ECHO MIA MIDI

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Łukasz1985
ECHO MIA MIDI

Post autor: Łukasz1985 » sobota 14 sty 2006, 23:13

Witam wszystkich. Ostatnio przeglądałem trochę stronek o ECHO MIA MIDI i jednej rzeczy do końca nie rozumiem. Na stronie audiofactory ECHO MIA MIDI ma trzy (wejścia wyjścia chodzi mi o te plastikowe) a na stronie producenta 4 dziwi mnie to, podejżewam że zastąpiono wyjścia analog out jednym stereofonicznym, mam racje? Mam teraz karte E-MU 0404 chciałbym zmienić na 1212m albo ECHO MIA MIDI Prosiłbym o jakieś uwagi posiadaczyb tych kart .Czytałem że ECHO MIA brzmi znacznie lepiej itp. O czy ECHO MIA obsługuje ASIO 2.0?
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
JM

Re: ECHO MIA MIDI

Post autor: JM » sobota 14 sty 2006, 23:36

...Mam teraz karte E-MU 0404 chciałbym zmienić na ... ECHO MIA MIDI...

Zastanów się nad tym...

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » sobota 14 sty 2006, 23:40

......Mam teraz karte E-MU 0404 chciałbym zmienić na ... ECHO MIA MIDI...

Zastanów się nad tym...

...

Może napisz coś więcej, bo z twojej wypowiedzi wnioskuje że czegoś nie wiem

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » sobota 14 sty 2006, 23:49

......Mam teraz karte E-MU 0404 chciałbym zmienić na ... ECHO MIA MIDI...

Zastanów się nad tym...

...

Kurcze kolega mi sugeruje że 0404 jest leprza? Ja sugeruje się jak narazie tym co piszą tutaj http://www.e-muzyk.pl/muzyk/servlet/Index?article=507&page_article=6

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » niedziela 15 sty 2006, 00:05

...Może napisz coś więcej...

Zamiana na E-MU 1212 nie dziwiłaby mnie, choć szczerze mówiąc nie wiem co chciałbyś uzyskać - nic nie piszesz o powodach twoich dylematów.

Do homerecordingu (a przypuszczam, że tak kartę używasz) E-MU 0404 jest jak najbardziej OK.

Co sie tyczy Echo Mia to karta nie nowa, nieco już przestarzała technicznie (procesor Motorola, przetwarzanie wewnętrzne 24 bit), schodząca z rynku, wypierana przez nowocześniejsze i lepsze konstrukcje. Jej cena spadła w ciągu roku dwukrotnie!!!

Ma wprawdzie dobrą opinię wśród użytkowników (sam kiedyś zastanawiałem się, czy jej nie kupić - było to dawno temu), lecz dziś nie szedłbym już w tym kierunku. E-MU natomiast to systemy dynamicznie rozwijające się również w zakresie software.

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » niedziela 15 sty 2006, 00:19

......Może napisz coś więcej...

Zamiana na E-MU 1212 nie dziwiłaby mnie, choć szczerze mówiąc nie wiem co chciałbyś uzyskać - nic nie piszesz o powodach twoich dylematów.

Do homerecordingu (a przypuszczam, że tak kartę używasz) E-MU 0404 jest jak najbardziej OK.

Co sie tyczy Echo Mia to karta nie nowa, nieco już przestarzała technicznie (procesor Motorola, przetwarzanie wewnętrzne 24 bit), schodząca z rynku, wypierana przez nowocześniejsze i lepsze konstrukcje. Jej cena spadła w ciągu roku dwukrotnie!!!

Ma wprawdzie dobrą opinię wśród użytkowników (sam kiedyś zastanawiałem się, czy jej nie kupić - było to dawno temu), lecz dziś nie szedłbym już w tym kierunku. E-MU natomiast to systemy dynamicznie rozwijające się również w zakresie software....

Już mówie co jest powodem chęci zamiany przedewszystkim poziom wejść +4 dbu a nie -10 dbv noi jeszcze znacznie leprze przetworniki. Wejście w 0404 ma max +6 a w 1212m +20 co za tym idzie znacznie leprza dynamika przy nagrywaniu i poziom nagranego sygnału. Co do ECHO MIA MIDI może i jest stara ale poczytaj multi test odsłuchowy na e-muzyk.pl. według ludzi co odsłuchiwali 1212m i echo mia midi oraz inne karty 1212m się chowa jak i inne karty

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » niedziela 15 sty 2006, 00:26

.........Może napisz coś więcej...

Ma wprawdzie dobrą opinię wśród użytkowników (sam kiedyś zastanawiałem się, czy jej nie kupić - było to dawno temu), lecz dziś nie szedłbym już w tym kierunku. E-MU natomiast to systemy dynamicznie rozwijające się również w zakresie software....

Już mówie co jest powodem chęci zamiany przedewszystkim poziom wejść +4 dbu a nie -10 dbv noi jeszcze znacznie leprze przetworniki. Wejście w 0404 ma max +6 a w 1212m +20 co za tym idzie znacznie leprza dynamika przy nagrywaniu i poziom nagranego sygnału. Co do ECHO MIA MIDI może i jest stara ale poczytaj multi test odsłuchowy na e-muzyk.pl. według ludzi co odsłuchiwali 1212m i echo mia midi oraz inne karty 1212m się chowa jak i inne karty ...

O jeszcze jedno bo zapomniałem dopisać.Mam naprawde chęć na 1212m ale naczytałem się opini i wszyscy piszą że echo mi midi brzmi znacznie lepiej a chyba głównie o to chodzi

Nie znaczy że jeśli 1212m ma przetworniki 5394A to cała konstrukcja będzie brzmiała lepiej

Jeszcze myślałem o Waveterminal 192X ale ta chyba całkiem odpada:)

Z odsłuchow na e-muzyk pl wynika że echo mia brzmi najlepiej i co tu robić?

Awatar użytkownika
emotif

Post autor: emotif » niedziela 15 sty 2006, 11:55

Jestem posiadaczem tej karty od paru miesięcy i jestem z niej bardzo zadowolony. Nie ma żadnych problemów ze sterownikami, obsługuje ASIO 2.0 tak jak tego potrzebujesz. Udało mi się ją kupić na ebayu za niecałe 400 zł z przesyłką, więc jeśli sie dobrze rozejrzysz to za podobnąkase (biorąc nawet cene z Audiofactory - 650 zł) nie znajdziesz nic lepszego. Jedyną niedogodnością dla mnie jest...to że karta jest na śledziu i nie ma w związku z tym wyjścia słuchawkowego (nie moge pracować w nocy, kiedy dziecko śpi..). Tak jak Ty słyszałem wiele dobrego o kartach Echo i szczerze nie zawiodłem się. Mój kumpel pracuje na Echo Gina 3G i jeśli miałbym się przesiadać kiedyś na inną kartę to tylko na tą.

pozdrawiam

Pracuje jako didzej houseowy. Od 2005 zajmuje sie tematyka homerecordingu.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » niedziela 15 sty 2006, 14:23

Znam ten test z portalu E-Muzyk - ciekawy eksperyment towarzysko-techniczny. Lecz jakie wnioski praktyczne można wyciągnąć z takich testów?

Po pierwsze

Jedyna metoda na testy słuchowe (czy inne wszelkiego rodzaju organoleptyczne) to porównanie JEDNOCZESNE i NAPRZEMIENNE (np. porównasz monitory, jeśli stoją obok siebie z tą samą zawartością ekranu). Przypuszczam, że ze wzglęgów praktycznych nie było to w tym przypadku możliwe - raczej instalowano kolejne karty i dokonywano ich sukcesywnych odsłuchów. Gdy podane wyżej warunki nie są spełnione takie testy z natury są niewiarygodne mimo najlepszej woli testujących - wynika to z natury ludzkich zmysłów.

Po drugie

Współczesne karty pracujące w domenie 24/96 są praktycznie nierozróżnialne przez organ słuchu ze względu na parametry (to nie lampy):

- dynamika i odstęp S/N: >100 dB

- zniekształcenia: <0,01

- separacja kanałów: >80dB

- odchyłki w paśmie częstotliwości: <0,2dB

ponieważ na tym poziomie różnice są nie do wychwycenia przez ludzkie narządy.

Oczywiście firmy w ramach swej polityki mogą kreować "dodatkowe wartości", żeby przyciągnąć klienta. Gdyby np. ktoś stwierdził, że Julia brzmi czysto, bo jest zbudowana na czystej (białej) płytce pewnie też znaleźliby się i tacy, co by w to uwierzyli.

Po trzecie

A nawet zakładając, że jakaś karta szczególnie korzystnie brzmi to co to oznaczałoby w praktyce?

Jeżeli używasz jej wyłącznie do własnych potrzeb i do własnego odsłuchu to będziesz zadowolony, bo WIERZYSZ, że lepiej już słyszeć nie można.

Lecz jeśli tworzysz muzykę dla innych to i tak oni będą tego słuchali na własnych przetwornikach. Jest tu analogia do monitorów odsłuchowych, które w założeniu mają brzmieć wiernie (spartańsko), a nie ładnie.

Po czwarte wreszcie

Dlatego przy decyzji o zakupie trzeba brać pod uwagę szereg uwarunkowań, jak choćby:

- czy urządzenie jest "perspektywiczne", "rozwojowe"

- czy producent jest stabilny, czy można liczyć na rozwój chociażby sterowników (to nic, że dziś sterowniki są stabilne, może się pojawić nowe oprogramowanie systemowe czy narzędziowe, z którym dzisiejsze sterowniki nie będą sobie radziły) itd.

Na dziś widzę, że E-MU ma strategię, którą realizuje. Polega ona z grubsza na dostarczeniu użytkownikom taniego sprzętu (niektórzy nawet z tego powody mają wątpliwości odnośnie jego jakości) służącego jako klucz sprzętowy do zaawansowanego software (polityka podobna, jak producentów drukarek: tanie drukarki, drogie tusze, na których w istocie zarabiają). I rzeczywiście propozycje programowe są ciekawe (Emulator, Protrus, różnorodne zestawy i banki brzmień). Pozwalają one zbudować kompletny system sprzętowo-programowy. Na dotychczasowym rynku jest to niewątpliwie pewne novum.

Oczywiście decyzję musisz podjąć sam. To Twoje pieniądze.

Paweł

Post autor: Paweł » niedziela 15 sty 2006, 14:30

A ja bym mimo wszystko nie polecał akurat MIA MIDI.

Po pierwsze sterowniki sprawiają czasami sporo problemów (zależnie od płyty głównej, software'u, itp.)

Po drugie Echo jakiś czas temu przeniosło produkcję na daleki wschód (stąd drastyczna obniżka cen) i rażąco spadła jakość ich produktów. Pojawia się sporo awarii. Dwa lata temu rzeczywiście była to super propozycja, obecnie nie jest już zupełnie atrakcyjna.

ODPOWIEDZ