Teddy, czy kupisz auto przez allegro, bo znajomy mówił że miał taki sam i był dobry? Czy Tobie chodzi o zakup wedle własnych upodobań, czy chcesz kupic cos wedle tego co przeczytasz na forum? Sorry, ale juz normalnie ręce opadają. Najlepiej to kup sobie A5X, do tego HS80 i Aeony, dokup suba, lub dwa (co by potem nie mówić ze basu za mało) i masz problem z głowy. Jaki będziesz miał humor z rana, na takich monitorach będziesz miksował. Innego wyjścia nie widze.
Adam A5x - opinie
Re: Adam A5x - opinie
...O czym ty piszesz?Napisał wyraźnie że tego modelu by nie kupił i wcale się nie dziwię bo gra zwyczajnie słabo - ale co to ma do innych modeli czy całej marki? ...
Ano właśnie. Gwoli wyjaśnienia, na A7 bez X pracuję już ... nie, nie chce mi się liczyć ile czasu. Ale tak samo A5, jak i A5X, a także A3X uważam za kiepskie i nie godne polecenia do pracy monitory.
...
O czym ty piszesz?Napisał wyraźnie że tego modelu by nie kupił i wcale się nie dziwię bo gra zwyczajnie słabo - ale co to ma do innych modeli czy całej marki?
jakimś fanbojem jesteś czy co?...
Nie nie jestem fanbojem tylko dla mnie to dziwne klasyfikacja monitorow pod katem "dobry czy nie" na zasadzie ile ma dolu..bo to tylko taka roznica..
Co jest takie cudownego i niezastapionego w A7 lub A7x? Dlaczego nikt nie kupuje A8x? Dla mnie to jest przeraklamowanie..bo jesli A5x jest beznadziejny a A7x jest cudowny to tak samo Golf z silnikiem 1,4 moze byc beznadziejny a z silnikiem 1,9 juz super cudowny.
To znaczyc ze co? KRK Rp6 G2 jest beznadziejne a RP8G2 juz duzo lepsze?
Albo MAckie HR624 MK2 dla amatora a Mackie HR824 MK2 dla profesjonalisty?
Przeciez tutaj jest kwestia tylko wielkosci woofera, czyli A5x nie przeniesie takie dolu jak A7x..
Nie rozumiem tego totalnie ale coz..jesli A5x jest beznadziejne to rownie dobrze A7x moze byc beznadziejne i bezsensu wyrozniac jeden model bo stal sie komercyjnym modelem, rozslawionym przez wszystkie serwisy i portale..
Wg mnie tutaj jest konflikt interesow, bo jesli ktos lubi miec duzo dolu to owszem moze kupic potezne monitory, ktore duzo przeniosa ale wg mnie skoro A5x kosztuje tyle ile kosztuje i jest tworzony w tej samej technologii co A7x to tam roznic nie bedzie..malo tego czytalem na niemieckich stronach w testach ze srednica A5x ma lepsza, przez to pewnie ze nie ma takiego dolu mocnego..I prawde mowiac tylko tutaj spotykam sie z takimi negatywnymi opiniami na temat A5x a w sieci ogolnie, na zagranicznych forach bardzo duzo jest pozytywnych opinii i w testach maja bardzo wysokie oceny.
Ano właśnie. Gwoli wyjaśnienia, na A7 bez X pracuję już ... nie, nie chce mi się liczyć ile czasu. Ale tak samo A5, jak i A5X, a także A3X uważam za kiepskie i nie godne polecenia do pracy monitory.
No wlasnie i tego juz nie rozumiem, bo jak dla mnie A5x to to samo co A7x tylko mniej dolu, tak samo A5 a A7..dla mnie to wrecz niedorzeczne zeby model nizej gral zupelnie inaczcej i zle, malo liniowo i klarownie niz model wyzej bo to niejako to samo..
Teddy, czy kupisz auto przez allegro, bo znajomy mówił że miał taki sam i był dobry? Czy Tobie chodzi o zakup wedle własnych upodobań, czy chcesz kupic cos wedle tego co przeczytasz na forum? Sorry, ale juz normalnie ręce opadają. Najlepiej to kup sobie A5X, do tego HS80 i Aeony, dokup suba, lub dwa (co by potem nie mówić ze basu za mało) i masz problem z głowy. Jaki będziesz miał humor z rana, na takich monitorach będziesz miksował. Innego wyjścia nie widze
Owszem tylko mi nie chodzi o to, moge kupic wszystko tylko chcialem uslyszec opinie, a jestem mega zszokowany ze tutaj na forum model A5x jest traktowany chyba gorzej niz monitory Behringera czy jakies Sinn albo Samson a ubóstwiany jest model A7x, bo to ta sama rodzina i praktycznie nigdzie indziej nie spotkalem takich negatywnych opinii na temat a5x.
Sprawa jest prosta, pojde i poslucham jak gra A5x i moze tez A7x, jesli mi sie A5x nei spodoba to watpie zeby mi sie spodobal A7x wiec raczej w ogole za Adama podziekuje i zainteresuje sie Mackim albo Genelec..
Co jest takie cudownego i niezastapionego w A7 lub A7x? Dlaczego nikt nie kupuje A8x? Dla mnie to jest przeraklamowanie..bo jesli A5x jest beznadziejny a A7x jest cudowny to tak samo Golf z silnikiem 1,4 moze byc beznadziejny a z silnikiem 1,9 juz super cudowny.
Sprawa jest prosta, pojde i poslucham jak gra A5x i moze tez A7x, jesli mi sie A5x nei spodoba to watpie zeby mi sie spodobal A7x wiec raczej w ogole za Adama podziekuje i zainteresuje sie Mackim albo Genelec..
...
I znowu teoretyzujesz. Idź i najpierw posłuchaj sobie A5X, później A7X i porównaj te zestawy i dopiero snuj takie teorie o przereklamowaniu czegoś. Opierasz sie wyłącznie na swojej filozofii że "czemu coś jest takie, skoro cos podobne jest inne?" - i do tego ta filozofia jest wzięta znikąd. Zadajesz pytania nie na miejscu. Jak posłuchasz, to się dowiesz czemu ludzie maja takie zdanie a nie inne. Zaczynasz cudować , że tak powiem.
Ano właśnie, idź i posłuchaj, bo dalsze teoretyzowanie, mimo najszczerszych chęci, nie ma sensu.
Strasznie mieszasz kolego i nie rozumiesz podstawowych prawideł - co do wspomnianego golfa to z silnikiem 1.4 jest super ale za to silnik 1.6 jest do kitu
Podobnie jest tutaj i nie rozbija się tylko o mniejszy głosnik
Sądzisz że jedyna różnica między odsłuchami to tylko mniej dołu?niestety nie - inne proporcje również się zmieniają...także moc
Od samego początku ludzie piszą z czym jest problem, czego brakuje
od dawna radzimy by pójść posłuchać a często zgłosić się do dystrybutora i wypożyczyć by ocenić we własnych warunkach z czego powinieneś śmiało skorzystać
...No więc bylem dzis w sklepie, specjalnie pomimo tego, że nie planowalem poszedlem do sklepu muzycznego posluchac jak graja Adamy.
Do dyspozycji mialem A3x, A5x oraz A7x (A8x nie mieli..)
Sluchalem roznych gatunkow muzycznych od muzyki klubowej (house, trance), przez pop, rock, rap az po muzyke klasyczna.
Zaczalem testowac od A3x, ale te male monitorki odpadly w pierwszej turze. Za mala moc i w ogole zbyt mizerne, ale oczywiscie tragedii nie ma w koncu to Adam.
Nastepnie A5x..tutaj juz od razu bez porownania, dzwiek marzenie..klarownosc, dobra dynamika, fakt troche malo dolu no i moc tez nie za duza.
Nastepnie A7x..wszyscy twierdzili ze ma duzo tego dolu, solidny duzy monitor..a ja sie na nich mega zawiodlem..monitory niewiele wieksze niz A5x, ciut wiekszy woofer i z tym dolem tez rewelacji nie ma...bo na moje to Behringer B2031 schodzi duzo, duzo nizej..one graja tylko nieco nizej niz A5x, bardziej gleboki jest ten bas. Ale za to maja moc wieksza i to slychac.
W A5x jakby klarownosc dzwieku lepsza, mialem na pendrivie fragment wokalu acapella, gdzie na A5x wyraźnie brzmi to bardziej wyraziście niz A7x. Jak dla mnie roznic w dzwieku miedzy a5x a A7x nie slychac, jest roznica w mocy i nieco wiekszy dol w A7x.
Stad ja nie rozumiem tego przekreslania a5x, na moje to one graja bardzo dobrze i sa bardzo dobrymi monitorami studyjnymi. Wg mnie A5x z dobrym subem bedzie bić na glowe A7x, bez jakiegokolwiek porownania. Nawet sam sprzedawca twierdzil ze tutaj w moim rejonie (Wielkopolska) ostatnio czesciej ludzie kupuja A5x z mysla o dolozeniu suba niz A7x jako pojedynczy zestaw. Byl bardzo zdziwiony ze jestem tak negatywnie nastawiony na A5x, bo ludziom modele A5x i A7x najbardziej sie podobaja z calej serii i roznie kupuja ale ostatnio czesciej A5x.
I ja to potwierdzam to sa bardzo dobre paczki, owszem moc slabsza niz A7x i dolu tez mniej ale no jak ktos chce robic dyskoteke to chyba inny model powinien szukac. Moim zdaniem skoro w tym pomieszczeniu sklepowym graja tak dobrze, to u mnie moze byc tylko lepiej.
Zeby byla sprawa jasna sluchalem tez KRK Rp5 G2 i tam juz bez rewelacji, mniej dolu, pomimo tego samego woofera, dzwiek tez nieciekawy, A5x bardzo ladnie prezentuje dzwiek, nawet slychac jak utwor jest zbyt mocno skompresowany, puszczalem takze swoje miksy i slychac niedociagniecia.
Takze jak dla mnie A5x z subem i moze dorywczo NS-10 to jest juz mega dobry zestaw do produkcji, dla mnie A7x pomimo swojej renomy nie sa tak idealne, bo dolu maja tylko troche wiecej (np w utworach gdzie bas byl umiarkowany typu pop, klasyczna momentami poziom dolu w A5x byl podobny jak A7x), dla mnie A7x zbyt duzo kosztuja, bo 4 tys na takie niewiele wieksze monitory, gdzie w sumie wg mnie tego dolu i tak nie ma specjalnie mega duzo to troche przesada..
Dlatego po przesluchaniu, nie rozumiem tego dlaczego tutaj sie traktuje A5x jak glosnik multimedialny z marketu, dla mnie to dobry monitor studyjny..a wcale A7x takiego wrazenie na mnie nie zrobil, myslalem prawde mowiac ze tego dolu ma znacznie wiecej i ogolnie ze A5x przy nim to jest malutki glosniczek a roznica w wielkosci niewielka.
I kupujac A5x a do tego subwoofer za 1500 zl mozna miec o niebo lepszy zestaw, gdzie kontrola dolu bedzie lepsza a sam dzwiek bardziej klarowny. Poza tym wg mnie do zwyklej produkcji a5x moze starczyc, gorzej z kontrola dolu lub nagraniem basu czy perkusji, ale ogolnie brzmi on na prawde dobrze.
Oczywiscie A5x jeszcze nie kupilem, bo planuje tego dokonac bardziej na poczatku jesieni, za ok 1-2 miesiace ale juz wiem ze "raczej" na pewno jestem zdecydowany.
I jak dla mnie A5x w swojej cenie nie ma rownych natomiast A7x ma zbyt wysoka cene, max powiinen wg mnie kosztowac tak 3200 a nie ponad 4 tys..bo nie robi takiego wrazenia.
Po prostu A5x a A7x - te brzmienia sa podobne, a ta ilosc dolu co je rozni i tak samo moc dla mnie to zadna rewelacja, zeby trzeba bylo ponad 1,5 tys dokladac aby miec a7x..
To tyle - taka moja krotka recenzja ale ja wbrew wszelkim dosc chyba dziwnym opiniom, jestem zadowolony z tego co uslyszalem w sklepie, jak graja A5x i mile zaskoczony bo juz bylem niemal przekonany ze jak uslysze dzwiek to podziekuje po 5 minutach a sluchalem ok 40 min.
i brawo...ale pamiętaj o tym co słyszysz u siebie a co słyszysz w sklepie...
sub?
ok popieram bo zawsze gdzie nie byłem po dostawieniu suba(nawet mimo mizernej akustyki) były same plusy
w tym temacie wiekszy odsłuch niewiele zmieni a na pewno nie da tsk pełnego pasma jak 2.1
ale i tak wszystko rozbija sie o to jak zabrzmi to u CIEBIE
...
i brawo...ale pamiętaj o tym co słyszysz u siebie a co słyszysz w sklepie...
sub?
ok popieram bo zawsze gdzie nie byłem po dostawieniu suba(nawet mimo mizernej akustyki) były same plusy
w tym temacie wiekszy odsłuch niewiele zmieni a na pewno nie da tsk pełnego pasma jak 2.1
ale i tak wszystko rozbija sie o to jak zabrzmi to u CIEBIE...
Tak ale ponieważ w sklepie w takich nieciekawych warunkach A5x gralo nieźle to mysle ze u mnie nie bedzie problemu - mam pomieszczenie 3x tak małe.
Tylko zastanawia mnie to, że tutaj większośc odradzała kupno tego monitora a dla mnie jakosc dzwieku i wyrazistośc tych monitorow jest po prostu niesamowita..Moze sa jakies lepsze paczki, pewnie tak ale dla mnie i tak brzmią one bardzo dobrze i konkretnie. Mało dołu to fakt, ale tragedii nie ma, za to srodek i gora bardzo dobra. Bardzo odpowiada mi to brzmienie i to jak mozna wszystko usłyszeć co "siedzi" w miksie.
I tak jak wspomniałem wyżej ten wokal acapella z efektem reverb zabrzmiał na A5x tak subtelnie że doznałem pozytywnego szoku.
Po prostu slyszalnosc detali jest taka dobra, że ciężko znaleźć podobny monitor szczególnie poniżej 2000pln, takie moje zdanie.
A sub to swoja droga ale wg mnie dobry sub + a5x to jest znacznie lepszy zestaw niz same A7x bo tam tego dolu sie nie uslyszy tak dobrze, moze w iniych tez nie ale A7x brzmi słabo w sensie dołu, a srodek i góra to podobnie jak A5x.
Ale ja nigdy w zyciu bym tych paczek nie przekreslal, bo wg mnie 100Watt to jest wystarczajaco, ja mam tak jak mowie małe pomieszczenie, poza tym Yamahy Ns-10 maja 120 Watt, Behringery 150..i rzadko kiedy solidnie rozkrecam mocno któryś zestaw, bo wystarcza mi głośnosc umiarkowana.
To teraz przeczytaj pierwsze 3 posty z tego wątku i masz dokładnie to, co napisałeś tutaj :)
Potrzebne było te 78 postów, żeby dojść do wniosków z początku tematu? ;)