Pozwolę sobie nie zgodzic się z Kolegą MB w temacie uznania Media Desk jako "zabawki". Oczywiście nie odmawiam nikomu prawa do posiadania takiego właśnie przekonania o tym produkcie ( jak i o wielu innych ). Otóz w/g mnie jest tak: Określenie Media Desk jako zabawki jest krzywdzące dla tego zestawu. To rzetelenie zrobione głośniki z porządnych materiałów ( przetworniki ) i zastosowana bezkompromisowa technologia obudów zamkniętych. To bez wątpienia produkt do zastosowań domowych, ale nie dlatego ,że ponieważ są tak złe że mogą się przydać tylko w domu, ale dlatego że zostały "skomponowane" z myślą o domowych warunkach. Moim zdaniem temu systemowi nic nie brakuje. Uśmiech dyskoteki, o którym wspomina MB , można zaaplikować KAŻDEMU monitorowi jesli się tylko zechce. Wystarczy ustawić monitor w narożniku i podbic zakres wysokotonowy (a to potrafi 95% monitorów uznawanych powszechcnie za zawodowe ). W przypadku Media Desk tej możlwiości nie ma. One grają wyskoimi tylko w jeden sposób..nie idealny - to prawda, ale poprawny. Vifa to vifa - dobra klasa średnia. Tu rzadko zdarzają się buble..nawet w chińskich oddziałach Vify. Śmiem przypuszczać, że tam gdzie MB słuchał Media desk ktoś po prostu położył labę na ustawieniu elementów systemu, dowalił co fabryka dała na SUB ..no i mamy efekt.
Moim skromnym zdaniem ten SUB właśnie to dobrodziejstwo tego systemu. Pasmo przetwarzania tego SUBa jest świenie zestrojone satelitami i co najważniejsze daje domowemu realizatorowi rzecz ważną - SŁYSZY BAS. Taki ktoś od razu słyszy że przesadził. Nie musi czekać na referencyjny odsłuch - natychmiast jest jasne, że basu jest za dużo, albo za nisko. Fakt stereofonia nie jest porywająca...ale nigdy nie będzie przy odłuchu którego ramy horyzontalne determinuje szerokość biurka. Tu i tak Media Desk wygrywają bo z palcem w nosie możemy je rozstawić szerzej (stojaki mikrofonowe) i po dowol;nym kątem i na dowolnej wysoskosci bez żadnego kombinowania - spróbujcie tej sztuczki z innymi monitorami.
Ja używam Medi adesk na codzień i jestem z nich zadowolony. Teraz smażę płytkę posługując się właśnie nimi ( i tylko nimi )....co wyjdzie? Chetnie poddam się krytyce...za jekies 2-3 mc-e
pozdrowiska
aha , zapomniałem: Media Desk to fajne monitory są