Rejestratory twardodyskowe

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Harnaś
Rejestratory twardodyskowe

Post autor: Harnaś » środa 30 lis 2005, 08:04

Witam wszystkich.

Poszukuję rejestrtora twardodyskowegp zdp;nego do nagrania szesnastu śladów jednocześnie, korzystając z wlotów analogowych. Nie jest mi potrzebny dodatkowy mikser, proceor efektów, wejścia i wyjścia cyfrowe, funkcje edycyjne, duży monitor, stos mierników, tuner gitarowy, wypalarka DVD czy ekspres do kawy. Urządzenie z założenia wyposażone powinno być w 16 (najlepiej symetrycznych) niazd wejściowych, wyjście monitorujące, czerwony guzik "record" i miejsce na kieszeń z dyskiem. Kabel sieciowy mile widziany :P

Ma służyć do rejestracji i tylko do rejestracji koncertów, które następnie przerzucane będą do jakiegoś kompa i miksowane tam.

Jakie urządzenia z dostępnych na rynku spełniają najwięcej z powyższych warunków? A może ma sens samodzielne zrobienie takiej paczuszki z podzespołów komputerowych?

Awatar użytkownika
szkudlik

Re: Rejestratory twardodyskowe

Post autor: szkudlik » środa 30 lis 2005, 08:16

Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Jassio

Post autor: Jassio » środa 30 lis 2005, 08:43

A moze 3x ADAT(po 8 kanałów)? Taniej wyjdzie jak będą zapisywane nie na dysk tylko na taśmę(cyfrowo). Potem można wszystko przenieść na kompa i schynronizować w seqwenserze.

Rozwiązanie, trochę "na około", ale za to stosunkowo tanie. Taki jeden używany Adacik to obecnie wydatek ok.700zł
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » środa 30 lis 2005, 09:44

Podaj meila, lub nr gg. Mam coś podobnego do sprzedania za pół ceny sklepowej.

Awatar użytkownika
danekw

Post autor: danekw » czwartek 01 gru 2005, 12:53

...Podaj meila, lub nr gg. Mam coś podobnego do sprzedania za pół ceny sklepowej....

ja jestem zainteresowany - mój mail: danielwolk@tlen.pl

pozdrawiam

Daniel Wołkiewicz
gram na Clavia Nord Electro 4, Virus Ti Snow, CME-UF8

prez

Post autor: prez » czwartek 01 gru 2005, 14:39

......Podaj meila, lub nr gg. Mam coś podobnego do sprzedania za pół ceny sklepowej....

ja jestem zainteresowany - mój mail: danielwolk@tlen.pl

pozdrawiam

Daniel Wołkiewicz...

polecam Fostex D160, używałem przez lata intensywnie dwa zsynchronizowane D90 i D80. Pomimo intensywnego wachlowania na wszystkie strony, setek jeśli nie tysięcy godzin pracy(napisy na przyciskach sie powycierały) ani razu się nie powiesiły. O ile D80 i D90 są szesnastobitowe to D160 24bit.
zawodowo pracujący akustyk live i studio

Awatar użytkownika
danekw

Post autor: danekw » czwartek 01 gru 2005, 14:59

polecam Fostex D160, używałem przez lata intensywnie dwa zsynchronizowane D90 i D80. Pomimo intensywnego wachlowania na wszystkie strony, setek jeśli nie tysięcy godzin pracy(napisy na przyciskach sie powycierały) ani razu się nie powiesiły. O ile D80 i D90 są szesnastobitowe to D160 24bit. ...

a co powiesz na Fostexa VF-16 ?

prez

Post autor: prez » czwartek 01 gru 2005, 21:09

...polecam Fostex D160, używałem przez lata intensywnie dwa zsynchronizowane D90 i D80. Pomimo intensywnego wachlowania na wszystkie strony, setek jeśli nie tysięcy godzin pracy(napisy na przyciskach sie powycierały) ani razu się nie powiesiły. O ile D80 i D90 są szesnastobitowe to D160 24bit. ...

a co powiesz na Fostexa VF-16 ?...

Tego modelu akurat nie znam, natomiast tamte były wzorcem stabilności i niezawodności. Wiem, że bywają na rynku wtórnym za przystępne ceny. Nie wiem jak radzą sobie z obsługą dużych dysków, wówczas instrukcja chwaliła, że obsługują dyski do 3Gbajtów
zawodowo pracujący akustyk live i studio

Awatar użytkownika
danekw

Post autor: danekw » piątek 02 gru 2005, 09:05

Tego modelu akurat nie znam, natomiast tamte były wzorcem stabilności i niezawodności. Wiem, że bywają na rynku wtórnym za przystępne ceny. Nie wiem jak radzą sobie z obsługą dużych dysków, wówczas instrukcja chwaliła, że obsługują dyski do 3Gbajtów...

Ja myslę o Rolandzie VS-1880 lub Yamaha AW16G - czy coś na ten temat ?? Boję się tej kompresji w rolandzie, ale z kolei Yamaha ma mniej wyjść i mały wyświetlacz

Awatar użytkownika
Compadre

Post autor: Compadre » piątek 02 gru 2005, 20:54

...Tego modelu akurat nie znam, natomiast tamte były wzorcem stabilności i niezawodności. Wiem, że bywają na rynku wtórnym za przystępne ceny. Nie wiem jak radzą sobie z obsługą dużych dysków, wówczas instrukcja chwaliła, że obsługują dyski do 3Gbajtów...

Ja myslę o Rolandzie VS-1880 lub Yamaha AW16G - czy coś na ten temat ? Boję się tej kompresji w rolandzie, ale z kolei Yamaha ma mniej wyjść i mały wyświetlacz ...

Przeczytaj początkowego posta - szukamy czystego rejestratora 16 tr.

- 8 ścieżek to jest za mało na rejestrację koncertów. Nagrasz bębny i zostają Ci 2 ślady. Poza tym w AW16 płacisz za całą konsolę mikserską a nie za sam rejestrator. No i AW16G wymienia materiał z kompem tylko przez CDki (!). Trwa to całe wieki i kosztuje jak za zboże.

Pozdr.

ODPOWIEDZ