Monitory Yamaha HS80M

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
zwierzu
Monitory Yamaha HS80M

Post autor: zwierzu » wtorek 03 sty 2006, 12:37

Cześć Pracy w Nowym Roku!

Z Nowym Rokiem – nowe zakupy się szykują a mianowicie jakieś monitorki. Moją uwagę przyciągnął ostatni produkt Yamahy – monitory HS80M Całkiem sympatyczna cena nie przekraczająca 1900PLN (w USA taniej). A w tej cenie mamy 8 cali woofer no i niby zejście do 42 Hz, choć w necie doszukałem się że w praktyce do 45Hz. Ogólnie poszperałem trochę na zagranicznych forach ale nie znalazłem zbyt wiele materiału opisującego możliwości tego modelu. Jest trochę TU, TU, TU - ogólnie pozytywnych opinii.

Jeśli ktoś zna francuski to byłbym wdzięczny za tłumaczenie TEGO forum.

Niestety nie znalazłem wykresu charakterystyki, może ktoś z was miał już do czynienia z tymi monitorami ? Zastanawiam się jeszcze nad Behringer 2031A – nieco mniej dołu (przynajmniej w podanych parametrach) ale więcej mocy – Yamaha ma 120W. Behringery tańsze ale kurczę Yamaha kusi samą nazwę hiehie. No i zawsze można wypasionego suba SW10 dorzucić.

Czekam na opinie i życzę udanych produkcji w Nowym Roku.
lubie rockenrola, PGR'y i inne bajery

Awatar użytkownika
zwierzu

Re: Monitory Yamaha HS80M

Post autor: zwierzu » wtorek 03 sty 2006, 12:39

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » wtorek 03 sty 2006, 14:03

spadek do 45 hz i to przy -10db, mając przy tym 8calowy woofer...eee, coś mi się tu nie podoba

Awatar użytkownika
zwierzu

Post autor: zwierzu » czwartek 05 sty 2006, 20:10

...spadek do 45 hz i to przy -10db, mając przy tym 8calowy woofer...eee, coś mi się tu nie podoba...

racja, podejrzane, ale nie jestem pewien czy autor tego postu nie pomylił się (patrz ostatni post forum francuskie, słówko "erreur" )

W sumie teraz do mnie dotarło że jest to cały cały zestaw wraz z subwooferem więc gdyby nawet ten spadek był -10db to przy jego wsparciu nie miałoby (chyba) takiego znaczenia. Zresztą kilka osób pisze, że lepiej gra z subem.

hmm...no to teraz mam cięzki orzech do zgryzienia bo już się wybierałem po Behringera a tu kurcze podwyżki (jak w PRL)

Awatar użytkownika
tomekk

Post autor: tomekk » czwartek 05 sty 2006, 21:28

Jezeli wolno mi dodać :

Z tego co słyszałem od znajomych, są to bardzo dobre monitorki.

Nie miałem kontaktu z nimi osobiscie, ale wielkokrotnie mi je polecano

Podobno nie brzmią przyjemnie dla ucha, ale mixy wychodzą poprawne.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Boluś

Post autor: Boluś » czwartek 05 sty 2006, 21:58

...Jezeli wolno mi dodać :

Pozdrawiam...

tylko te monitory dopiero co sie pokazały w Thomanie poinformowano mnie ze czekaja na dostawe i lada dzien beda w sprzedazy lecz na dzien dzisiejszy jeszcze nie sa dostepne , wiec jak ktos Ci mogł je wielokrotnie polecac ? ze nie wspomne o MIXACH :)

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » piątek 06 sty 2006, 02:42

......Jezeli wolno mi dodać :

Pozdrawiam...

tylko te monitory dopiero co sie pokazały w Thomanie poinformowano mnie ze czekaja na dostawe i lada dzien beda w sprzedazy lecz na dzien dzisiejszy jeszcze nie sa dostepne , wiec jak ktos Ci mogł je wielokrotnie polecac ? ze nie wspomne o MIXACH :)...

To jak wytłumaczyć posty różnych osób na różnych forach wypowiadających się rzeczowo na ich temat z racji ich posiadania i wykorzystywania? Przykładowo data jednego z postów - "Date: Thu, 24 Nov 2005 at 8:56:48 AM". Wszyscy zatem kłamią? Hmm...
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
Boluś

Post autor: Boluś » piątek 06 sty 2006, 09:48

tylko te monitory dopiero co sie pokazały w Thomanie poinformowano mnie ze czekaja na dostawe i lada dzien beda w sprzedazy lecz na dzien dzisiejszy jeszcze nie sa dostepne , wiec jak ktos Ci mogł je wielokrotnie polecac ? ze nie wspomne o MIXACH :)...

To jak wytłumaczyć posty różnych osób na różnych forach wypowiadających się rzeczowo na ich temat z racji ich posiadania i wykorzystywania? Przykładowo data jednego z postów - "Date: Thu, 24 Nov 2005 at 8:56:48 AM". Wszyscy zatem kłamią? Hmm...

...

A bardzo prosto w USA premiera była duzo wczesniej niz w Europie , Proponuje kontaktowac sie z YAMAHA Polska , oni moga udzielic informacji gdzie sa obecnie dostepne. Thoman czeka na dostawe , taki otrzymałem od nic mail.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 06 sty 2006, 09:51

...

A bardzo prosto w USA premiera była duzo wczesniej niz w Europie , Proponuje kontaktowac sie z YAMAHA Polska , oni moga udzielic informacji gdzie sa obecnie dostepne. Thoman czeka na dostawe , taki otrzymałem od nic mail. ...

A to normanlne, USA to najwiekszy rynek wiec i najwazniejszy .

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 06 sty 2006, 09:59

Czytajac jednak to forum , wcale nie przekonały mnie wypowiedzi ludzi którzy pisza o tych monitorach , wiekszoasc ich nie słyszała a a tak naprawde sprawdził je tylko jeden kolo który twierdzi ze HS 80 M , to porazka

I´ve just recently mixed an album on those (HS80), and honestly, I can´t recommend them.

I don´t find them to be very accurate, in fact a lot less accurate than NS10 IMO. Be careful, they´re cheap, just make sure they´re exactly what you want them to, before you buy them. They don´t have ANYTHING to do with NS10, other than that they carry the name YAMAHA

ludzie wyraznie wola mniejsze które przypominaja troche NS 10 M . Zreszta tak naprawede niemozna nic o tych monitorach powiedziec, poniewaz praktycznie ich jeszcze niema .Proponuje odłozyc ten temat do za kilka miesiecy :)

ODPOWIEDZ