Witam.
Prosiłbym Was o fachowe doradzenie w sprawie kupna komputera. Wiem, że takie wątki powstają dość często i nie chcę tworzyć nowego. Trochę na tym forum już jestem zarejestrowany i wiem, gdzie jest wyszukiwarka. Mimo to uważam, że sprawa kupna komputera z racji dynamiki rynku dość szybko staje się nieaktualna i stosunkowo często (raz na miesiąc?) wartoby się pokusić o aktualizację. W sumie to fajnie byłoby mieć taki temat przyklejony, w którym to najświeższe informacje byłyby zawsze dołączane. Dlatego proszę uprzejmie o powstrzymanie się od zgryźliwych uwag a jedynie o podanie [B]konkretnych informacji, jaki obecnie komputer warto złożyć[/B}.
Mój komputer ma ponad 7 lat, więc to staroć i nie jestem obecnie zorientowany mocno w temacie. Oczywiście mogę spędzić najbliższy miesiąc grzebiąc w forach i recenzjach. Może jednak znajdzie się ktoś kto mi ułatwi sprawę lub chociaż poda jakieś wskazówki, czego mniej więcej szukać.
Założenia:
1) Przedział cenowy - 2500-4000 zł. (pomijam monitor, karty dźwiękowe, mysz, napęd DVD). Przedział dość szeroki, bo zakładam, że poniżej 2500zł nie znajdę niczego interesującego, a powyżej 4000zł stosunek ceny/wydajności będzie zbyt nieopłacalny. Interesuje mnie kupno czegoś, co mi podziała kilka lat (z 5 może).
2) Komputer będzie do zastosowań ogólnych niestety, więc ogólnie musi być ok. Tu pytanie, czy mitem jest, że dobra karta graficzna będzie kolidować z kartą dźwiękową (ESI
Juli@) - czy wprowadzi jakies zakłócenia przy nagrywaniu dźwięku z syntezatora?
3) system 64bitowy, najlepiej XP, jak najwięcej RAMu (z 6GB?) jak najszybszego (głównie praca na wielu wtyczkach VST i VSTi)
4) DAW to raczej Cubase SE3 ewentualnie jakiś z rodziny SX lub Cubase4.
5) nie interesuje mnie zabawa w podkręcanie, a następnie zabawa w super chłodzenie oraz super zasilacze do tego - żadnego nadmiernego kombinowania.
Póki co to wydaje mi się, że ważne by: RAM był na szybkiej szynie (1066, 1333MHz?), procek miał sporo cache L2 (6MB, 12 MB?), dysk miał 10000 obrotów.
Powtórzę, że nie jestem obecnie zorientowany w temacie, więc mogę się mylić.
Z góry dzięki za pomoc...