SPL GOLD MIKE MK2 do masteringu?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
CM
SPL GOLD MIKE MK2 do masteringu?

Post autor: CM » wtorek 06 gru 2005, 00:41

Planowałem w przyszłości zakup SPL Stereo Vitalizer MK2-T. Miałby on służyć miedzy innymi do ocieplenia gotowego już miksu. Jednak patrzę sobie a tu inny produkt SPL GOLD MIKE nie dość,że jest cenionym podwójnym preampem to jeszcze na każdym z dwóch przedwzmacniaczy ma wbudowaną sekcję kompresora. A cena niemal ta sama.

Czy można tutaj użyc sekcji LINK bodajże i kompresora do obróbki sygnału stereofonicznego?

Może ktoś użytkuje ten sprzęt??

I jeszcze jedno - nie chciałbym aby temat postu zszedl w kierunku - "po co robić sobie mastering"..

prosze o porady i opinie.
eee tamm

Zbynia

Re: SPL GOLD MIKE MK2 do masteringu?

Post autor: Zbynia » wtorek 06 gru 2005, 09:35

link sluzy wlasnie do laczenia torow w pare stereo...

Awatar użytkownika
tomekk

Post autor: tomekk » wtorek 06 gru 2005, 16:27

Jezeli mogę się wtrącić to miałem przyjemność troszkę popracowac na GoldMik'u mk II

i mogę smiało powiedzec że jest cudny

Co do jakości tego urządzenia możesz byc w 100 % pewien ze Cię nie zawiedzie. Teraz są fajne ceny u polskiego dystrybutora ... nawet chyba taniej niz z Niemiec... licząc przesyłkę.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » wtorek 06 gru 2005, 19:27

I jeszcze jedno - nie chciałbym aby temat postu zszedl w kierunku - "po co robić sobie mastering"..

Ano właściwie to po co?

Just kidding :D

Spokojna głowa, taki temat na tym forum się nie trafi (chyba że kogoś trafi).

[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

CM

Post autor: CM » wtorek 06 gru 2005, 21:01

...Jezeli mogę się wtrącić to miałem przyjemność troszkę popracowac na GoldMik'u mk II

Co do jakości tego urządzenia możesz byc w 100 % pewien ze Cię nie zawiedzie. Teraz są fajne ceny u polskiego dystrybutora ... nawet chyba taniej niz z Niemiec... licząc przesyłkę.

Pozdrawiam

...

Ale drąży mnie ten temat kompresora. Wpisane jest na jednej ze stron EIS, ze GOLD MIKE posiada wbudowaną na każdym kanale sekcję kompresora..ja się tam dopatrzyłem tylko limitera - takiego przelącznika - czyli tylko takiego limiterka ;)

eee tamm

Davi

Post autor: Davi » wtorek 06 gru 2005, 21:10

ten limiterek to wlasnie kompresor taki ogranicznik zeby nie przesterowac . Fajnie ze jest

Awatar użytkownika
tomekk

Post autor: tomekk » wtorek 06 gru 2005, 21:15

.........Jezeli mogę się wtrącić to miałem przyjemność troszkę popracowac na GoldMik'u mk II

Pozdrawiam

...

Ale drąży mnie ten temat kompresora. Wpisane jest na jednej ze stron EIS, ze GOLD MIKE posiada wbudowaną na każdym kanale sekcję kompresora..ja się tam dopatrzyłem tylko limitera - takiego przelącznika - czyli tylko takiego limiterka ;)

...

Tak, limiter- który jest przed wyjściem ...

CM

Post autor: CM » wtorek 06 gru 2005, 21:35

...

Tak, limiter- który jest przed wyjściem ...

...

Nie wiem czy nie lepsza byłaby kombinacja - SPL harizma (ocieplająca brzmienie) + TC Finalizer - jakaś tansza wersja (cyfrowa kompresja)

eee tamm

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » środa 07 gru 2005, 04:48

Wszelako jedna myśl mi po głowie przeszła: dlaczego do masteringu chcesz używać urządzenia na pewno świetnego, ale skonstruowanego wyraźnie i wyłącznie w celu amplifikacji i koloryzacji sygnału mikrofonowego?
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » środa 07 gru 2005, 09:51

...Planowałem w przyszłości zakup SPL Stereo Vitalizer MK2-T. Miałby on służyć miedzy innymi do ocieplenia gotowego już miksu. Jednak patrzę sobie a tu inny produkt SPL GOLD MIKE nie dość,że jest cenionym podwójnym preampem to jeszcze na każdym z dwóch przedwzmacniaczy ma wbudowaną sekcję kompresora. A cena niemal ta sama....

Dokladnie tak, jak napisal Dobmatt - przeciez to preamp mikrofonowy jest... Do masteringu zalecalbym kompresor/limiter wielopasmowy.

ODPOWIEDZ