Laptop, linux i...
Przymierzam sie do zakupu laptopa, o ile nie zdecyduje sie na iBooka (a zapewne sie nie zdecyduje, chociaz ciagle sie zastanawiam... na powerbooka mnie nie stac, wiec dzekuje za ewentualne dobre rady z gatunku: kup PB-nie pozalujesz), bedzie to jakis ekonomiczny pecet. Ze wzgledu na soft ktorego uzywam, tudziez uzywac planuje, bede chcial zainstalowac na nim linuksa. I tu pojawia sie problem, mianowicie: jaki interfejs audio powinienem wybrac? Czy ktos moze pracuje na zalinuksowanym laptopie i moze cos polecic? Dla utrudnienia dodam, ze nie wiem jakim budzetem bede dysponowal, prawdopodobnie laptop zostanie zakupiony wczesniej a do interfejsu moge ewentualnie dozbierac...
Re: Laptop, linux i...
No właśnie... i tu się pojawia problem. Drivery...
Sprawdź czy Twój wymażony interfejs znajduje sie na liście: http://www.alsa-project.org
Sprawdź czy Twój wymażony interfejs znajduje sie na liście: http://www.alsa-project.org
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.
Twój wymażony interfejs
Sorry, jest po pierwszej w nocy i o smażeniu myślę...
oczywiscie ma być "wymarzony".
pozdro!
Sorry, jest po pierwszej w nocy i o smażeniu myślę...
oczywiscie ma być "wymarzony".
pozdro!
Tak, wiem, ze musze sprawdzic na stronie alsa, ale problem polega na tym, ze nie wiem co wybrac, z tych kart, ktore maja sterowniki linuksowe, akurat tych ktorymi bylbym najbardziej zainteresowany pod linuksem uzyc nie moge (e-mu 1616m chociazby, chociaz tutaj rowniez cena moglaby byc bariera...). Myslalem o indigo, ale te gniazda 1/8" mnie troche odstraszaja... Aha, nie potrzebuje koniecznie duzej liczby wejs i wyjsc (zwlaszcza wejsc), ale zalezy mi na dobrej jakosci przetwornikow...
Na podstawie swojego doświadczenia chciałbym mocno przestrzec przed ślepą ufnością w deklaracje obsługi kart proaudio przez ALSA. Wielokrotnie spotykałem się z sytuacjami, że obsługa niby była, ale okazywało się, że działają tylko elementarne funkcje, a nie działają np. złącza ADAT lub ustawienia miksera. Innym razem, pomimo, że sterownik dla karty był, urządzenia za żadne skarby nie chciało ruszyć.
Generalnie, obsługa dźwięku w Linuxie kuleje i są spore problemy, żeby wyjść poza poziom "multimedialny".
Generalnie, obsługa dźwięku w Linuxie kuleje i są spore problemy, żeby wyjść poza poziom "multimedialny".
Z tego co pamietam, to forma M-Audio "toleruje" Linuxa. Sprawdź ofertę ich interfejsów.