Doepfer MAQ 16/3 czy MCV24...
Czego oczekuję. Mamy ze znajomym trzy automaty perkusyjne, dwa syntezatory i parę efektów. Zamarzyło nam się przygotowanie sobie "zdarzeń" które sterowały by tymi gratami jednocześnie.
I tu pojawia się dylemat:
MAQ:
- Nie potrzebuję ustawiać sekwencji w kompie. Robie to łapami na żywo, więc nie muszę dokupywać dodatkowego sterownika MIDI.
MCV24
- Możliwość ustawienia sekwencji, które mogą sterować np. filtrem w sposób bardziej płynny - 4 wyjścia z 12 bit DAC. Dodatkowo na kompie mam możlwość ustawienia dużo bardziej zaawansowanych sekwencji przy użyciu różnych wtyczek midi, dajmy na to arpeggia.
Może znacie jakieś inne rozwiązania? Może niepotrzebnie rzucam się na te urządzenia, a rozwiązanie jest dużo prostsze?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!
als
I tu pojawia się dylemat:
MAQ:
- Nie potrzebuję ustawiać sekwencji w kompie. Robie to łapami na żywo, więc nie muszę dokupywać dodatkowego sterownika MIDI.
MCV24
- Możliwość ustawienia sekwencji, które mogą sterować np. filtrem w sposób bardziej płynny - 4 wyjścia z 12 bit DAC. Dodatkowo na kompie mam możlwość ustawienia dużo bardziej zaawansowanych sekwencji przy użyciu różnych wtyczek midi, dajmy na to arpeggia.
Może znacie jakieś inne rozwiązania? Może niepotrzebnie rzucam się na te urządzenia, a rozwiązanie jest dużo prostsze?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!
als
Re: Doepfer MAQ 16/3 czy MCV24...
Mam podobny dylemat i też kombinuję.
Alternatywą dla MAQ16/3 (który jest niestety mocno ograniczony) jest Regelwerk (tylko używany, bo już nie jest produkowany) - lepiej widać zaprogramowaną sekwencję, poza tym wiele ciekawych funkcji, albo fantastyczny ale drogi P3.
Ostatecznie można zbudować samemu Midiboxa i dodawać mu do woli wyjść analogowych.
A jeśli chcesz bardzo prostego i taniego rozwiązania, to zainteresuj się sekwencerami z MFB.
Alternatywą dla MAQ16/3 (który jest niestety mocno ograniczony) jest Regelwerk (tylko używany, bo już nie jest produkowany) - lepiej widać zaprogramowaną sekwencję, poza tym wiele ciekawych funkcji, albo fantastyczny ale drogi P3.
Ostatecznie można zbudować samemu Midiboxa i dodawać mu do woli wyjść analogowych.
A jeśli chcesz bardzo prostego i taniego rozwiązania, to zainteresuj się sekwencerami z MFB.
Dzięki wielkie za pomoc. Kurde ten P3 jest kuszący, ale nie ma wyjść cv/gate. Niby chciałem przeznaczyć na ten cel ok 3000zł, ale tu musiałbym dokupić dodatkowy konwerter. Sam nie wiem.
Ale znowu wszystko można edytować z poziomu PCta, a to dla mnie dużo wygodniejsze niż przekopywanie się przez dwulinijkowy display.
A słyszałeś coś może o produktach tego australijczyka - frost wave - fat controller. W sumie za cenę MAQ miałbym dwukanałowy, całkiem sympatyczny (wolę heble od gałek) sekwenser z MIDI sync + dokupiłbym ten konwerter Kentona. Co myślisz o takim zestawie?
Pozdrawiam.
Ale znowu wszystko można edytować z poziomu PCta, a to dla mnie dużo wygodniejsze niż przekopywanie się przez dwulinijkowy display.
A słyszałeś coś może o produktach tego australijczyka - frost wave - fat controller. W sumie za cenę MAQ miałbym dwukanałowy, całkiem sympatyczny (wolę heble od gałek) sekwenser z MIDI sync + dokupiłbym ten konwerter Kentona. Co myślisz o takim zestawie?
Pozdrawiam.
Chyba jednak Regelwerk + Kenton... Znajomy już szuka w DE. Dzięki MB za radę.
Pojawił się natomiast drugi problem. Czy istnieje możliwość podpięcia pod keyb trigger in w Korg MS20 sygnału z tego multipada? Czy napięcie nie będzie za niskie?
No i drugie. Korg MS20 ma
Pojawił się natomiast drugi problem. Czy istnieje możliwość podpięcia pod keyb trigger in w Korg MS20 sygnału z tego multipada? Czy napięcie nie będzie za niskie?
No i drugie. Korg MS20 ma
[przepraszam... za szybko kliknąłem na dodaj]
coś takiego jak ext. signal processor [fotka]. Czy jest możliwośc wpięcia mu tam grupy z werblem i stopą od perkusisty i sterowania tym sygnałem powiedzmy filtrem (env. trig. in)???
Jeśli coś bredzę proszę mnie poprawić
Dziękuję i pozdrawiam!
als
coś takiego jak ext. signal processor [fotka]. Czy jest możliwośc wpięcia mu tam grupy z werblem i stopą od perkusisty i sterowania tym sygnałem powiedzmy filtrem (env. trig. in)???
Jeśli coś bredzę proszę mnie poprawić

Dziękuję i pozdrawiam!
als
a może coś takiego - bitstream 3x
możliwość zaprogramowania 8 niezależnych ścieżek, długość sekwencji do 4 taktów, możliwość nagrania sekwencji albo używania lfo, wyświetlacz.
cena dość zachęcająca - 339E
możliwość zaprogramowania 8 niezależnych ścieżek, długość sekwencji do 4 taktów, możliwość nagrania sekwencji albo używania lfo, wyświetlacz.
cena dość zachęcająca - 339E
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]
Ten bistream3x jest ciekawy... Nie pozostaje mi nic innego jak wybrać się do jakiegoś sklepu i przetestować przynajmniej część maszyn na żywo.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc!
Pozdrawiam i dzięki za pomoc!
Odświeżam temat... Umnie sprawa wygląda tak iż mam dylemat czy kupować nowego Doepfer MAQ16/3 czy moze polowac na Akai ASQ-10 czy seqentix'a P3. Sekwencer ma mi słuzyc do sterowania 2 samplerami a w przyszłosci synthem przez wyjscie CV. Najbardziej zalezy mi na mozliwosci zmiany "groove'u"... Co polecacie?
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...
...Odświeżam temat... Umnie sprawa wygląda tak iż mam dylemat czy kupować nowego Doepfer MAQ16/3 czy moze polowac na Akai ASQ-10 czy seqentix'a P3. Sekwencer ma mi słuzyc do sterowania 2 samplerami a w przyszłosci synthem przez wyjscie CV. Najbardziej zalezy mi na mozliwosci zmiany "groove'u"... Co polecacie?...
czasem suwaki sa lepsze.z kilku metrow mozna wzrokowo wyczuc sekwencje.z galkami jest tak ze nie widac juz tak dobrze gdzie sa ustawione.
mobius jest dosc dobry i prosty,zalezy czy potrzebujesz wiecej krokow.
mb wspomnial kiedys cos o sequentix....bardzo fajne urzadzenie.jakis czas temu moglem nabyc dosc tanio ale niestety bylem nieswiadom atutow tego urzadzenia.
jest jeszcze milton,genoqs...ale to sa urzadzenia drogie.
mfb robi okrojone sekwencery w dobrych cenach...
slyszalem ze regelwerk jest skomplikowany..genialny jesli dojdziesz z nim do porozumienia.
sadze ze w watku juz jest kilka nazw,drogowskazow.
pzdr
czasem suwaki sa lepsze.z kilku metrow mozna wzrokowo wyczuc sekwencje.z galkami jest tak ze nie widac juz tak dobrze gdzie sa ustawione.
mobius jest dosc dobry i prosty,zalezy czy potrzebujesz wiecej krokow.
mb wspomnial kiedys cos o sequentix....bardzo fajne urzadzenie.jakis czas temu moglem nabyc dosc tanio ale niestety bylem nieswiadom atutow tego urzadzenia.
jest jeszcze milton,genoqs...ale to sa urzadzenia drogie.
mfb robi okrojone sekwencery w dobrych cenach...
slyszalem ze regelwerk jest skomplikowany..genialny jesli dojdziesz z nim do porozumienia.
sadze ze w watku juz jest kilka nazw,drogowskazow.
pzdr
lubie halas
Regelwerk jest dobry ale chyba nie "ogarnołbym" go zbytnio :) bitstream odpada bo to nie jest to czego szukam a ASQ z tego co widze nie ma wyjscia CV. Zostaje więc MAQ oraz P3. Ktoś używał?
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...