Plugin kompensujący opóźnienia

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Boluś
Plugin kompensujący opóźnienia

Post autor: Boluś » piątek 03 lut 2006, 14:02

Czy jest pagin który oblicza , pokazuje i kompesuje opóznienia ? Czasami opóznienia sa tak małe ze praktycznie nie słyszalne dopiero cos w mixie słychac , ze sie nie klei i buja , mam problem z LOGIC-iem i opoznieniach na BUS-ach

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Plugin kompensujący opóźnienia

Post autor: JoachimK » piątek 03 lut 2006, 14:16

- Plugin nie obliczy opoznienia bo sam jest pluginem

- niektore wtyczki pokazuja opoznienie, ponadto w manualu wtyczek powinno byc cos na ten temat

- wtyczki zglaszaja opoznienie hostowi i on dalej wszystko liczy

-mozesz sam wyliczyc czy po prostu zobaczyc opoznienie (nagraj mix, submiks czy pojedynczy slad, grupe itp. do nowego sladu z wtyczkami, do innego to samo bez wtyczek (nie przez bypass a przez zupelne wylaczenie wtyczek) i porownaj slad, wystarczy nagrac ualmek sekundy

- kompensacje mozesz zrobic darmowymi delayami, znajdziesz w sieci
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 03 lut 2006, 14:17

Co do kompensacji to mogę polecić TO. Jeśli chodzi o automatyczny pomiar, to raczej kiepsko to widzę. Najlepiej ręcznie - wyprodukować klip z ciszą i jedną próbką niezerową (impulsem) i przepuścić go przez wtyczkę, ustawiając obok siebie na widoku wielośladu oryginał i opóźnioną odpowiedź, i odczytać przesunięcie.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 03 lut 2006, 14:27

Jeśli chodzi o automatyczny pomiar, to raczej kiepsko to widzę.

No wlasnie, podejrzewam, ze takich wtyczek by sie pare znalazlo w sieci, ale tez kiepsko widze ten automatyczny pomiar
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Boluś

Post autor: Boluś » piątek 03 lut 2006, 14:43

Zauważyłem ze nawet niewielkie opóznienie moze sporo namieszac, np. Waves L1 , zawsze myslałem ze to nie robi zadnych opoznien, ale dzisiaj zauwazyłem, ze jest dziwnie ... sekcja rytmiczna zaczeła mi sie "" wzoić "" limitowałem tylko szczyty nawet minimalnie . odnosiłem wrazenie ze soc sie dzieje z synchronizacja .

Pytanie czy Paginy Logica, robia jakies opoznienie ? wiem ze Kompresor wielopasmowy tak, ale reszta wtyczek ?

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 03 lut 2006, 15:12

Bolek.... no niestety na BUS- y w Logicu najlepiej zakladac Logicowe "PLAGINY" przepraszam PLUGINY , w wolnym tłumaczeniu wtyczki , tam cos sie dzieje i Ciezko to opanowac, znam kogos kto włacza takie same sestawy wtyczek na wszystkich Busach ... i dopiero na sume,.. tylko ze nie zawsze Procek da rade Niestety LOGIC 5.5 to juz dziadek .

Voxengo ... moze i działa,. ale w tych Pluginach zawsze nakombinowane i nie wiadomo co sie dzieje

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 03 lut 2006, 15:14

NA wszystkich BUS-ach z ktorych korzysta oczywiscie, Bo znowu bedzie ze ktos miał problemy ze zrozumieniem.:)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 03 lut 2006, 16:15

Voxengo po prostu opóźnia o zadaną liczbę próbek, więc zamiast niepotrzebnie obciążać system idetycznymi wtyczkami zwielokrotnionymi we wszystkich ścieżkach sygnału (dla uzyskania idnetycznych opóźnień) można po postu powstawiać takie SampleDelay-e, oczywiście prawidłowo ustawione.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 03 lut 2006, 16:36

...Voxengo po prostu opóźnia o zadaną liczbę próbek, więc zamiast niepotrzebnie obciążać system idetycznymi wtyczkami zwielokrotnionymi we wszystkich ścieżkach sygnału (dla uzyskania idnetycznych opóźnień) można po postu powstawiać takie SampleDelay-e, oczywiście prawidłowo ustawione....

szkoda ze niema wtyczki ktora przyspiesza .

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » piątek 03 lut 2006, 21:34

...szkoda ze niema wtyczki ktora przyspiesza . ...

Ten co ją napisze godzien będzie dostapić zaszczytu być kawalerem godła naszych wróżek i wróżów - Teraz Wszechpolska!
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

ODPOWIEDZ