Roland Jupiter-80

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
atarens
Re: Roland Jupiter-80

Post autor: atarens » piątek 08 kwie 2011, 20:02

...
  Posiadam Fantoma G8 i sobie mega chwalę ;)

Trudno coś kupić a potem wszystkim mówić że katastrofa :D

Ja się przyznam że m3 to porażka, strasznie plastikowe, ale jak się ma doświadczenie to można każdy dzwięk zrobić tak aby brzmiał genialnie!
...

Fantom G to świetny synth, gra kapitalnie, o wiele lepszy od M3 i Motif XS dla mnie a miałem je wszystkie i zostałem przy Fantomie. Nawet wolałbym Fantom X od M3 i XS.

Ensoniq MR + exp dance/world/drums,
Roland Fantom G8,
Roland VariOS,
Alesis QS-R + pcmcia eurodance/classical

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » piątek 08 kwie 2011, 20:05

...Innowacji to ja juz nie widziałem od czasu wejscia na rynek VA.( virusy,nordy,jp.an1x itp.)
Nie byłbym aż tak surowy w ocenach. Wirtualne analogi bezsprzecznie same w sobie SĄ innowacją. Niektóre z nich (np. Alesis Ion, Virus, Waldorf MWXT) umożliwiły tworzenie brzmień nieosiągalnych w tradycyjnych analogach. Od połowy lat 90-tych, gdy pojawiły się VA, było na rynku instrumentów kilka naprawdę oryginalnych pomysłów, na przykład Hartman Neuron. Rolandowi też nie można odmówić innowacji, przykładowo sampler Variphase VP9000, czy pokazywany w zeszłym roku wokoder VP550....

Dorzuciłbym tu jeszcze JP-8000. Co jak co, ale od tego się zapoczątkowała mania na brzmienia SuperSawi jego pochodne.

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » piątek 08 kwie 2011, 21:01

Dorzuciłbym tu jeszcze JP-8000. Co jak co, ale od tego się zapoczątkowała mania na brzmienia SuperSawi jego pochodne....

Wspamnialem o jp-8000 pare postow wczesniej...

Trochę poza tematem - dziwi mnie tylko ze Yamaha zakonczyla wirtualna synteze na an1x (nie mowiac o implementacji syntezy "analogowej" w postaci kart rozszerzen do innych instrumentow), czekalem na cos w stylu AN 6x

Widac ze romplery latwiej ewoluuja, i moze jest takie zapotrzebowanie rynku nawiazujac do tematu rzeczonego Jupitera-80...
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » piątek 08 kwie 2011, 21:15

Widac ze romplery latwiej ewoluuja, i moze jest takie zapotrzebowanie rynku nawiazujac do tematu rzeczonego Jupitera-80...
...

Na tym właśnie to polega. Producenci nie chcą robić produktów tylko do jednej grupy klientów. Oni chcą robić każdy instrument dla każdej grupy. Stąd np. w jupiterze 80 oprócz modułu syntezy, znajdują się instrumenty akustyczne itp. Ja akurat wolę mieć dobry syntezator, dobry workstation, dobry kontroler itp., a nie wszystko w jednym. Co bynajmniej nie oznacza, że dany instrument jest złym syntezatorem. Po prostu chcąc mieć syntezatoroprócz tego kupujesz resztę, co wpływa na cenę rzecz jasna. Taki to marketing.

Pozdrawiam :)

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » sobota 09 kwie 2011, 01:26

Zgodzę się... Jeśli coś jest "do wszystkiego", to na dobrą sprawę jest DO NICZEGO.

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz- dlaczego Roland nie wskrzesi do produkcji np. automatów TR, kultowych Juno, TB-303, SH-101 tylko przepycha na Musikmesse takie worki marketingowego g*wna?

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » sobota 09 kwie 2011, 06:14

W kategorii workstation Kronos zajął pierwsze miejsce na musikmesse drugi był kurzweil i trzecia Yamaha.

http://www1.mipa-award.de/#Keyboards

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » sobota 09 kwie 2011, 23:27

...
W kategorii workstation Kronos zajął pierwsze miejsce na musikmesse drugi był kurzweil i trzecia Yamaha.

http://www1.mipa-award.de/#Keyboards ...

BTW chciałem nagrać demówki Kronosa - trzy razy podchodziłem do instrumentu, za każdym razem po kilku minutach grania instrument był po prostu... wyłączany. Facet który pilnował Kronosa twierdził, że to prototyp i nie wolno go nagrywać. Pograć i owszem, ale nie nagrywać. Za trzecim razem facio wręcz z politowaniem podszedł, wyłączył instrument, poprosił kolegę i wnieśli instrument do pomieszczenia dla dealerów. Dziwnet to o tyle, że Jupiter 80 to też prototyp, a jakoś udało się dogadać z facetem, który "pilnował" prototypu Rolanda

Niemniej jakieś 20 minut Kronosa udało mi się nagrać. Jutro zmontuję. Jak sie wyśpię

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » niedziela 10 kwie 2011, 00:54

......W kategorii workstation Kronos zajął pierwsze miejsce na musikmesse drugi był kurzweil i trzecia Yamaha. http://www1.mipa-award.de/#Keyboards ... 
BTW chciałem nagrać demówki Kronosa - trzy razy podchodziłem do instrumentu, za każdym razem po kilku minutach grania instrument był po prostu... wyłączany. Facet który pilnował Kronosa twierdził, że to prototyp i nie wolno go nagrywać. Pograć i owszem, ale nie nagrywać. Za trzecim razem facio wręcz z politowaniem podszedł, wyłączył instrument, poprosił kolegę i wnieśli instrument do pomieszczenia dla dealerów. Dziwnet to o tyle, że Jupiter 80 to też prototyp, a jakoś udało się dogadać z facetem, który "pilnował" prototypu Rolanda
Niemniej jakieś 20 minut Kronosa udało mi się nagrać. Jutro zmontuję. Jak sie wyśpię

Pozdro
Groover..
Nie rozumiem tego czemu tak to ukrywają, na yt też praktycznie nic nie ma. Czyżby czekali na to co pokaże konkurencja aby w razie "W" poprawić co nie co ?
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » niedziela 10 kwie 2011, 01:31

Nie rozumiem tego czemu tak to ukrywają, na yt też praktycznie nic nie ma. Czyżby czekali na to co pokaże konkurencja aby w razie "W" poprawić co nie co ?...

Całkiem możliwe.

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » niedziela 10 kwie 2011, 07:17

...Nie rozumiem tego czemu tak to ukrywają, na yt też praktycznie nic nie ma. Czyżby czekali na to co pokaże konkurencja aby w razie "W" poprawić co nie co ?... 
Całkiem możliwe....
Jeśli faktycznie jeszcze nie rozpoczęli produkcji tylko są prototypy to ten kronos może znacznie uleć zmianie na + ze względu na konkurencje.
Jednakże takie ukrywanie raczej nie jest normalne dla korga.
[addsig]

ODPOWIEDZ