Porównanie konfiguracji odsłuchów

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
flove
Porównanie konfiguracji odsłuchów

Post autor: flove » sobota 11 lut 2006, 00:33

panowie :>

pytanie jest bardzo proste - jaka konfiguracja systemu odsłuchów jest bardziej użyteczna i lepiej spełnia swoje funkcję - czy lepiej jest używać np. konfiguracji 2 monitorów grających szerszym pasmem ( np. alesis mk 2 , pasmo 38 Hz - 20 kHz ) czy konfiguracji 2.1 np. behringerów z subem ??

czy ktoś miał możliwość dłuższego porównania takich systemów i co z nich sparwdza się lepiej ( oczywiście przytoczone marki to przykłady ) - chodzi jedynie o samą konfigurację.

mam mały dylemat - albo zakupić sub albo ewentualnie zakupić inne monitory ... nie miełem okazji pracować w systemie 2.1 stąd licze na jakieś konstruktywne opinie...

Pozdr!

Awatar użytkownika
preceli

Re: Porównanie konfiguracji odsłuchów

Post autor: preceli » sobota 11 lut 2006, 00:37

...czy ktoś miał możliwość dłuższego porównania takich systemów i co z nich sparwdza się lepiej ( oczywiście przytoczone marki to przykłady ) - chodzi jedynie o samą konfigurację.

Programy - problemy

Chcesz użyć do porównań jakiegoś softu?
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » sobota 11 lut 2006, 00:41

......czy ktoś miał możliwość dłuższego porównania takich systemów i co z nich sparwdza się lepiej ( oczywiście przytoczone marki to przykłady ) - chodzi jedynie o samą konfigurację.

Programy - problemy

Chcesz użyć do porównań jakiegoś softu? ...

nie nie ... chodzi mi jedynie o to jaka konfiguracja sparwdza się lepiej w pracy ... i raczej chodzi mi o doświadczenia ludzi z tymi systemami niżeli same nazwijmy to "pomiary" ... czy korzystniej inwestować właśnie w 2.1 czy może zwykłą konfigurację ?

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 11 lut 2006, 00:49

... chodzi mi jedynie o to jaka konfiguracja sparwdza się lepiej w pracy ... i raczej chodzi mi o doświadczenia ludzi z tymi systemami niżeli same nazwijmy to "pomiary" ...

Tak też zrozumiałem, nie wiem tylko czy zauważyłeś, że postujesz w niewłaściwym dziale
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » sobota 11 lut 2006, 00:51

Tak też zrozumiałem, nie wiem tylko czy zauważyłeś, że postujesz w niewłaściwym dziale ...

o faakkkk ... ... masz całkowitą racje - ADMINIE proszę zadziałaj ;) ...

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 11 lut 2006, 04:05

dzial dzialem....a sub uzupelnieniem.....

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » sobota 11 lut 2006, 11:46

...dzial dzialem....a sub uzupelnieniem........

zbynia ja zdaje sobie z tego sprawę :] ... z tego co zdążyłem się zorientować to sub odciąża niejako boczne satelity które grają tylko środkiem i górą ... tylko teraz mi powiedz co jest korzystniejsze ... układ 2.1 powiedzmy ze średniej pólki cenowej czy dwa monitory za to nieco droższe od tych średniaków ... co lepiej sprawdza się przy miksach ...

Awatar użytkownika
Camel

Post autor: Camel » sobota 11 lut 2006, 18:14

Też jestem w podobnej sytuacji, ale nie mam wogóle odsłuchów a mam jedynie zestaw creative s750 czyli sub 210 watt rms i 7 satelit po 70 watt rms. Zestaw oczywiście jest aktywny i ma wbudowane limitery. Jest zbudowany na głośnikach tytanowych i zastanawiam sie czy może sie sprawdzić jako odsłuch. Wiadoma sprawa że nie będe ciągał 7 satelit a dwie. Czy ktoś podpowie czy to dobre rozwiązanie jeśli stoi u mnie taki zestawik w zasadzie nie urzywany?Kupowałem dwa zestawy około półtora roku temu i tylko jeden wykorzystuje do komputerka. Płaciłem za jeden zestaw około 2200 zł. A na przodach KV2, dwie górki EX10 i jeden sub EX2.2
[addsig]

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » sobota 11 lut 2006, 22:38

...Też jestem w podobnej sytuacji, ale nie mam wogóle odsłuchów a mam jedynie zestaw creative s750 czyli sub 210 watt rms i 7 satelit po 70 watt rms. Zestaw oczywiście jest aktywny i ma wbudowane limitery. Jest zbudowany na głośnikach tytanowych i zastanawiam sie czy może sie sprawdzić jako odsłuch. Wiadoma sprawa że nie będe ciągał 7 satelit a dwie. Czy ktoś podpowie czy to dobre rozwiązanie jeśli stoi u mnie taki zestawik w zasadzie nie urzywany?Kupowałem dwa zestawy około półtora roku temu i tylko jeden wykorzystuje do komputerka. Płaciłem za jeden zestaw około 2200 zł. A na przodach KV2, dwie górki EX10 i jeden sub EX2.2

...

Obawiam sie, ze ten Creative to zaden sprzet studyjny, tylko konsumencki zestaw kina domowego zgodny ze standardem THX. Osobiscie nie pisalbym o tym przy okazji sprzetu studyjnego, bo to conajmniej dziwne...

A co do KV2, gratuluje odnalezienia:)

Pozdrawiam

P.S. ten zestaw s750 kosztuje okolo 220 funtow - aktualnie
[addsig]

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » sobota 11 lut 2006, 23:27

panowie :> zlitujcie się i nie wyskakujcie tu mi z creativem :] ... może jednak ktoś coś wie nt. opisany powyżej ...

ODPOWIEDZ