AKG C1000S najlepszy mikrofon do wokalu?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
BRAF1
AKG C1000S najlepszy mikrofon do wokalu?

Post autor: BRAF1 » niedziela 22 sty 2006, 13:42

Na stronie www.e-muzyk.pl jest multitest mikrofonów.Nagrano wokal na 44 mikrofonach.Przesłuchałem ze znajomym bardzo dokładnie te nagrania i jednoznacznie stwierdziliśmy że najwierniej oddaje całe pasmo głosu mikrofon AKG C1000S.

Ma ktoś doświadczenie z tym mikrofonem?
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

Davi

Re: AKG C1000S najlepszy mikrofon do wokalu?

Post autor: Davi » niedziela 22 sty 2006, 14:47

czy najlepszy.... , ja zanim napisalem do Paulinki ktory mikrofon wedlog mnie najlepiej pasuje do jej glosu wytypowalem odziwo na 1 miejscu TLM 103 sprawdzilem zaraz po wyslaniu moich bodajze 6 typow pojemnosciowych i 3 dynamikow , i z pojemnosciowych poza TLM 103.... wytypowalem w kolejnosci MCA SP2 i dopiero pozniej AKG C1000S podobal mi sie jeszcze mikrofon MXL770 z tym ze mial juz troszke za duzo gory i zarazem za malo dolu , najmniej podobal mi sie AKG C2000B brakowalo w nim dolu ? gora tez byla jakas dziwna ? co do dynamikow na 1 miejscu wytypowalem Shure Beta 58A pozniej JTS PDM-57 i nastepnie Shure C606tyle odemnie co do idealnego mikrofonu do wokalu , kazdy bedzie pasowal inaczej do innego glosu , dlatego sluchasz , spiewasz i wybierasz :) pozdrawiam

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » niedziela 22 sty 2006, 16:54

mam akg c1000S, oraz inne, nic nie ujmujac zadnycm mikrofonom, zdazylo mi sie kilka przypadkow ze czyis wokal na akg c 1000 zabrzmial lepiej niz np na Octava MK319.

lecz zasadniczo stosuje je jako overhead

moze problem tkwi w tym ze ma on mniej dolu niz pojemnosciowki typu SP, Octava, MXL
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
kaszaa

Post autor: kaszaa » poniedziałek 23 sty 2006, 01:13

niestety jeśli chodzi o wokal, ciężko doradzać. żaden test nie pokryje sie z tym jak w rzeczywistości zabrzmi konkretny głos. Do KONSTRUKTYWNYCH wniosków dochodzi sie niestety metodą prób z różnymi mikrofonami.

Pozdrawiam
gram, śpiewam zawodowo. nagrywanie to moja pasja :)

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » poniedziałek 23 sty 2006, 01:41

Panowie TESTy na e-muzyk, . sa srednio miarodajne, a juz napewno to dotyczace mokrofonów..... wiem przekonałem sie na własnej skorze .

chcecie posłuchac testów mikrofonów .. prosze bardzo TEST Mikrofonow

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » poniedziałek 23 sty 2006, 01:45

Dodam ze owy test trwa juz od około dówch lat , na stronie cały czas dodawane są nowe mikrofony

BRAF1

Post autor: BRAF1 » poniedziałek 23 sty 2006, 10:25

...Panowie TESTy na e-muzyk, . sa srednio miarodajne, a juz napewno to dotyczace mokrofonów..... wiem przekonałem sie na własnej skorze .

chcecie posłuchac testów mikrofonów .. prosze bardzo TEST Mikrofonow...

No..ciekawy ten test.

Duzo mało znanych mikrofonów w Polsce, ale z tych znanych w Polsce ciekawy jest Oktava 319 A i Oktava 219.Ciekawa barwa i tak jakby we właściwym miejscu były wszystkie tony:średnie, wysokie i niskie.

Studio Project B1 też bogaty w brzmienie.Oddaje całą pełnie, ale tak jakby bałagan robił z poszczególnymi tonami.Chyba wymaga więcej pracy przy realizacji wokalu. Shure SM-58 beznadziejny do nagrywania.

Neuman bardzo dobry, ale nie ustępuje Oktavie.

Tak mi się wydaje!!!

A jak wasze wnioski z tego testu.
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » poniedziałek 23 sty 2006, 10:38

Neuman bardzo dobry, ale nie ustępuje Oktavie.

...dlaczego ale....hę?

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » poniedziałek 23 sty 2006, 10:41

...Neuman bardzo dobry, ale nie ustępuje Oktavie.

...dlaczego ale....hę?...

zresztą, nieważne

BRAF1

Post autor: BRAF1 » poniedziałek 23 sty 2006, 10:57

......Neuman bardzo dobry, ale nie ustępuje Oktavie.

...dlaczego ale....hę?...

zresztą, nieważne...

Przepraszam! z tego rozpędu "przejęzyczyłem się...miało być "Neuman bardzo dobry ale nie dużo ustępuje mu Oktava"...

ODPOWIEDZ