Który element psuje dźwięk?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Uniquee
Który element psuje dźwięk?

Post autor: Uniquee » czwartek 09 lut 2006, 00:57

Mój tor audio to: waveterminal 192X + preamp joeemek MQ3 + Akg solidtube.

Dźwięk jest jednak szorstki, płaski i cyfrowy. Planuję zakup preampu Universal Audio 6176. Czy to rozwiąże problem? Czy interfejs audio też trzeba koniecznie zmienić?

U.

Awatar użytkownika
Sixtus

Re: Który element psuje dźwięk?

Post autor: Sixtus » czwartek 09 lut 2006, 01:30

...Mój tor audio to: waveterminal 192X + preamp joeemek MQ3 + Akg solidtube.

Dźwięk jest jednak szorstki, płaski i cyfrowy. Planuję zakup preampu Universal Audio 6176. Czy to rozwiąże problem? Czy interfejs audio też trzeba koniecznie zmienić?

U....

a moze element (za przeproszeniem) za AKG Solitude? :D

Ten sprzęt to przecież wypas, jak mawiaja hodowcy trzody.

pozdrawiam

Sixtus

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » czwartek 09 lut 2006, 02:03

...Mój tor audio to: waveterminal 192X + preamp joeemek MQ3 + Akg solidtube. Dźwięk jest jednak szorstki, płaski i cyfrowy. Planuję zakup preampu Universal Audio 6176. Czy to rozwiąże problem? Czy interfejs audio też trzeba koniecznie zmienić?

Osobiście nie jestem zbyt wielkim zwolennikiem aparatów Joe Meek'a właśnie ze względu na ich szorstkość i agresywność, które sprawdzały się w niektórych gatunkach brytyjskiej muzyki pop lat 60-tych. Jednak to dziwne, bo z tym systemem i przy odpowienim ustawieniu parametrów wzmocnienia powinieneś uzyskać przynajmniej poprawne rezultaty. Sugeruję na wstępie zrezygnować z efektu kompresji (bypass) i eksperymentować ze wstępną korekturą (EQ) preampu, ale subtelnie. Upewnij się przedtem, że software karty i DAW (miksery) nie wprowadzają jakichś korektur także, bo to może być mylące. Mikrofon z natury powinien dostarczyć ciepłe lampowe brzmienie, jeśli nie jest uszkodzony albo wręcz wadliwy. Eksperymentuj z innymi mikrofonami ...

Przesiadka na UA 6176 może być szokującym doświadczeniem (niestety także dla Twojej karty kredytowej), ale na pewno warto. Jeśli to nie pomoże, to coś jest nie tak z konwersją A/D (interfejs), albo w końcu z monitoringiem. A może szukasz dziury w całym

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Uniquee

Post autor: Uniquee » czwartek 09 lut 2006, 03:34

......Mój tor audio to: waveterminal 192X + preamp joeemek MQ3 + Akg solidtube. Dźwięk jest jednak szorstki, płaski i cyfrowy. Planuję zakup preampu Universal Audio 6176. Czy to rozwiąże problem? Czy interfejs audio też trzeba koniecznie zmienić?

Osobiście nie jestem zbyt wielkim zwolennikiem aparatów Joe Meek'a właśnie ze względu na ich szorstkość i agresywność, które sprawdzały się w niektórych gatunkach brytyjskiej muzyki pop lat 60-tych. Jednak to dziwne, bo z tym systemem i przy odpowienim ustawieniu parametrów wzmocnienia powinieneś uzyskać przynajmniej poprawne rezultaty. Sugeruję na wstępie zrezygnować z efektu kompresji (bypass) i eksperymentować ze wstępną korekturą (EQ) preampu, ale subtelnie. Upewnij się przedtem, że software karty i DAW (miksery) nie wprowadzają jakichś korektur także, bo to może być mylące. Mikrofon z natury powinien dostarczyć ciepłe lampowe brzmienie, jeśli nie jest uszkodzony albo wręcz wadliwy. Eksperymentuj z innymi mikrofonami ...

Przesiadka na UA 6176 może być szokującym doświadczeniem (niestety także dla Twojej karty kredytowej), ale na pewno warto. Jeśli to nie pomoże, to coś jest nie tak z konwersją A/D (interfejs), albo w końcu z monitoringiem. A może szukasz dziury w całym

MD....

Z pewnością chodzi mi o jakość audiofilską - bo troszkę nagrań ma za sobą (nawet takich które sobie lecą w publicznym radio dość często :) :)

Po prostu szukam głebiej i lepiej :) :)....

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 09 lut 2006, 10:09

Dźwięk jest jednak szorstki, płaski i cyfrowy.

Ja tam o joemeeku niewiele wiem poza tym, ze najlepszy to on nie jest , ale dlaczego jakos nikt nie ma odwagi napisac, ze solidtube jest po prostu kiepskim mikrofonem? Jak od jego ceny odejmiesz firme, lampe i marketing, to na MXLa nie starczy...

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 09 lut 2006, 10:17

...Dźwięk jest jednak szorstki, płaski i cyfrowy.

wrzuć mi na maila próbkę tego popsutego dźwieku

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 09 lut 2006, 11:39

......wrzuć mi na maila próbkę tego popsutego dźwieku...

To jest dobry pomysł. A nawet lepszym było by udostępnienie go w sieci, coby więcej osób mogło się wypowiedzieć.

Głupia sprawa, ale ja z kolei stawiałbym na kartę. Nie słyszałem jej w bezpośrednim porównaniu z inną na tym samym sprzęcie toważyszącym, ale gdy słyszałem ją u kogoś, też właśnie miałem wrażenie płaskości i cyfrowośc. Najpierw słuchaliśmy całego miksu, który brzmiał wyjątkowo płasko i słabo, ale po cichu, nie chcąc urazić osoby, która robiła to nagranie (mam nadzieję że nie czyta tego ) pomyślałem iż to kwestia nieumiejętnego miksu. Dlatego poprosiłem o puszczenie osobno instrumentów i brzmienie poszczególnych śladów też okazało się słabe. Tym bardziej byłem zdziwiony, bo był to okres kiedy ta karta święciła największe powodzenie rynkowe.

Grey

Post autor: Grey » czwartek 09 lut 2006, 12:04

....

Głupia sprawa, ale ja z kolei stawiałbym na kartę. Nie słyszałem jej w bezpośrednim porównaniu z inną na tym samym sprzęcie toważyszącym, ale gdy słyszałem ją u kogoś, też właśnie miałem wrażenie płaskości i cyfrowośc. Najpierw słuchaliśmy całego miksu, który brzmiał wyjątkowo płasko i słabo, ale po cichu, nie chcąc urazić osoby, która robiła to nagranie (mam nadzieję że nie czyta tego ) pomyślałem iż to kwestia nieumiejętnego miksu. Dlatego poprosiłem o puszczenie osobno instrumentów i brzmienie poszczególnych śladów też okazało się słabe. Tym bardziej byłem zdziwiony, bo był to okres kiedy ta karta święciła największe powodzenie rynkowe....

tej karcie akurat specjalnie nic zarzucić nie można, ma świetne parametry.

obstawiam marny preamp + marny majk

Pozdro
eis, eis, baby!

Awatar użytkownika
Jassio

Post autor: Jassio » czwartek 09 lut 2006, 12:57

Nagraj coś liniowo i zobacz czy zarejestrowane brzmienie też bedzie słabe. Najlepiej sprawdzić kazdy element w tym 3-częsciowym torze(karta, amp, mic).
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » czwartek 09 lut 2006, 17:00

...Nagraj coś liniowo i zobacz czy zarejestrowane brzmienie też bedzie słabe. Najlepiej sprawdzić kazdy element w tym 3-częsciowym torze(karta, amp, mic)....

No i sprawdź kable przede wszystkim. Czy przegiąłem?

H

Zablokowany