Duży wybór kabli w Warszawie - gdzie?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
BANANE
Duży wybór kabli w Warszawie - gdzie?

Post autor: BANANE » czwartek 09 lut 2006, 12:11

czy ktoś z Was ma sklep "pewniaka" gdzie zawsze jest duży wybór kabli zarówno instrumentalnych jak i tych "krótszych" do studia?

w trzech sklepach w centrum uprawia się "kult Vai'a": 5m, do gitary, na scene .

P.S. z całym szacunkiem dla gitarzystów oczywiscie przeszukałem kilkanascie sklepów internetowych i jest lipa jeszcze wieksza.

Awatar użytkownika
flove

Re: Duży wybór kabli w Warszawie - gdzie?

Post autor: flove » czwartek 09 lut 2006, 12:34

...czy ktoś z Was ma sklep "pewniaka" gdzie zawsze jest duży wybór kabli zarówno instrumentalnych jak i tych "krótszych" do studia?

w trzech sklepach w centrum uprawia się "kult Vai'a": 5m, do gitary, na scene .

P.S. z całym szacunkiem dla gitarzystów oczywiscie przeszukałem kilkanascie sklepów internetowych i jest lipa jeszcze wieksza....

a nie lepiej ci będzie kupić oddzielnie lepsze komponenty ( wtyczki, kable ) i polutować to samemu ?? ja też miałem z tym problem ale zakupiłem lutownice i wszelkie problemy się skończyły :) ... pozatym raz się naciąłem na jeden kabel mikrfonowy gdzie szukałem problemów gdzie incziej ( bo w końcu kabel nowy więc dlaczego miałbybyć zły ?? ) ... od tego czasu nie ufam kablom chyba że zrobie je lutuje je sam ;P ...

pozdr!

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 09 lut 2006, 13:12

http://www.thomann.de

Tanie i dość niezłe patchcordy marki ssnake (od 30cm w górę).

Samemu w/g mnie się nie opłaca lutować (przynajmniej jacków, XLR to troszkę co innego) Niestety 99% jacków dostępnych w handlu nie nadaje się do absolutnie niczego, po najleżjszym nawet podgrzaniu lutownicą nadtapia się plastyk koło nitu łączącego uszko do lutowania z czubkiem wtyku, przez co nit się zluźnia i całość zaczyna trzeszczeć. Nawet jak uszkodzenia od razu nie widać to za jakiś czas da o sobie znać. Blaszki mające trzymać kabel mechanicznie są często grubości kuchennej folii aluminiowej Dwa dobre wtyki (Aphenol, Neutrik) kosztują natomiast więcej niż cały gotowy kabelek z Thomanna. A poza tym nie narobisz się przy tym, porządne lutowanie (obciąć, zdiąć gumę, rozpleść ekran, przymierzyć, skrócić żyły, odizolować, porządnie pocynować żyły i oplot, pocynować wtyk, przylutować, zaizolować, zakręcić - na każdy kabel x2) zawsze zajmuje więcej czasu niż można by się spodziewać.

Inna sprawa czy te ssnake też się nie rozlecą za chwilę... wyglądają bardzo przyzwoicie, ale na pewno nie jest to jakiś cud świata. Ale mam takich już dość dużo i na razie nie było problemów (poza jednym kabelkiem który miał zwarcie zaraz po wyjęciu go z paczki).

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
amol

Post autor: amol » czwartek 09 lut 2006, 13:56

Moim zdaniem lepiej samemu wszystko zmontowac fakt faktem jesli kabelkow jest troche wiecej zajmie nam troche czasu.... ale ma sie satysfakcje ze zrobilo sie samemu i mozna to zrobic w sposob bardzo dokladny co nie zawsze jest robione na produkcji w firmie...

Mozna sobie wybrac interesujacy nas kabel a nie tylko taki co jets gotowy, oraz co jest najwazniejsze mozemy sobie dobrac interesujaca dlugosc kabla czyli jak to ma byc 0.6m to tyle jest a w sklepie dostaniesz albo 0.0m albo 0.9 lub 1m.

innym problemem sa wtyczk (connektory) oferowane w sklepach elektronicznych a nawet muzycznych gdzie czasto skazani jestesmy na chinska tandete( odnosi sie przewaznie do jackow bo wtyczki XRL calkiem przyzwoite mozna miec juz za 6 zl z miedziowanymi elementami). Wtedy by polutowac np oslone lub sygnalowy w jacku by nie wyrwac wlosow z glowy :) najlepiej bardzo drobnoziarnistym papierem sciernym zmatowic powierzchnie gdzie bedzie sie lutowac bo w tych tanich metalizowanych lub pseudo pozlacanych ciezko sie lutuje.

UWAGA!!!

Nigdy nie zlecajcie w sklepie elektronicznym montarzu koncowek bo szybko sie rozleca i bedzie to zrobione niedoladnie.... najlepiej samemu zrobic.

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 09 lut 2006, 15:42

Wiem że mają kable liniowe różnego autoramentu (jedyny sklep w Warszawie, gdzie udało mi się dostać liniowe kable symetryczne).

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 09 lut 2006, 15:46

Oooops, nie wyświetla adresu! Ciekawe czemu .... .

No to jeszcze raz:

http://www.musiccrater.pl/index.php

Kable mają również w Audiostacji:

http://www.audiostacja.pl/

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » czwartek 09 lut 2006, 16:57

... Oooops, nie wyświetla adresu! Ciekawe czemu .... .

No to jeszcze raz:

http://www.musiccrater.pl/index.php

Kable mają również w Audiostacji:

http://www.audiostacja.pl/

...

Tylko Monster Cable - drogo, ale miazga brzmieniowa - BEZ PORÓWNANIA!!! Swoje niby wypasy, George l's i itd wyniosłem do piwnicy. Są na pewno do kupienia w Warszawie, wszak to Stolyca, może w RnR, może w Riffie.

Pozdrawiam

H

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 09 lut 2006, 22:09

niestety dobre wtyki kupic ciezko....

ale co do jackow moge smialo polecic neutriki i amphenole(te nie maja plastiku w srodku wiec latwo nie popalisz lutownica) - najlepiej wykonane wtyki jakie mialem w reku!!!

z xlr podobnie choc tu zostaje glownie neutrik,nie najgorzej jest tez z monacorem

niestety dobry wtyk kosztuje(niby kilka kabli zrobilem ale same wtyki kosztowaly mnie ponad 400 pln:) )

w kable sie nie wczuwam jak jakis audiofil bo to troszke pic na wode - choc dobey kabel musi miec zyly plecione z miedzi beztlenowej,wszystko w porzadnym oplocie dobrze ekranowane no i w porzadnej koszulce zeby nie byl sztywny.........

caliekm dobre trafilem na pl.konstytucji po 5 zeta za metr....wzialem cala rolke lutownice cyne wtyki i do roboty:)

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » czwartek 09 lut 2006, 22:32

caliekm dobre trafilem na pl.konstytucji po 5 zeta za metr....wzialem cala rolke lutownice cyne wtyki i do roboty:)

...

czy ten kabel to nie przypadkiem Proel ?? taki bardzo miękki ??

Awatar użytkownika
TikTak
Kontakt:

Post autor: TikTak » czwartek 16 lut 2006, 12:32

czy ten kabel to nie przypadkiem Proel ? taki bardzo miękki ? ...

kable Proel sa niezłe, ale Klotz też daje radę. Z wtyków miałem przyjemność tylko z Neutrikami (XLR, jack, RCA) i wystarczy:P

ktoś słyszał może gdzie można w miarę tanio kupić przedłużacze do słuchawek? małyjack-jack, albo oba małe. muszę pociągnąć do budy...

[addsig]
zegartiktaka.pl ||
human beatboxer || Powerbook12", Saffire, Cubase 6, MXL2003, Shure beta58, M-Audio Tampa, Yamaha MSP-5 || Warszawa

ODPOWIEDZ