Tempo audio w Nuendo - pomocy

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
NoRd384
Tempo audio w Nuendo - pomocy

Post autor: NoRd384 » wtorek 15 lis 2005, 19:34

Pracuje na Nuendo 3 i potrzebuje pomocy w następującym problemie. Mam ścieżkę audio (utwór), którą chciałbym dopasować do tempa projektu, tak aby metronom chodził równiutko. Sam utwór na tej ścieżce jest zagrany „średnio równo” toteż nabicie jednego tempa na „przedzie” utworu kończy się rozłażeniem dwa takty dalej. Toteż rozumiem ze musiał bym zastosować opcje „hitpoint” i „audio tempo definition tool”.

Przeglądałem instrukcje/pomoc i znalazłem wytłumaczenie stosowania tych opcji, ale przyznam iż mimo dobrej znajomości angielskiego nie rozumiem jak to zrobić.

Prosił bym o pomoc, ponieważ mimo usilnych wielogodzinnych prób nic mi poprawnego nie wychodzi. Co prawda jakoś w ciemno ustaliłem te hitpointy i udało mi się zrobić kwantyzacje aby utwór zmieniał swoje tempo wraz ze zmiana tempa ( opcja Musical Mode). Troszkę pojąłem z tą funkcja audio definition tool – znalazłem pierwsze uderzenie taktu i przesunąłem „bramki” tak żeby drugi Bar był na drugim. Ale nadal nie jest to równo z metronomem a moje działania są bardzo chaotyczne i intuicyjne.

Kawałek tej ścieżki która obrabiam mogę przesłać na @ osoba chcącym mi pomóc.

Czy mogli byście mi to wytłumaczyć, jak poprawnie to robić ?

Ps. wcześniej nie znając takich możliwości, ciąłem utwór nożyczkami tam gdzie się rozłaziło tempo i przesuwałem, a cisze zastępowałem sztukowanymi momentami.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Re: Tempo audio w Nuendo - pomocy

Post autor: Kuma » wtorek 15 lis 2005, 20:22

Hm.. w drugą stronę byłoby prościej Robię tak w CubaseSX, czyli dopasowuję projekt do "krzywego" wava za pomocą tempo track'a. To trochę żmudna robota, ale do zrobienia. No a w Kolegi przypadku zdaje się chodzi o time stretching o różnych wartościach dla poszczególnych fragmentów wava, jeśli dobrze rozumiem?

pozdr
bębniarz

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » wtorek 15 lis 2005, 21:46

...Hm.. w drugą stronę byłoby prościej Robię tak w CubaseSX, czyli dopasowuję projekt do "krzywego" wava za pomocą tempo track'a. To trochę żmudna robota, ale do zrobienia. No a w Kolegi przypadku zdaje się chodzi o time stretching o różnych wartościach dla poszczególnych fragmentów wava, jeśli dobrze rozumiem?

pozdr...

Ja nie wiem :) szukam pomocy. Ma być Jedno tempo i plik z utworem dopasowany do tego tempa. (oczywiscie zakłądam mase pracy) Ale ciagle mysle ze coś musze z tymi hitpointami zrobić i całość kwantyzować...

Pomóżcie

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » wtorek 15 lis 2005, 23:17

...No a w Kolegi przypadku zdaje się chodzi o time stretching o różnych wartościach dla poszczególnych fragmentów wava, jeśli dobrze rozumiem?

Kuma chyba jest na lepszym tropie. Ja bym pociął ścieżkę której tempo chcesz pomodyfikować na kawałki np co takt i każdy z tych kawałków rozciągnąłbym lub skrócił tak aby czasowe wartości pokrywały się z tymi zmierzonymi ze ścieżki do której chcesz ją dopasować. Przy tak krótkich fragmentach nie będzie problemu z wybijaniem się tempa w ich środku. Radziłbym użyć Prosoniq TimeFactory bo jest dobry to timestretchu, chyba że znajdziesz coś lepszego. Na koniec zostaje tylko ładnie posklejać fragmenty.

To mi wpadło do głowy bo Nuendo i ta cała zabawa z hitpointami mi obce...

Jakkolwiek się za to zabierzesz - powodzenia!
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » środa 16 lis 2005, 01:43

Kuma chyba jest na lepszym tropie. Ja bym pociął ścieżkę której tempo chcesz pomodyfikować na kawałki np co takt i każdy z tych kawałków rozciągnąłbym lub skrócił tak aby czasowe wartości pokrywały się z tymi zmierzonymi ze ścieżki do której chcesz ją dopasować. Przy tak krótkich fragmentach nie będzie problemu z wybijaniem się tempa w ich środku. Radziłbym użyć Prosoniq TimeFactory bo jest dobry to timestretchu, chyba że znajdziesz coś lepszego. Na koniec zostaje tylko ładnie posklejać fragmenty.

To mi wpadło do głowy bo Nuendo i ta cała zabawa z hitpointami mi obce...

Jakkolwiek się za to zabierzesz - powodzenia!

...

No dokładnie o tym myślałem - pociąć na takty, czy jak tam potrzeba i rozciągac lub zwężać każdy z osobna Koronkowa robota, ale do zrobienia. Czy w Nuendo jest opcja we wskaźniku myszy "resizing aplies time stretch"? W kazdym razie jest w Cubase SX i robiłbym to tak: ciąłbym materiał tak samo jak na loopy - początek na "raz" taktu, a koniec na końcu taktu, tuż przed następnym raz.. Trochę zabawy by było

Hit-pointy w Cubase też są, ale to działa na trochę innej zasadzie. Chodzi o to żeby właśnie nie robić time-stretchingu, tylko plasterkować tak jak w Recycle. Potem można albo poprzesuwać plasterki, albo na odwrót - wygenerować "groove quantization" do hit-pointów. A jaki właściwie jest charakter tego "czegoś do wyrównania"? Pełny miks piosenki to to chyba nie jest?

pozdr
bębniarz

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » środa 16 lis 2005, 02:55

remix

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » środa 16 lis 2005, 15:44

...remix...

No to raczej sporo pracy przy tym bedzie na piechotę. Z pojedynczymi śladami byłoby łatwiej. Życzę wytrwałości zatem..

pozdr

p.s. a możnaby się temu przyjrzeć jakoś bliżej? Zaciekawił mnie temat szczerze mówiąc
bębniarz

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » środa 16 lis 2005, 17:58

Ja bym bardzo chciał przeczytać artykuł w EIS o synchronizacji tempa audio z projektem. W tym kwantyzacja i określanie prędkości pliku audio, najchętniej wszystko w Nuendo.

ODPOWIEDZ