monitory studyjne do ok. 2600 zł

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
laser777
Re: monitory studyjne do ok. 2600 zł

Post autor: laser777 » niedziela 11 sty 2015, 19:02

... 
Przepraszam, że ponownie umieszczam ten post, ale za cholerę pod żadną przeglądarką nie mam możliwości edycji. W wcześniejszym wpisie wkradło się błąd w kwestii kwoty, chodziło mi o 3000zl a nie jak napisałem 4000zł.Poniżej poprawiony post""nie będę tworzył nowego wątku, bo ten idealne pasuje do mojego pytania, dlatego pozwolę sobie odświeżyć temat. Już prawie rok minął od ostatniego postu. Czy do tej pory pojawiło się coś nowego, godnego polecenia w cenie do 3000 zł za parę aktywnych monitorów ? Dodam, że obecnie posiadam Alesis M1 620. Odbiegając od tematu. Czy jest na terenie PL jakiś serwis Alesis ? Ostatnio zauważyłem, że guma (resor - tak to się nazywa ? ) na niskotonowych głośnikach jest dosyć mocno popękana. Wygląda jakby sparciała. Do tego monitory zaczęły nierówno grać tj. jeden gra ciszej przy tych samych ustawieniach, a ponad to emituje większy szum. Z góry dzięki, pozdrawiam, LL"
...

Ja swego czasu szukałem głośników do Adama czy wkładek od mikrofonów AKG ale nic takiego nie znalazłem więc pozostaje jedynie serwis i też pewnie w naszym kraju będzie ciężko
A jak nie znajdziesz to możesz spróbować poszukać porządnej firmy która się zajmuje naprawą głośników myślę że jak wymieniasz same zawieszenia i materiał zamienny będzie miał identyczną sprężystość to może zrobią to porządnie.
Naprawić się chyba tego nie da.
ja naprawiałem sam bo nie opłacało się naprawiać głośnika za 100zł.Działa ale fałszuję więc jedynie wymiana zawieszenia

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » niedziela 11 sty 2015, 19:17

Skoro sprzedaja to u nas, to powinni miec tez czesci zamienne ?
Ciekawe,czy inni sprzedawcy tez maja taka polityke ?
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

laser777

Post autor: laser777 » niedziela 11 sty 2015, 19:29

...Skoro sprzedaja to u nas, to powinni miec tez czesci zamienne ?
Ciekawe,czy inni sprzedawcy tez maja taka polityke ?...

mi się wydaje że oni nie za bardzo chcą sprzedawać części zamienne.Bo mógł byś wtedy sobie sam zrobić takie np Adamy korzystając ze schematu...choć pewnie z obudową z włókna węglowego było by ciężko?
Ale serwis w tak dużym kraju jak Polska powinien gdzieś być.
A jak by się pojawiły części zamienne w internecie to miał bym co do nich wątpliwości jak np do zamienników tonsila

fallworm

Post autor: fallworm » poniedziałek 12 sty 2015, 15:23

Skoro temat został odświeżony dodam parę zdań od siebie.

Jako, że jestem użytkownikiem głównie Adam a7x i napiszę tak:

- słuchałem parunstatu par monitorów studyjnych różnej klasy i nadal mam tą przyjemność u moich znajomych i problemów "ze środkiem pasma" nie stwierdzam. Nie wiem skąd się wzieła taka opinia.

- problemy z bass refleksem. Nie stwierdziłem i w A7X i A7, A77X oraz S1A.

Najciekawszą rzeczą wymienioną na forum jest podmuch z basreflexu .

Nie wiem jak Wy, ale ja uznaje poziom głośności odsłuchu "poniżej poziomu przeciętnej rozmowy". W wielu książkach branżowych jest zalecenie aby właśnie taki poziom ustalić jako punkt odniesienia, a ja rozumiem, że osoby, których denerwuje ruch powietrza to fani bardzo głośnego grania, które chyba trochę mija się z celem bycia obiektywnym. Raz na jakiś czas ok aby sprawdzić miks i względność krzywej izofonicznej ale bez przesady.

Ja polecam Adam A7X za całokształt, w tej cenie miód jak dla mnie - ale pewnie nie wszystkich konstrukcji miałem przyjemność posłuchać więc może jest coś lepszego.

ODPOWIEDZ