Szumy z miksera
witam, mam pytanie ktore wielu moze wydac sie laickie ale ja nie posiadam wiedzy w danej materii wiec musze spytac.
czy to mozliwe ze przy polaczeniu miksera yamaha mg16/4 i karty terratec ews 88 mt, nastepnie probie zmiksowania materialu przez cubase-a poziom szumów jest tak wysoki ze az slyszalny? juz nie mowie nawet o opcji zapisania tego i pozniejszych odsluchach.
kable sam lutowałem ale z miare dobrych suplementów wiec to raczej nie to.
[addsig]
czy to mozliwe ze przy polaczeniu miksera yamaha mg16/4 i karty terratec ews 88 mt, nastepnie probie zmiksowania materialu przez cubase-a poziom szumów jest tak wysoki ze az slyszalny? juz nie mowie nawet o opcji zapisania tego i pozniejszych odsluchach.
kable sam lutowałem ale z miare dobrych suplementów wiec to raczej nie to.
[addsig]
"(...) nic nie jest tak nudne jak prawda" - Charles Bukowski
Re: Szumy z miksera
Nie powinno szumiec. Jak laczysz calosc?
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Czy mam to rozumiec tak ze wypuszczasz sygnal z komputera, w celu mixu, a nastepnie zgrywasz to na komputerze??
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.
Pewnie sygnał z miksera idzie zbyt zaszuminy. Karta na wejsciu liniowym podejrzewam tych szumów nie daje. Albo masz zle ustawione poziomy na mikserze co owocuje niepotrzebnym szumem, albo żrodlo sygnału ktore narywasz generuje taki szum. Na jakim poziomie dB jest ten szum? umiesz to odczytac? Sprawdz czy kiedy nagrywasz wszystkie nieuzywane tłumiki na mikserze są pozdejmowane. Czasmi niektórzy zapominają się i nagrywają z innymi szumiącymi kanałami.
A jakie masz kable, moze byc to spowodowane słabej jakosci kablami.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.
...Pewnie sygnał z miksera idzie zbyt zaszuminy.
Ten mikser nie powinien szumiec.
Ten mikser nie powinien szumiec.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
......Pewnie sygnał z miksera idzie zbyt zaszuminy.
Ten mikser nie powinien szumiec....
Może odłącz mikser od karty- posłuchaj czy szumi i jak.
Potem podłącz jakiś wzmacniacz pod wyjścia miksera, sprawdź jak szumi.
Potem jeśli to mikser, powyciszaj wszystkie kanały oprócz jednego i zobacz jak na szumienie wpływa regulacja wzmocnienia (czyly gain).
Normalnie, metodą wykluczania poszczególnych elementów.
Przewody, nawet kiepskie nie wprowadzą aż tak drastycznych szumów żeby się aż rzucało w uszy- zresztą nie na takim sygnale (liniowym i o małej impedancji).
Ten mikser nie powinien szumiec....
Może odłącz mikser od karty- posłuchaj czy szumi i jak.
Potem podłącz jakiś wzmacniacz pod wyjścia miksera, sprawdź jak szumi.
Potem jeśli to mikser, powyciszaj wszystkie kanały oprócz jednego i zobacz jak na szumienie wpływa regulacja wzmocnienia (czyly gain).
Normalnie, metodą wykluczania poszczególnych elementów.
Przewody, nawet kiepskie nie wprowadzą aż tak drastycznych szumów żeby się aż rzucało w uszy- zresztą nie na takim sygnale (liniowym i o małej impedancji).
...
ja mialem sytuacje kiedy to wlasnie słabe przewodu szumialy tak piekielnie ze poprostu nie dalo sie słuchac. zmienilem kable na kable dobrej jakosci i problem znikna. wiec wydaje mi sie ze to równiez moze byc przyczyna, ale najelepiej podejsc do sprawy tak jak napisales, metoda dedukcji
...
ja mialem sytuacje kiedy to wlasnie słabe przewodu szumialy tak piekielnie ze poprostu nie dalo sie słuchac. zmienilem kable na kable dobrej jakosci i problem znikna. wiec wydaje mi sie ze to równiez moze byc przyczyna, ale najelepiej podejsc do sprawy tak jak napisales, metoda dedukcji
sygnał idzie tak: cubase->zewnetrzny mikser->komputer(do rej.)
wlanczalem kolejne tlumiki i z kazdym nastepnym jest coraz wiecej szumow. mimo ze we wszystkich kanalach mam gain-a na 0db a tlumiki lekko podbite (max. 2db)
natomiast jak wchode do panelu karty dzwiekowej do czesci z wyjsciami ich poziom jest zerowy, nawet jak gra muzyka odtwarzana przez te kanaly. czy mozliwe ze te szumy sie stad biorą- przeinstalować karte?
[addsig]
wlanczalem kolejne tlumiki i z kazdym nastepnym jest coraz wiecej szumow. mimo ze we wszystkich kanalach mam gain-a na 0db a tlumiki lekko podbite (max. 2db)
natomiast jak wchode do panelu karty dzwiekowej do czesci z wyjsciami ich poziom jest zerowy, nawet jak gra muzyka odtwarzana przez te kanaly. czy mozliwe ze te szumy sie stad biorą- przeinstalować karte?
[addsig]
"(...) nic nie jest tak nudne jak prawda" - Charles Bukowski
kanaly. czy mozliwe ze te szumy sie stad biorą- przeinstalować karte?
...
a jak przesuwasz tłumiki pod kture nic nie jest podpiete to szumi bardziej??
...
a jak przesuwasz tłumiki pod kture nic nie jest podpiete to szumi bardziej??