Interfejs audio do laptopa
Witam!
Planuję zakup zewnętrznego interfejsu audio do laptopa, w moim przypadku będzie to sprzęt budżetowy, gdyż nie jestem w stanie przeznaczyć na niego więcej niż 400-500zł. Interfejs ma mi służyć nagrywania wokalu z MXL'a 990 puszczonego przez mikser.
Mam niezbyt nowego laptopa, który niestety ma porty USB tylko w wersji 1.1 . Wykombinowałem, żeby zrobić to tak:
1. kupić kartę PCMCIA z portami USB 2.0 lub FireWire za ok 70zł
2. kupić interfejs - tu mam dylemat:
Edirol UA-1EX na USB
http://www.kartydzwiekowe.com.pl/?akcja=produkt&id=175 czy raczej
Behringer FCA-202 na Firewire
http://www.musik-produktiv.de/
Jakieś porady? sugestie? co wybrać? ktoś ma lepszy patent?
Przy okazji mam kilka wątpliwości:
1. czy karta PCMCIA poradzi sobie z ilością danych, którą poda karta bez straty na jakości? chce nagrywać w 24 bitach.
2. Behringer- widziałem, że ma duże wymagania sprzętowe, mój laptop ma P3 1,1 Ghz i 128 MB ramu, więc chyba nie pociągnie tego?
Planuję zakup zewnętrznego interfejsu audio do laptopa, w moim przypadku będzie to sprzęt budżetowy, gdyż nie jestem w stanie przeznaczyć na niego więcej niż 400-500zł. Interfejs ma mi służyć nagrywania wokalu z MXL'a 990 puszczonego przez mikser.
Mam niezbyt nowego laptopa, który niestety ma porty USB tylko w wersji 1.1 . Wykombinowałem, żeby zrobić to tak:
1. kupić kartę PCMCIA z portami USB 2.0 lub FireWire za ok 70zł
2. kupić interfejs - tu mam dylemat:
Edirol UA-1EX na USB
http://www.kartydzwiekowe.com.pl/?akcja=produkt&id=175 czy raczej
Behringer FCA-202 na Firewire
http://www.musik-produktiv.de/
Jakieś porady? sugestie? co wybrać? ktoś ma lepszy patent?
Przy okazji mam kilka wątpliwości:
1. czy karta PCMCIA poradzi sobie z ilością danych, którą poda karta bez straty na jakości? chce nagrywać w 24 bitach.
2. Behringer- widziałem, że ma duże wymagania sprzętowe, mój laptop ma P3 1,1 Ghz i 128 MB ramu, więc chyba nie pociągnie tego?
Muzyką zajmuję się od 2000 roku. Piszę teksty, rymuję, a także tworzę podkłady muzyczne. Więcej informacji na www.unlearn.prv.pl
Re: Interfejs audio do laptopa
Ja też mam pytanie, ale troszke innej natury :)... W moim wypadku cena nie gra tak duzej roli, potrzebuję interfejs audio, min. 2 wejścia, 4 wyjścia. Tylko że nie może być na firewire, albo USB albo PCMCIA, z tego względu, że w laptopie nie mam tego portu a zmiana komputera jest raczej nie możliwa na razie
Nastawiłem się na U46 firmy ESI, co o nim możecie powiedzieć? Z tego co wiem to dość nowy sprzet i jeśli nie polecicie nic lepszego chyba się zdecyduje :) Mam zamiar wybrać się do sklepu i posłuchać rożnych interfejsów, ale najpierw prosze o propozycje, żebym nie wybierał sie tam z niczym tylko miał konkretne propozycje. Z gory dzieki, pozdrawiam

USB1.1 ?
ZDECYDOWANIE odradzam!
ZDECYDOWANIE odradzam!
...USB1.1 ?
ZDECYDOWANIE odradzam!...
A ja nie odradzam .. Sam uzywam takiego interfejsu z powodzeniem - pisalem juz o tym z 1000 razy.. Mam M-audio USB Quattro.. Jesli Twoje potrzeby zamykaja sie w 2 wejsciach i 2 wyjsciach razem z midi to ten interfejs radzi sobie z tematem spiewajaco..
[addsig]
ZDECYDOWANIE odradzam!...
A ja nie odradzam .. Sam uzywam takiego interfejsu z powodzeniem - pisalem juz o tym z 1000 razy.. Mam M-audio USB Quattro.. Jesli Twoje potrzeby zamykaja sie w 2 wejsciach i 2 wyjsciach razem z midi to ten interfejs radzi sobie z tematem spiewajaco..
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)
Pawello, Tobie jednemu działa, ale dziesiątki ludzi mają z tym problemy. Wystarczy poczytać posty na tym forum.
Aha, zapomniałbym. A może M-audio Audiophile 2496? 4 we 4 wy, no i porty midi na din, co też by mi sie przydało... To stare interfejsy, ale czy wiek, tzn. ich czas trwania na rynku świadczy o jakości? Czytałem o nich dużo dobrego, kiedyś były dość drogie, teraz 650 zł. Czy za tą cenę można kupić jakąś lepszą alternatywę?
...Pawello, Tobie jednemu działa, ale dziesiątki ludzi mają z tym problemy. Wystarczy poczytać posty na tym forum....
Alez ja sie nie spieram MB.. USB to sredni pomysl zwlaszcza dla niecieprliwych i nadmiernie wymagajacych.. Ja mowie ze dziala bo dziala ..Straszenie ludzi ze na USB NIC nie dziala to troche nie do konca prawda..
[addsig]
Alez ja sie nie spieram MB.. USB to sredni pomysl zwlaszcza dla niecieprliwych i nadmiernie wymagajacych.. Ja mowie ze dziala bo dziala ..Straszenie ludzi ze na USB NIC nie dziala to troche nie do konca prawda..
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)
1. do MB: chce sie pozbyc ograniczenia w postaci USB 1.1 za pomocą karty PCMCIA, która ma na wyjściu porty USB 2.0 (lub firewire).
2. czy może mi ktoś odpowiedzieć na moje pytanie? jaką kartę wybrać i czy mój tok myślenia w kierunku kupna karty PCMCIA i podłączenia od niej interfejsu na USB lub firewire jest sensowny?
2. czy może mi ktoś odpowiedzieć na moje pytanie? jaką kartę wybrać i czy mój tok myślenia w kierunku kupna karty PCMCIA i podłączenia od niej interfejsu na USB lub firewire jest sensowny?
Muzyką zajmuję się od 2000 roku. Piszę teksty, rymuję, a także tworzę podkłady muzyczne. Więcej informacji na www.unlearn.prv.pl
pawello tyle ze za niecałe 500 moge mieć interfejs (edirol ua-1ex) z przetwornikami dobrej jakości pracujących w rozdzielczości m-audio quattro, które kosztuje 2 razy tyle co edirol jak widze
...jaką kartę wybrać i czy mój tok myślenia w kierunku kupna karty PCMCIA i podłączenia od niej interfejsu na USB lub firewire jest sensowny?...
Qrczę, świetne pytanie! Ciekawe, czy ktoś już przerabiał taki temat?
Qrczę, świetne pytanie! Ciekawe, czy ktoś już przerabiał taki temat?
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS