąże się to także z temperaturą wypalania.

A przy okazji: da się w nero ustawić prędkość 1x? u mnie jest najmniej 4x
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

pawelq

Post autor: pawelq » środa 10 maja 2006, 00:13

...Dawno temu jak jeszcze się nie interesowałem muzyką tylko komputerem to wyczytałem w jednej z gazet, że jak się nagrywa płytkę audio to należy to robić jak najwolniej. ( nie potrafię wyjaśnić dlaczego, ale w gazecie napisali, że im większa prędkość wypalania audio, tym gorsza jakość nagrania )....

To jest przestarzała wiedza. Obecnie na najwolniejszej prędkosci można dostac całkiem sporo błędów. Raczej zalecaja normalną (najszybszą) lub średnią.

atlantic

Post autor: atlantic » środa 10 maja 2006, 07:10

...halo

mam taki problem : kupiłem kartę RME Multiface 2 i Card Bus. Pracuję na laptopie dell. Używam kilku instrumentów VST i paru analogów.

Kiedy komponuję wszystko brzmi świetnie, głęboko i tłusto. Jednak kiedy wypalam zmiksowany materiał na CD brzmienie zmienia się nie do poznania : dzwięk jest bardzo płaski, daleki i traci wysokie częstotliwości. Moja stara karta 16 bit była wierniejsza pod względem mixu a brzmienia na CD. Jeżeli ktoś wie coś na ten temat PLEASE HELP!

pozdrawiam...

a może jest tak że jeśli pracujesz nad utworem to masz na karcie podciągnięte niskie , wysokie , może jakiś jeszcze korektor załączony (mam tu na myśli mikser od karty a nie wtyki vst) później eksportujesz materiał do wav i odsłuchując go pewnie też jest ok , ale płyta wypala się bez tych ustawień , wyzeruj na mikserze karty niskie i wysokie , wyłącz korektor tak aby uzyskać liniowy dźwięk wtedy usłyszysz to co będzie wypalone na płycie

ODPOWIEDZ