Monitory studyjne Tapco S8 czy KRK V8 ?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
spiker
Re: Monitory studyjne Tapco S8 czy KRK V8 ?

Post autor: spiker » poniedziałek 11 kwie 2005, 10:29

Witam

Pozwolę sobie nie zgodzic się z Kolegą MB w temacie uznania Media Desk jako "zabawki". Oczywiście nie odmawiam nikomu prawa do posiadania takiego właśnie przekonania o tym produkcie ( jak i o wielu innych ). Otóz w/g mnie jest tak: Określenie Media Desk jako zabawki jest krzywdzące dla tego zestawu. To rzetelenie zrobione głośniki z porządnych materiałów ( przetworniki ) i zastosowana bezkompromisowa technologia obudów zamkniętych. To bez wątpienia produkt do zastosowań domowych, ale nie dlatego ,że ponieważ są tak złe że mogą się przydać tylko w domu, ale dlatego że zostały "skomponowane" z myślą o domowych warunkach. Moim zdaniem temu systemowi nic nie brakuje. Uśmiech dyskoteki, o którym wspomina MB , można zaaplikować KAŻDEMU monitorowi jesli się tylko zechce. Wystarczy ustawić monitor w narożniku i podbic zakres wysokotonowy (a to potrafi 95% monitorów uznawanych powszechcnie za zawodowe ). W przypadku Media Desk tej możlwiości nie ma. One grają wyskoimi tylko w jeden sposób..nie idealny - to prawda, ale poprawny. Vifa to vifa - dobra klasa średnia. Tu rzadko zdarzają się buble..nawet w chińskich oddziałach Vify. Śmiem przypuszczać, że tam gdzie MB słuchał Media desk ktoś po prostu położył labę na ustawieniu elementów systemu, dowalił co fabryka dała na SUB ..no i mamy efekt.

Moim skromnym zdaniem ten SUB właśnie to dobrodziejstwo tego systemu. Pasmo przetwarzania tego SUBa jest świenie zestrojone satelitami i co najważniejsze daje domowemu realizatorowi rzecz ważną - SŁYSZY BAS. Taki ktoś od razu słyszy że przesadził. Nie musi czekać na referencyjny odsłuch - natychmiast jest jasne, że basu jest za dużo, albo za nisko. Fakt stereofonia nie jest porywająca...ale nigdy nie będzie przy odłuchu którego ramy horyzontalne determinuje szerokość biurka. Tu i tak Media Desk wygrywają bo z palcem w nosie możemy je rozstawić szerzej (stojaki mikrofonowe) i po dowol;nym kątem i na dowolnej wysoskosci bez żadnego kombinowania - spróbujcie tej sztuczki z innymi monitorami.

Ja używam Medi adesk na codzień i jestem z nich zadowolony. Teraz smażę płytkę posługując się właśnie nimi ( i tylko nimi )....co wyjdzie? Chetnie poddam się krytyce...za jekies 2-3 mc-e

pozdrowiska

aha , zapomniałem: Media Desk to fajne monitory są
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 11 kwie 2005, 11:20

spiker:

wyjaśnij proszę jak chcesz uzyskać poprawną stereofonię z zestawu, w którym spora część średnicy jest reprodukowana z jednego głośnika

Alfonso:

proponuję, żebyś sam się zastanowił nad tym co piszesz. kolega ma problemy z basem i szuka głośników poprawnie reprodukujących bas, a Ty mu polecasz NS10, w których basu po prostu nie ma, bo urywa się raptem na 80Hz. Tego typu rada jest po prostu dowodem totalnej bezmyślności.

Davi

Post autor: Davi » poniedziałek 11 kwie 2005, 11:53

a czy ktos z was zna Dynaudio BM5A ? pytam, poniewaz ja mialem okazje posluchac na AGH w wydziale elektro i wibro-akustyki modelu bodajze, BM6A i wedlog mnie, brzmial on rewelacyjnie, szczegolowo i selektywnie...oczywiscie to wyzszy segment, dla bardziej zamoznych, ale za kwote 1000 $ w USA mozna kupic model BM5A...dlatego mam pytanie czy traci ten nizszy model cos do swojego starszego brata.? co o tym modelu sadzicie ? oczywiscie wciaz dyskutujemy o monitorach do 3000 zl.do domowego studia, na ktorych mozna pracowac jak powiedzial MB...

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » poniedziałek 11 kwie 2005, 12:03

proponuję, żebyś sam się zastanowił nad tym co piszesz. kolega ma problemy z basem i szuka głośników poprawnie reprodukujących bas, a Ty mu polecasz NS10...

Ja sie nie mam nad czym zastanawiac. Gwoli scislosci, MB, WCALE NIE POLECAM Koledze NS-10, mowa byla o nich w poscie: "...w sumie to moze jednak NS 10 ciezko je teraz tanio kupic..." (Davi, Wysłany: 06-04-2005, godz. 23:43).

Nie atakuj mnie, bo Ci krzywdy nie robie... Udzielam jedynie rzetelnej informacji nt. dostepnosci i ceny. Tobie zas propounje se zastanowic nad celowoscia Twojego w/w posta.

Pozdrawiam i zycze mniej walecznosci, bo ytm wcale nikomu w niczym sie nie pomoze...

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » poniedziałek 11 kwie 2005, 12:09

Jaka spora? Ten sub ma -6dB na 100 Hz. Podział między satelitami a nim wypada w okol 120 Hz. Fakt że filtrowanie do stromych nie należy ale posądzanie tego suba o granie średnicą to chyba trochę na wyrost.

Ja nie narzekam i nie mam (tak sądzę) z lokalizacją instrumentów (w odsłuchu i nagraniach ) w scenie stereo. Uczty audiofilskiej oczywiście nie da się z nimi urządzić ale i z wieloma innymi również.

Ja sobie zdję sprawę z tego, że Cie nie przekonam do tego że to najlepszy odsłuch na świecie. Sam tez tak nie uważam. Uważam natomiast że koncepcja SUB + 2 sat ( i to z obudowami zamkniętymi ) to bardzo dobry pomysł dla domowych studiów i że Blue Sky świetnie to zrobili...a już na pewno za te pieniądze....

pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » poniedziałek 11 kwie 2005, 12:26

Wymieszały się te posty.....

SUB z Media Desk nie gra średnicą. Będąc najbardziej "wrogo" do nich nastawiony można stwierdzić, że SUB kończy robotę na okolicach 120Hz.

To jest średnica?

pozdrawiam

ODPOWIEDZ