Core i7 - czy warto?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
usel
Re: Core i7 - czy warto?

Post autor: usel » sobota 25 lip 2009, 13:38

Witam,

Pozwalam się podłączyć do tego wątku trochę nie na temat, ale wiedze że wypowoadają się tu osoby które będą w stanie mi pomóc. Chciałbym podliftować mój komputer do zastosowań audio (stacjonarny HP Pavillon Quad Core), chodzi o wyciszenie, chłodzenie oraz poprawę wydajności. Gdzie mógłbym oddać go w fachowe ręce w Trójmieście lub Warszawie celem fachowego dokonania takiej operacji? Pozdrawiam, Usel

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » środa 29 lip 2009, 18:31

Witam.

Prosiłbym Was o fachowe doradzenie w sprawie kupna komputera. Wiem, że takie wątki powstają dość często i nie chcę tworzyć nowego. Trochę na tym forum już jestem zarejestrowany i wiem, gdzie jest wyszukiwarka. Mimo to uważam, że sprawa kupna komputera z racji dynamiki rynku dość szybko staje się nieaktualna i stosunkowo często (raz na miesiąc?) wartoby się pokusić o aktualizację. W sumie to fajnie byłoby mieć taki temat przyklejony, w którym to najświeższe informacje byłyby zawsze dołączane. Dlatego proszę uprzejmie o powstrzymanie się od zgryźliwych uwag a jedynie o podanie [B]konkretnych informacji, jaki obecnie komputer warto złożyć[/B}.

Mój komputer ma ponad 7 lat, więc to staroć i nie jestem obecnie zorientowany mocno w temacie. Oczywiście mogę spędzić najbliższy miesiąc grzebiąc w forach i recenzjach. Może jednak znajdzie się ktoś kto mi ułatwi sprawę lub chociaż poda jakieś wskazówki, czego mniej więcej szukać.

Założenia:

1) Przedział cenowy - 2500-4000 zł. (pomijam monitor, karty dźwiękowe, mysz, napęd DVD). Przedział dość szeroki, bo zakładam, że poniżej 2500zł nie znajdę niczego interesującego, a powyżej 4000zł stosunek ceny/wydajności będzie zbyt nieopłacalny. Interesuje mnie kupno czegoś, co mi podziała kilka lat (z 5 może).

2) Komputer będzie do zastosowań ogólnych niestety, więc ogólnie musi być ok. Tu pytanie, czy mitem jest, że dobra karta graficzna będzie kolidować z kartą dźwiękową (ESI Juli@) - czy wprowadzi jakies zakłócenia przy nagrywaniu dźwięku z syntezatora?

3) system 64bitowy, najlepiej XP, jak najwięcej RAMu (z 6GB?) jak najszybszego (głównie praca na wielu wtyczkach VST i VSTi)

4) DAW to raczej Cubase SE3 ewentualnie jakiś z rodziny SX lub Cubase4.

5) nie interesuje mnie zabawa w podkręcanie, a następnie zabawa w super chłodzenie oraz super zasilacze do tego - żadnego nadmiernego kombinowania.

Póki co to wydaje mi się, że ważne by: RAM był na szybkiej szynie (1066, 1333MHz?), procek miał sporo cache L2 (6MB, 12 MB?), dysk miał 10000 obrotów.

Powtórzę, że nie jestem obecnie zorientowany w temacie, więc mogę się mylić.

Z góry dzięki za pomoc...

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » czwartek 30 lip 2009, 12:31

Interesuje mnie kupno czegoś, co mi podziała kilka lat (z 5 może).

Z poniższą konfiguracja masz na to duże szanse:

Intel Core i7 920 2,66 GHz

1129

Asus P6T SE Intel X58

750

Patriot DDR3 PC12800 3x2048MB Viper Series 1600MHz CL8.0

338

Karta graficzna Gigabyte Radeon HD 4850 Multi-Core Cooling (bez wiatraczka)

519

BeQuiet Darkpower Pro 550W

468

Obudowa (według uznania)

400

HD (według uznania)

400

4004

Mogę tylko potwierdzić szokujący wzrost wydajności i7 2,66 GHz w stosunku do Core duo 2,2 GHz. Kupiłem najnowszą rewizję i7 zachęcony dostępnymi w internecie pozytywnymi wynikami testów kręcenia (przy chłodzeniu powietrzem z wykorzystaniem radiatora za około 220 zł) do 4,4 GHz ale wątpię, iż szybko z tych możliwości skorzystam. Używam EQ i kompresorów UAD’a i wielu natywnych vst oraz vsti w ustawieniach ultra i rzadko zbliżam się do 40% asio. Pop raz pierwszy pracuje mi się tak komfortowo na komputerze, nie sięgam po zamrażanie ścieżek, a niesiony weną często duplikuje tracki nie wyłączając niepotrzebnych w danym momencie natywnych efektów – to zostawiam na koniec gdy będzie czas na porządkowanie i prace techniczne. 

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » niedziela 02 sie 2009, 10:15

Wielkie dzięki za pomoc. Odpisuję późno, bo potrzebowałem czasu na zapoznanie się z Twoją propozycją i rozeznanie w tym kierunku. Podpieram się też forum komputerowym, gdzie też mi proponują zestaw z moimi założeniami oraz recenzjami.

Póki co mój zestaw wygląda tak:

1. Intel Core i7 920 LGA1366 BOX (1074 zł),
2. MSI X58 PRO LGA1366 (750 zł),
3. Patriot DDR3 PC12800 3x2048MB Viper Series 1600MHz CL8.0 (338 zł),
4. Asus ATI Radeon HD4890 1GB DDR5/256bit (788 zł),
5. Pentagram Silent Force Total 550W (300 zł) lub wspomniany przez Ciebie BeQuiet Darkpower Pro 550W

Pozycje 1-3 są na 95% zaklepane. Karta graficzna to monstrum zaproponowane z racji tego, że zostały fundusze, ale to nie jest przesądzone, możliwe, że coś słabszego wezmę. Zasilacz to któryś z tych dwóch.

Obudowa to już chyba mniejszy problem, coś się wybierze. Byleby była jakaś przewiewna w miarę i miała min 2 USB z przodu. Raczej też srebrna lub ogólnie jasna.

Co do dysków to byłyby 2 dyski. Stawiam na 7200 RPM 32MB Cache. Prawdopodobnie WD lub Seagate. Jeden 250 lub 500 GB (tylko do muzyki - BTW trzymanie tam zainstalowanych wtyczek itp ma sens, czy tylko same WAVy powinienem tam trzymać?) Cisza pracy dysku jest u mnie w cenie, a ponoć WD cichsze nieco.

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » niedziela 02 sie 2009, 10:46

przyznam, że nie wiem skąd się wzięła ta cena RAMu 338 zł. widzę, że one chodzą po 450-500 zł...

Awatar użytkownika
dr.beat
Kontakt:

Post autor: dr.beat » wtorek 18 sie 2009, 13:37

...

przyznam, że nie wiem skąd się wzięła ta cena RAMu 338 zł. widzę, że one chodzą po 450-500 zł......

Zestaw OK, chociaz ja sobie kupilem zasilacz Huntkey 550W, mam tez 2 dyski w raid Seagate 7200.12, tez coreI7 plyta gigabyte UD3 (teraz mozna kupic juz asrocka za 699zl), corsair 3x2GB i dziala to calkiem przyjemnie ;)

Music sounds better with...me ;-)

Awatar użytkownika
Dario2

Post autor: Dario2 » środa 02 wrz 2009, 15:48

...
Interesuje mnie kupno czegoś, co mi podziała kilka lat (z 5 może).

Z poniższą konfiguracja masz na to duże szanse:

Intel Core i7 920 2,66 GHz

1129

Asus P6T SE Intel X58

750

Patriot DDR3 PC12800 3x2048MB Viper Series 1600MHz CL8.0

338

Karta graficzna Gigabyte Radeon HD 4850 Multi-Core Cooling (bez wiatraczka)

519

BeQuiet Darkpower Pro 550W

468

Obudowa (według uznania)

400

HD (według uznania)

400

4004

Mogę tylko potwierdzić szokujący wzrost wydajności i7 2,66 GHz w stosunku do Core duo 2,2 GHz. Kupiłem najnowszą rewizję i7 zachęcony dostępnymi w internecie pozytywnymi wynikami testów kręcenia (przy chłodzeniu powietrzem z wykorzystaniem radiatora za około 220 zł) do 4,4 GHz ale wątpię, iż szybko z tych możliwości skorzystam. Używam EQ i kompresorów UAD’a i wielu natywnych vst oraz vsti w ustawieniach ultra i rzadko zbliżam się do 40% asio. Pop raz pierwszy pracuje mi się tak komfortowo na komputerze, nie sięgam po zamrażanie ścieżek, a niesiony weną często duplikuje tracki nie wyłączając niepotrzebnych w danym momencie natywnych efektów – to zostawiam na koniec gdy będzie czas na porządkowanie i prace techniczne. 

...

Awatar użytkownika
Dario2

Post autor: Dario2 » środa 02 wrz 2009, 15:58

Dziwnie się ta wiadomość wysłała.

Ale do rzeczy. Chciałbym zapytać użytkowników wspomnianej powyżej płyty Asusa P6T SE, odnośnie złącz firewire. Otóż producent podaje na stronie, że
VIA® VT6315N controller supports 2 x port 1394a (one at mid-board; one at back panel)
Mam pytanie, czy kontroler VIA będzie poprawnie współpracował z kartami typu Presonus FSTube lub Alesis IO 26, bo takowe obecnie posiadam.
Wiem że wskazywane jako pewne są załacza firewire na kontrolerze TI.
Czy ktoś mógłby rozwiać moją wątpliwość ?

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 03 wrz 2009, 14:25

Wiem że wskazywane jako pewne są załacza firewire na kontrolerze TI.
Czy ktoś mógłby rozwiać moją wątpliwość ?...

Wątpliwości jakieś zawsze są. Jednak nie ma już (przynajmniej w moich kręgach) czegoś takiego, że tylko TI. Mam już trzeci chipset VIA i wszystko działa jak należy. A jeśli nie będzie działało poprawnie, to wtedy można się zastanawiać.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » czwartek 03 wrz 2009, 18:55

A nie prościej byłoby kompy połączyć na przykład przez FX Teleport? Wtedy drugi komp służyłby jako host instrumentów i niepotrzebny byłby Ci ani drugi monitor, ani drugi sekwencer ani druga karta dźwiękowa. Wszystkie ustawienia zapisują Ci się w projekcie głównym.
Vienna Ensemble Pro usprawni to jeszcze bardziej, ale na pewno przed końcem lipca nie należy się jej spodziewać.
- Piotr

Pozwolę się odnieść do tego wątku chociaż jest nie w temacie.
Kolego Piotrze a jak wygląda w takiej sytuacji sprawa licencji, szczególnie tych programów które przechowują je na kluczu iLock. Pytam czy jeśli będę chciał uruchomić jakiś instrument lub efekt na komputerze slav to czy będę potrzebował drugiej licencji?
Arek - Radzyń Podlaski

ODPOWIEDZ