Core i7 - czy warto?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Pietro
Re: Core i7 - czy warto?

Post autor: Pietro » czwartek 03 wrz 2009, 20:23

Pozwolę się odnieść do tego wątku chociaż jest nie w temacie.
Kolego Piotrze a jak wygląda w takiej sytuacji sprawa licencji, szczególnie tych programów które przechowują je na kluczu iLock. Pytam czy jeśli będę chciał uruchomić jakiś instrument lub efekt na komputerze slav to czy będę potrzebował drugiej licencji? ...

Witaj,

No niestety problem z licencjami istnieje. Niektóre firmy dają licencję na dwa komputery (na przykład LASS od Audiobro), albo cztery (EWQLSO Platinum - każda sekcja to osobna licencja).

Obecnie oprócz FX Teleport, na horyzoncie szykuje się Vienna Ensemble PRO (premiera na początku września), która działa bardzo podobnie, ale oprócz tego umożliwia odpalanie wtyczek na kompie nadrzędnym, omijając limit pamięci 32bitowych wtyczek. Generalnie rozwiązuje to większość problemów związanych z 64bitowym OS i 32bitowymi i 64bitowymi wtyczkami, jednocześnie umożliwia odpalanie wtyczek na 2 dodatkowych komputerach. Problem z licencjami jednak zostaje.

Jeśli rozważałbym drugi komputer (a chwilowo nie widzę konieczności, nie mówiąc już o braku kasy na takie przedsięwzięcie), to z pewnością hostowałbym jedne wtyczki na jednym komputerze, inne na drugim. Minus tego rozwiązania jest taki, że za każdym razem siadając do pracy musisz mieć odpalone oba komputery.

Ale ludzie tak robią nawet z więcej niż 2 komputerami. Tworzą sobie szablony, dzięki którym rano budzą się, odpalają farmę, klikają, żeby się załadował szablon i inną zrobić sobie kawę. Wracają i mają do dyspozycji wszystko, co potrzebują. Nie da się ukryć, że jest to bardzo sprzyjające pracy twórczej.

Oczywiście mówię o pracy z midi i instrumentami wirtualnymi.

- Piotr

Awatar użytkownika
Dario2

Post autor: Dario2 » czwartek 03 wrz 2009, 21:32

...
Wiem że wskazywane jako pewne są załacza firewire na kontrolerze TI.
Czy ktoś mógłby rozwiać moją wątpliwość ?...

Wątpliwości jakieś zawsze są. Jednak nie ma już (przynajmniej w moich kręgach) czegoś takiego, że tylko TI. Mam już trzeci chipset VIA i wszystko działa jak należy. A jeśli nie będzie działało poprawnie, to wtedy można się zastanawiać.

Pozdrawiam!
...

Rzeczywiście, chipset VIA VT6308  jest nawet rekomendowany przez Presonusa do ich urządzeń:

http://www.presonus.com/media/pdf/hardware_compatibility.pdf 

Więc dla pewności wybiorę płytę Asusa P6T Deluxe, bo firewire jest na niej właśnie  na tym chipsecie. Nie powinno więc być żadnych problemów.

Pozdrawiam. 

Awatar użytkownika
superiodiz

Post autor: superiodiz » sobota 04 lut 2012, 23:24

Witam.

Przymierzam się do zakupu komputera i zależy mi na jak największej mocy procesora, ale mam prolem z wyborem. Rozgladalem sie juz po roznych stronach i procesory Intela które miały 6 rdzeni wypadaly lepiej w przeróżnych testach od AMD, ktore mialy 8 rdzeni przy podobnym taktowaniu, jednak w tych testach nie uwzgledniono zastosowania procesorow do produkcji audio. Z doswiadczenia wiem, ze im wyzsze taktowanie i im wiecej rdzeni tym lepiej - jednak boje sie kupic AMD poniewaz slabiej wypada w owych testach. Tylko to byly testy, po ktorych
ciezko mi wnioskowac cokolwiek na temat mocy obliczeniowej do zastosowan audio, stad tez moje pytanie, jaki procesor kupic? Rozpatruję możliwość zakupienia platwormy wieloprocesorowej (czyli serwera),
jednak tu będę mieć kolejne pytanie, czy programy, które obsługują procesory wielordzeniowe (np Renoise albo Fl Studio) będą również obsługiwać platworme wieloprocesorową? Wiem, ze wiele osob nie potrzebuje tak ogromnej mocy obliczeniowej, nie zmienia to faktu, ze ja jej jednak potrzebuje. Odrazu mowie, ze cena nie gra roli, zalezy mi na jak najwiekszej mocy obliczeniowej do zastosowan audio. Reasumując potrzebuje takiej platwormy gdzie bede mogl uruchomic jak najwieksza liczbe wymagajacych procesorow fx jak i syntezatorow.

Dzieki.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 04 lut 2012, 23:30

to w czym prblem?
na ta chwile najwydajniejszy jest intel na podstawke 2011 - jak cię stać to bierz
ram 1600 w maksymalnej ilosci(tanio i dobrze 32 giga będziesz miał)

procek 6 rdzeni rakieta do tego spokojnie podkręcalny o 20% bez zbednych zabiegów

zajrzyj na fora komputerowe - w przypadku audio NIKT sie nie spuszcza nad kosmicznymi wydajnościami bo takowe potrzebne sa przy setkach wtyczek czy dziesiątkach VSTi...

Awatar użytkownika
superiodiz

Post autor: superiodiz » niedziela 05 lut 2012, 00:06

To jeszcze zależy jakie to wtyczki ;) i wlasnie potrzeba kosmicznej wydajności!

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » niedziela 05 lut 2012, 00:28

...To jeszcze zależy jakie to wtyczki ;) i wlasnie potrzeba kosmicznej wydajności!... 

Nie przesadzaj, bo my wiemy jak jest. Obecne procesory w zupełności wystarczają na obsługę najbardziej wymagających wtyczek i to wcale nie te za x tysięcy z najwyższej półki. Lepiej postaraj się o dużo pamięci RAM, a także wybierz odpowiednie dyski.

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
superiodiz

Post autor: superiodiz » niedziela 05 lut 2012, 00:48

Robix

Nie wiem czemu mowisz o dyskach i RAM'ie kiedy potrzebuje duzej mocy obliczeniowej. I jesli mowisz, ze obecne procesory w zupelnosci wystarczaja na obsluge najbardziej wymagajacych wtyczek - to uważam, ze jestes w bledzie. Bo odpalisz pare wtyczek Reaktora'a z potężnymi Ensemble, dodasz pare wtyczek (np. 2C Aether, PSP Nitro itp) to uwierz mi, komputer nie wyrobi. I jesli mi powiesz, ze to dlatego,bo za wolny dysk, wtedy nie mamy o czym rozmawiac.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » niedziela 05 lut 2012, 01:08

...Robix

Nie wiem czemu mowisz o dyskach i RAM'ie kiedy potrzebuje duzej mocy obliczeniowej. I jesli mowisz, ze obecne procesory w zupelnosci wystarczaja na obsluge najbardziej wymagajacych wtyczek - to uważam, ze jestes w bledzie. Bo odpalisz pare wtyczek Reaktora'a z potężnymi Ensemble, dodasz pare wtyczek (np. 2C Aether, PSP Nitro itp) to uwierz mi, komputer nie wyrobi. I jesli mi powiesz, ze to dlatego,bo za wolny dysk, wtedy nie mamy o czym rozmawiac.

Pozdrawiam...

Dyski się liczą w przypadku dużych bibliotek sampli, dlatego o nich wspomniałem. Do tych celów obecne wielordzeniowce się nadają i to każde z i7. Obojętnie czy AMD, czy Intel. Jedne i drugie są wystarczające, choć Intele są chyba lepsze.

P.S. Tak nawiasem zapytaj się kolegów na forum jakie oni mają procesory. Gwarantuję Ci, że większość na pewno nie ma tych za 2, 3, czy 4 tys., a na pewno nie używają w sesjach tylko kilku wtyczek na krzyż. Ja od siebie dodam, że mam i7, kupowałem jakiś czas temu i nie mam problemów z mocą obliczeniową. Z resztą kolega dobrze radzi, jak masz kasę to bierz na podstawce 2011.

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » niedziela 05 lut 2012, 10:30

...Robix

Pozdrawiam...
-----------------------------------------------------
No.., to jesteś chyba jedyny na tym forum, który uważa, że obecne procesory nie wystarczają. Rozumiem, że podstawą Twojej pracy kompozycyjnej, aranżacyjnej jest Reaktor?

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 05 lut 2012, 11:40

Jak mawiają - mocy nigdy za mało;). Polecam odpalić U-he Diva - na moim starym laptopie (poczciwy C2D 1,83GHz) JEDEN głos generuje obciążenie CPU na poziomie 30-50%... A gdzie tryb Divine, pełna polifonia, użycie kilku wtyczek w jednej sesji bez zamrażania, nie mówiąc o reszcie? Dodam że ten leciwy już procesor spokojnie obsługuje sesje  5xOP-X II Pro, 20 ścieżek audio, parę wtyczek NI i wszelkie bramki/limitery/fx'y itd bez zająknięcia - wydawałoby się do pracy z audio wystarczający. Jak widać jednak nie;). I myślę że taki skok wydajności jaki można zaobserwować w ostatnim czasie będzie motywował twórców software'u do tworzenia coraz to lepszych (czytaj: bardziej wymagających obliczeniowo) wtyczek.

Swoją drogą - z niecierpliwością czekam na Windows 8 i rozwinięcie skrzydeł Bulldozerów od AMD - sama architektura ma szansę rozwinąć skrzydła pod odpowiednim OSem - a czysto teoretycznie kontrukcja ta ma potencjał...

ODPOWIEDZ