Laptop, linux i...

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Derrida
Laptop, linux i...

Post autor: Derrida » niedziela 11 gru 2005, 01:05

Przymierzam sie do zakupu laptopa, o ile nie zdecyduje sie na iBooka (a zapewne sie nie zdecyduje, chociaz ciagle sie zastanawiam... na powerbooka mnie nie stac, wiec dzekuje za ewentualne dobre rady z gatunku: kup PB-nie pozalujesz), bedzie to jakis ekonomiczny pecet. Ze wzgledu na soft ktorego uzywam, tudziez uzywac planuje, bede chcial zainstalowac na nim linuksa. I tu pojawia sie problem, mianowicie: jaki interfejs audio powinienem wybrac? Czy ktos moze pracuje na zalinuksowanym laptopie i moze cos polecic? Dla utrudnienia dodam, ze nie wiem jakim budzetem bede dysponowal, prawdopodobnie laptop zostanie zakupiony wczesniej a do interfejsu moge ewentualnie dozbierac...

Awatar użytkownika
Jassio

Re: Laptop, linux i...

Post autor: Jassio » niedziela 11 gru 2005, 01:16

No właśnie... i tu się pojawia problem. Drivery...

Sprawdź czy Twój wymażony interfejs znajduje sie na liście: http://www.alsa-project.org

Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.

Awatar użytkownika
Jassio

Post autor: Jassio » niedziela 11 gru 2005, 01:17

Twój wymażony interfejs

Sorry, jest po pierwszej w nocy i o smażeniu myślę...

oczywiscie ma być "wymarzony".

pozdro!

Awatar użytkownika
Derrida

Post autor: Derrida » niedziela 11 gru 2005, 23:53

Tak, wiem, ze musze sprawdzic na stronie alsa, ale problem polega na tym, ze nie wiem co wybrac, z tych kart, ktore maja sterowniki linuksowe, akurat tych ktorymi bylbym najbardziej zainteresowany pod linuksem uzyc nie moge (e-mu 1616m chociazby, chociaz tutaj rowniez cena moglaby byc bariera...). Myslalem o indigo, ale te gniazda 1/8" mnie troche odstraszaja... Aha, nie potrzebuje koniecznie duzej liczby wejs i wyjsc (zwlaszcza wejsc), ale zalezy mi na dobrej jakosci przetwornikow...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 12 gru 2005, 00:40

Na podstawie swojego doświadczenia chciałbym mocno przestrzec przed ślepą ufnością w deklaracje obsługi kart proaudio przez ALSA. Wielokrotnie spotykałem się z sytuacjami, że obsługa niby była, ale okazywało się, że działają tylko elementarne funkcje, a nie działają np. złącza ADAT lub ustawienia miksera. Innym razem, pomimo, że sterownik dla karty był, urządzenia za żadne skarby nie chciało ruszyć.

Generalnie, obsługa dźwięku w Linuxie kuleje i są spore problemy, żeby wyjść poza poziom "multimedialny".

Awatar użytkownika
Jassio

Post autor: Jassio » poniedziałek 12 gru 2005, 01:31

Z tego co pamietam, to forma M-Audio "toleruje" Linuxa. Sprawdź ofertę ich interfejsów.

ODPOWIEDZ