Oktava mk-319 vs StudioProjects B1

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Gres
Oktava mk-319 vs StudioProjects B1

Post autor: Gres » czwartek 24 lis 2005, 11:15

Który z mikrofonów polecacie?

Oktava zbiera bardzo dobre opinie, jednak są tez tacy, którzy chwalą sobie B1(sam uzywam i nie ma tragedii). czy oktava jest mikrofonem wyższej klasy, czy też porownywalnym i wyboru trzeba dokonac na "ucho"?

Konkretnie chodzi o to czy opłaca się zastąpić oktavą moj dotychczasowy mikrofon (studioprojects).

yarogniew

Re: Oktava mk-319 vs StudioProjects B1

Post autor: yarogniew » czwartek 24 lis 2005, 11:31

wczoraj dostałem taką oto odpowiedź na temat braku MK-319 w ofercie sklepu:

Dziękujemy za zainteresowanie naszym sklepem www.musiccrater.pl.

W odpowiedzi na Pana pytanie informuję, że ze względu na zmianę miejsca produkcji i generalne pogorszenie się jakości mikrofonów Oktava dystrybutor wstrzymał ich import aż do odwołania. Tym samym my również usunęliśmy cenę z naszej oferty i nie jesteśmy w stanie chwilowo dostarczyć obecnie żadnych mikrofonów tego producenta (nie mamy również niestety ich już na półce) - trudno mi też odpowiedzieć na pytanie kiedy ta sytuacja ulegnie zmianie.

i z firmy Ambit:

Niestety z Oktavą teraz jest problem w całej europie i nie tylko. Firma nie

może się dogadać z Anglikami i narazie wogóle nie jest to dostępne. W polsce

zostały tylko zapasy MKL 5000 i wstęgowego ML52, także trzebaby poszukać czegoś z innej firmy. Np. mogę zaproponować MXL 770 - 499zł. lub MXL 2006 Mogami - 529zł.

wygląda na to, że raczej małe szanse na Oktavę w najbliższym czasie, a szkoda, bo to bardzo dobry mikrofon.

Ktoś wie coś na temat tego Mogami?
muzyk

Awatar użytkownika
Gres

Post autor: Gres » czwartek 24 lis 2005, 11:37

...wczoraj dostałem taką oto odpowiedź na temat braku MK-319 w ofercie sklepu:

Dziękujemy za zainteresowanie naszym sklepem http://www.musiccrater.pl.

W odpowiedzi na Pana pytanie informuję, że ze względu na zmianę miejsca produkcji i generalne pogorszenie się jakości mikrofonów Oktava dystrybutor wstrzymał ich import aż do odwołania. Tym samym my również usunęliśmy cenę z naszej oferty i nie jesteśmy w stanie chwilowo dostarczyć obecnie żadnych mikrofonów tego producenta (nie mamy również niestety ich już na półce) - trudno mi też odpowiedzieć na pytanie kiedy ta sytuacja ulegnie zmianie.

i z firmy Ambit:

Niestety z Oktavą teraz jest problem w całej europie i nie tylko. Firma nie

może się dogadać z Anglikami i narazie wogóle nie jest to dostępne. W polsce

zostały tylko zapasy MKL 5000 i wstęgowego ML52, także trzebaby poszukać czegoś z innej firmy. Np. mogę zaproponować MXL 770 - 499zł. lub MXL 2006 Mogami - 529zł.

wygląda na to, że raczej małe szanse na Oktavę w najbliższym czasie, a szkoda, bo to bardzo dobry mikrofon.

Ktoś wie coś na temat tego Mogami?...

widzisz, mam ten komfort ze oktave złapałem na ebay za 150$ (nowa z koszem;) ) i moze mi ja przywiezc moj czlowiek ktory wraca ze stanow do polski na dniach.... pisalem do Oktava tula (rosia) podalem numer seryjny .. potwierdzaja jego oryginalnosc...

yarogniew

Post autor: yarogniew » czwartek 24 lis 2005, 11:48

widzisz, mam ten komfort ze oktave złapałem na ebay za 150$ (nowa z koszem;) ) i moze mi ja przywiezc moj czlowiek ktory wraca ze stanow do polski na dniach.... pisalem do Oktava tula (rosia) podalem numer seryjny .. potwierdzaja jego oryginalnosc... ...

to jak dostaniesz napisz czy to prawda, że jakość spadła ;)

muzyk

BRAF1

Post autor: BRAF1 » sobota 07 sty 2006, 19:17

...Który z mikrofonów polecacie?

Oktava zbiera bardzo dobre opinie, jednak są tez tacy, którzy chwalą sobie B1(sam uzywam i nie ma tragedii). czy oktava jest mikrofonem wyższej klasy, czy też porownywalnym i wyboru trzeba dokonac na "ucho"?

Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

Awatar użytkownika
tomekk

Post autor: tomekk » sobota 07 sty 2006, 23:46

to jak dostaniesz napisz czy to prawda, że jakość spadła ;)

...

Jakosć nie spadła. Z tego co mi wiadomo, to Chinczycy chcieli i zaczeli produkowac "podróbki" mikrofonów marki Oktava. Przykładowo... Orginalna rosyjska MK-319 kosztowała 700 zł to Chinska 300 zł. Z informacji które otrzymałem od sklepu www.novamusic.pl - sprawa jest wyjasniona i wszyskie modele które są na rynku - są do modele orginalne, rosyjskie. Czyli jak wiadomo świetne. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ