Uziemienie wtyczki
panowie :)
mam mały problem. rzecz tyczy się specyficznego przydźwięku - wiem że wiele na ten temat było ale akurat nigdzie nie znalazłem tego co trapi mnie :/ ... mianowicie mam elektreta - okazło się iż wymaga on phantomu nie 48 V a +12 V. No i tu się rozpoczęły schody ... mianowicie gdy go podłącze i włącze phantom pojawia się przydźwięk którego w normlanych pojemnikach nie ma. próby przeprowadzalem z phantomem wprost z miksera oraz zewnetrznego preampu - i sytuacja jest identyczna - nie byłoby problemu gdyby wtyczki zasilające preampu jak i miksera miały miejsce na uziemienie niestety nie maja :] ...
przydzwiek znika w momencie kiedy scisnie się dłonią którąś z wtyczek XLR ( od strony miksera lub mikrofonu ) - własiecie jest cisza jak makiem zasiał stąd podejrzewam ze w taki sposób da się usunąć nadmiar nagromadzonego napięcia - tylko teraz powiedzcie mi w jaki sposób mogę to wykonać od strony technicznej - bo bez sensu jest stanie i trzymanie dłonią np. przez wokalistę wtyczki :] ... a niestety musze korzystać z tego mikrofonu jeszcze przez pewien czas :/ ...
Re: Uziemienie wtyczki
...bez sensu jest stanie i trzymanie dłonią np. przez wokalistę wtyczki :] ...
To może przylutować wokalistę do wtyczki? :)
To może przylutować wokalistę do wtyczki? :)
www.myspace.com/pchelki
-
Ja tez mam podobny problem z mxl-em 2003 ale nie znalazłem spsosobu zeby pozbyć się przydźwięku...
-
- Kontakt:
tak właśnie można w PL zwalczyć bezrobocie.... kolejny ziom w ekipie co bedzie za uziemiacza robić...
poza tym sprawdz, jak są uziemione PC, preampy i inne elektryczne wynalazki.... czasem kabelek od obudowy do np. grzejnika potrafi wymodzić cuda...
poza tym sprawdz, jak są uziemione PC, preampy i inne elektryczne wynalazki.... czasem kabelek od obudowy do np. grzejnika potrafi wymodzić cuda...
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/
poza tym sprawdz, jak są uziemione PC, preampy i inne elektryczne wynalazki.... czasem kabelek od obudowy do np. grzejnika potrafi wymodzić cuda......
na kompie ( obudowei ) jest oki - wszytsko w porzo ... jeżeli natomiast chodzi o preamp oraz mixer to tak jak pisałem - sytuacja byłaby prosta gdyby ich zasilacze mialy miejsce na"bolec" ale nie maja ... tak więc nie wiem czy jest sens uziemiać coś co nawet producent nie uziemił - zresztą mam mixer behringera i nie słyszałem aby ktoś te ustrojstwa uziemiał ...
na kompie ( obudowei ) jest oki - wszytsko w porzo ... jeżeli natomiast chodzi o preamp oraz mixer to tak jak pisałem - sytuacja byłaby prosta gdyby ich zasilacze mialy miejsce na"bolec" ale nie maja ... tak więc nie wiem czy jest sens uziemiać coś co nawet producent nie uziemił - zresztą mam mixer behringera i nie słyszałem aby ktoś te ustrojstwa uziemiał ...
sprobuj....nic nie tracisz
...sprobuj....nic nie tracisz...
sprawdzałem to juz kilka razy i nic :/ ... jedyna myśla jaka przychodzi mi do głowy to pręt,gleba i zrobienie sobie alternatywnego uziemienia :] ... na zewantrz domu :]
sprawdzałem to juz kilka razy i nic :/ ... jedyna myśla jaka przychodzi mi do głowy to pręt,gleba i zrobienie sobie alternatywnego uziemienia :] ... na zewantrz domu :]
... tak więc nie wiem czy jest sens uziemiać coś co nawet producent nie uziemił...
Nie ma.
Nie ma.
-
Witam
Nie podałeś czy mikrofon jest podłaczony symatrycznie, czy asymetrycznie, bo to może byc powodem Twoich problemów. Symetrycznie, to przewód 2 żyły w ekranie, a ekran nie powinien byc dołączony do żadnego z przewodów w kablu.a zobu stron tylko do wtyków jack stero, lub canon-a.
jk
Nie podałeś czy mikrofon jest podłaczony symatrycznie, czy asymetrycznie, bo to może byc powodem Twoich problemów. Symetrycznie, to przewód 2 żyły w ekranie, a ekran nie powinien byc dołączony do żadnego z przewodów w kablu.a zobu stron tylko do wtyków jack stero, lub canon-a.
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.
...Witam
jk
...
hmm ... oczywiście jest to połaczenie symetryczne - canony po obu stronach - co do kabli wszytsko wydaje się być w porządku ... mam kable lutowane własnoręcznie oraz kupne :] .... tyle że nie bardzo rozumiem co ty do mnie piszesz gdyż w polaczaniu symetrycznych z tego co wiem 1 to uziemienie i ono jest łaczone po obu stronach canon/jacka...
jk
...
hmm ... oczywiście jest to połaczenie symetryczne - canony po obu stronach - co do kabli wszytsko wydaje się być w porządku ... mam kable lutowane własnoręcznie oraz kupne :] .... tyle że nie bardzo rozumiem co ty do mnie piszesz gdyż w polaczaniu symetrycznych z tego co wiem 1 to uziemienie i ono jest łaczone po obu stronach canon/jacka...