MOTU 828 mk3

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
AdamZ
Re: MOTU 828 mk3

Post autor: AdamZ » poniedziałek 21 kwie 2008, 19:32

Pojawiły się pierwsze większe problemy z motu 828 mk3

Dziś podobnie jak 3 dni temu karta motu odmówiła posłuszeństwa !

Normalnie od momentu włączenia do czasu załadowania się wszystkich ustawień oraz Cuemix potrzeba było około 30-40 sekund.Czyli jakieś 2 x dłużej niż przy włączaniu wcześniejszej wersji ( 828 mkII )

Jednak drugi już raz w ciągu ostatnich kilku dni coś nawaliło.
I od momentu włączenia dopiero po 10 s ukazał się pierwszy tekst na LCD , po około 30 s. Zaczęły wgrywać się ustawienia audio ( audio routing ) i mniej więcej w 55 s zaczął ładować się Cuemix , który potrzebował na pełne załadowanie około 2,5 min. Co w sumie dało wynik około 3,5 min.

Po załadowaniu karta bardzo wolno reagowała na wszelkie ruchy potencjometrów a po włączeniu CuemixFX komputer zaczynał wariować. Program nie odpowiadał lub reagował baaaardzo wolno. po około 5-ciu minutach udało się wybrać któryś z presetów , co i tak nie pomogło. (Ostatnim razem to uratowało sytuację )

Odłączyłem kartę od komputera, żeby być pewnym , że nie ma to wpływu na to co się dzieje i nic nie pomogło.

Spróbowałem równiez ustawień fabrycznych , wybranych z poziomu hardware ( z wielkim trudem ) i nic Więc zadzwoniłem do supportu MOTU i takie małe przypomnienie , dla tych , którzy próbowaliby kiedykolwiek do nich dzwonić - pamiętajcie że firma miesci się w Bostonie ( USA ) więc nie ma sensu wydzwaniać wczesniej niż o 15 naszego czasu ( 9 rano w Bostonie )
W każdym razie porobiłem wszelkie mozliwe testy i wszelkie ich sugestie były już wczesniej przeze mnie sprawdzone więc polecono mi dostać się do przełącznika będącego z boku motu 110-230 V , żeby zresetować karte przełączając jednorazowo. No i co się okazało ? W mk3 nie ma już takiego przełącznika ! Karta automatycznie ustawia napięcie. Więc po kolejnym telefonie jedyne co mogli poradzić to odłączyć motu na dłużej , również kabel FW i jesli potem nie udałoby się odpalić znów się skontaktować , ponieważ może okazać się , że to coś powaznego.

Po 2 godzinach włączyłem motu ponownie i wszystko znów jest OK . Pytanie tylko na jak długo ? Na tym samym komputerze przez około 3 lata śmigała mkII a mk3 przez miesiąc nigdy nie nawaliła.

Kolejnym problemem jest to , że UPGRADE karty do najnowszej wersji systemu nie działa na niektórych komputerach z Windows XP ( między innymi na moim ) I jedyne co mogli mi powiedzieć to to , że są w trakcie rozwiązywania tego problemu.

Ta poprawka reguluje problem potencjometra VOLUME w mk3 . Był on źle zaprogramowany i przy wartości -80 db ( najniższa wartość ) karta brzmi zbyt głosno a od -80 do -10 db niewiele się dzieje. Niestety muszę poczekać na nową wersje bo aktualna" nie widzi" mojej karty.

Pozatym karta jest genialna. I mam nadzieje , że to tylko chwilowe zawirowania.

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » poniedziałek 21 kwie 2008, 23:56

Hehe, ja już zdążyłem powiesić psy na moim presonusie, ale jak widzę przeboje mają wszyscy. A co ciekawe u mnie na starych sterach karta działała super, później na nowych zdechła, ale teraz jakoś wraca do siebie. Pracuję już 2 tydzień bez ani jednej zwiechy. Cierpliwości koledzy życzę i pogłaskajcie czasem swoją kartę po panelu przednim, to czasem pomaga
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 22 kwie 2008, 00:00

posiadacze RME nie powinni glaskac RME FF400 bo podczas nagrywania dotkniecie zatrzasku preampow powoduje "pyk" (tak zeznal PiotrK)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 22 kwie 2008, 01:11

...posiadacze RME nie powinni glaskac RME FF400 bo podczas nagrywania dotkniecie zatrzasku preampow powoduje "pyk" (tak zeznal PiotrK)
A ja dementuję pogłoskę, że taką przypadłość ma też FF800, jak ktoś napisał w innym wątku. Specjalnie kilka razy sprawdzałem - u mnie nie ma żadnych "pyk-ów", więc w najgorszym wypadku nie jest to reguła.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 22 kwie 2008, 01:19

...posiadacze RME nie powinni glaskac RME FF400 bo podczas nagrywania dotkniecie zatrzasku preampow powoduje "pyk" (tak zeznal PiotrK)
...

Tyle ze takich przypadkow mozna mnozyc (np. dotykanie metalowych elementow gitary). To raczej nie jest karta sama w sobie ale instalacja elektryczna (nawet wtedy, kiedy na innych interfejsach w tym samym pomiesczeniu jest wszystko dobrze)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 22 kwie 2008, 01:19

powoli zaczyna byc tu niestety regula brak regul - te same modele tego samego sprzetu roznia sie fake'ami. Myslaem ze czasy programowanych maszyn i automatów zapewnia idealna powtarzalnosc... a tu... niespodzianka.

Dotyczy nie tylko sprzetu studyjnego - mam combo Ebs Drome - z pierwszej serii i sa czapki z czuloscia wejscia (pisalem tu i problem pozostal), ale pozniej te comba zaslynely z niezawodnosci i doskonalej konstrukcji

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 22 kwie 2008, 09:46

......posiadacze RME nie powinni glaskac RME FF400 bo podczas nagrywania dotkniecie zatrzasku preampow powoduje "pyk" (tak zeznal PiotrK)
A ja dementuję pogłoskę, że taką przypadłość ma też FF800, jak ktoś napisał w innym wątku. Specjalnie kilka razy sprawdzałem - u mnie nie ma żadnych "pyk-ów", więc w najgorszym wypadku nie jest to reguła....

To ja do tej wypowiedzi kolejne trzy sztuki FF800 podpinam oraz dwa FF400 ;)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
PoTinA

Post autor: PoTinA » wtorek 22 kwie 2008, 09:56

Ja z kolei mam inny problem z moim MOTU828mk3.
Jak podlacze sobie kable pod main out to w jednym kanale bzyczy,brumi i buczy,takie jakby sieciowe zaklocenia.I co najlepsze jak wyjme kabel zasilajacy zaklocenia sa w obu monitorach.Gdy wyciagam przewod firewire to slychac je jakby mniej.Nie wiem czy to wina MOTU czy moze mojej instalacji elektrycznej gdyz nie ma w niej uziemienia na bolcu(instalacja w bloku z wielkiej plyty).Ale dziwne jest to ze gdy podlacze sie jackami pod wyjscie np 1+2 to nie ma zadnych zaklocen.Uzywam kabli symetrycznych a kable xls sa napewno dobre bo sprawdzalem je na innym sprzecie.Moze macie jakas rade odnosnie tego problemu??

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » wtorek 22 kwie 2008, 12:44

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:25 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
PoTinA

Post autor: PoTinA » poniedziałek 28 kwie 2008, 13:57

Witam!
Mam pytanie, czy da się użyc sprzętowych efektów z MOTU CueMix jako wtyczek vst, albo poprostu jak przekierować sygnał np. z cubase zeby przeszedł przez limiter sprzętowy MOTU i z powrotem skierowac calośc np. na Wavelab i zarejestrować.
Dziekuje za wszelkie rady.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ