AKG C1000S najlepszy mikrofon do wokalu?
Na stronie www.e-muzyk.pl jest multitest mikrofonów.Nagrano wokal na 44 mikrofonach.Przesłuchałem ze znajomym bardzo dokładnie te nagrania i jednoznacznie stwierdziliśmy że najwierniej oddaje całe pasmo głosu mikrofon AKG C1000S.
Ma ktoś doświadczenie z tym mikrofonem?
Ma ktoś doświadczenie z tym mikrofonem?
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.
Re: AKG C1000S najlepszy mikrofon do wokalu?
czy najlepszy.... , ja zanim napisalem do Paulinki ktory mikrofon wedlog mnie najlepiej pasuje do jej glosu wytypowalem odziwo na 1 miejscu TLM 103 sprawdzilem zaraz po wyslaniu moich bodajze 6 typow pojemnosciowych i 3 dynamikow , i z pojemnosciowych poza TLM 103.... wytypowalem w kolejnosci MCA SP2 i dopiero pozniej AKG C1000S podobal mi sie jeszcze mikrofon MXL770 z tym ze mial juz troszke za duzo gory i zarazem za malo dolu , najmniej podobal mi sie AKG C2000B brakowalo w nim dolu ? gora tez byla jakas dziwna ? co do dynamikow na 1 miejscu wytypowalem Shure Beta 58A pozniej JTS PDM-57 i nastepnie Shure C606tyle odemnie co do idealnego mikrofonu do wokalu , kazdy bedzie pasowal inaczej do innego glosu , dlatego sluchasz , spiewasz i wybierasz :) pozdrawiam
mam akg c1000S, oraz inne, nic nie ujmujac zadnycm mikrofonom, zdazylo mi sie kilka przypadkow ze czyis wokal na akg c 1000 zabrzmial lepiej niz np na Octava MK319.
lecz zasadniczo stosuje je jako overhead
moze problem tkwi w tym ze ma on mniej dolu niz pojemnosciowki typu SP, Octava, MXL
lecz zasadniczo stosuje je jako overhead
moze problem tkwi w tym ze ma on mniej dolu niz pojemnosciowki typu SP, Octava, MXL
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
niestety jeśli chodzi o wokal, ciężko doradzać. żaden test nie pokryje sie z tym jak w rzeczywistości zabrzmi konkretny głos. Do KONSTRUKTYWNYCH wniosków dochodzi sie niestety metodą prób z różnymi mikrofonami.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
gram, śpiewam zawodowo. nagrywanie to moja pasja :)
Panowie TESTy na e-muzyk, . sa srednio miarodajne, a juz napewno to dotyczace mokrofonów..... wiem przekonałem sie na własnej skorze .
chcecie posłuchac testów mikrofonów .. prosze bardzo TEST Mikrofonow
chcecie posłuchac testów mikrofonów .. prosze bardzo TEST Mikrofonow
Dodam ze owy test trwa juz od około dówch lat , na stronie cały czas dodawane są nowe mikrofony
...Panowie TESTy na e-muzyk, . sa srednio miarodajne, a juz napewno to dotyczace mokrofonów..... wiem przekonałem sie na własnej skorze .
chcecie posłuchac testów mikrofonów .. prosze bardzo TEST Mikrofonow...
No..ciekawy ten test.
Duzo mało znanych mikrofonów w Polsce, ale z tych znanych w Polsce ciekawy jest Oktava 319 A i Oktava 219.Ciekawa barwa i tak jakby we właściwym miejscu były wszystkie tony:średnie, wysokie i niskie.
Studio Project B1 też bogaty w brzmienie.Oddaje całą pełnie, ale tak jakby bałagan robił z poszczególnymi tonami.Chyba wymaga więcej pracy przy realizacji wokalu. Shure SM-58 beznadziejny do nagrywania.
Neuman bardzo dobry, ale nie ustępuje Oktavie.
Tak mi się wydaje!!!
A jak wasze wnioski z tego testu.
chcecie posłuchac testów mikrofonów .. prosze bardzo TEST Mikrofonow...
No..ciekawy ten test.
Duzo mało znanych mikrofonów w Polsce, ale z tych znanych w Polsce ciekawy jest Oktava 319 A i Oktava 219.Ciekawa barwa i tak jakby we właściwym miejscu były wszystkie tony:średnie, wysokie i niskie.
Studio Project B1 też bogaty w brzmienie.Oddaje całą pełnie, ale tak jakby bałagan robił z poszczególnymi tonami.Chyba wymaga więcej pracy przy realizacji wokalu. Shure SM-58 beznadziejny do nagrywania.
Tak mi się wydaje!!!
A jak wasze wnioski z tego testu.
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.
...dlaczego ale....hę?
...dlaczego ale....hę?
...Neuman bardzo dobry, ale nie ustępuje Oktavie.
...dlaczego ale....hę?...
zresztą, nieważne
zresztą, nieważne
......Neuman bardzo dobry, ale nie ustępuje Oktavie.
zresztą, nieważne...
Przepraszam! z tego rozpędu "przejęzyczyłem się...miało być "Neuman bardzo dobry ale nie dużo ustępuje mu Oktava"...
zresztą, nieważne...
Przepraszam! z tego rozpędu "przejęzyczyłem się...miało być "Neuman bardzo dobry ale nie dużo ustępuje mu Oktava"...