Sumowanie analogowe

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
stevelukather
Re: Sumowanie analogowe

Post autor: stevelukather » poniedziałek 14 lip 2008, 22:12

a tu jest render w Logicu bez Neve 8816

http://www.sendspace.pl/file/n05qqs7y/
[addsig]

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » poniedziałek 14 lip 2008, 22:13

...a tu jest render w Logicu bez Neve 8816

http://www.sendspace.pl/file/n05qqs7y/
...
aha,wyrownajcie sobie glosnosc tego z Logica do Neve bo nie chcialem przewalac sumy w Logicu
[addsig]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 14 lip 2008, 22:27

aha,wyrownajcie sobie glosnosc tego z Logica do Neve bo nie chcialem przewalac sumy w Logicu
...

ale te dwa pliki 2ch/16ch maja nie tyle rozne glosnosci co rozne proporcje (na niekorzysc 2ch)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » poniedziałek 14 lip 2008, 22:49

...aha,wyrownajcie sobie glosnosc tego z Logica do Neve bo nie chcialem przewalac sumy w Logicu
...

ale te dwa pliki 2ch/16ch maja nie tyle rozne glosnosci co rozne proporcje (na niekorzysc 2ch)...
Joachim,ja nie zmienialem proporcji,to tak brzmi jak sie zsumuje sygnaly w Logicu do 1-2 i pusci przez 8816 a jak sie wysle wszystko osobno do Neve to jest zupelnie inny sound,a Jackowi o to chodzilo,zeby zrobic takie porownanie,on twierdzil,ze nie bedzie roznicy miedzy suma 16 kanalow a dwoch.
[addsig]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 14 lip 2008, 23:22

ale te dwa pliki 2ch/16ch maja nie tyle rozne glosnosci co rozne proporcje (na niekorzysc 2ch)...
Joachim,ja nie zmienialem proporcji,

Ja rozumiem, ale czy to przypadkiem nie jest niedokladnosc poszczegolnych kanalow N?
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » poniedziałek 14 lip 2008, 23:53

...ale te dwa pliki 2ch/16ch maja nie tyle rozne glosnosci co rozne proporcje (na niekorzysc 2ch)...
Joachim,ja nie zmienialem proporcji,

Ja rozumiem, ale czy to przypadkiem nie jest niedokladnosc poszczegolnych kanalow N?...
Niestety nie chce grac lepiej wyslane tylko na 3-4 lub 5-6 itd,jest identycznie jak 1-2.Ja wlasnie dlatego kupilem ten sumator,ten akurat cos nadaje brzmieniu dobrego,siciagnij sobie dla porownania goly miks z Logica,pare postow wyzej tez jest link,tylko z Logica jest ciszej,moze i ladnie ale bez tego drive i szerokosci ktora daje Neve.Caly bajer polega na tym ze trzeba mu zwyczajnie dowalic mocno sygnal,wtedy ze sterylnego robi sie taki fajny skompresowany sound i nawet bus kompresora nie trzeba na koniec,tylko tasma i limiter.Czyli przepuszczenie miksu przez 1073 daje troche barwy ale obraz stereo i wlasnie te proporcje nie sa takie jak powysylane na 16 kanalow,a cena 8816 i preampu 1073 jest prawie taka sama,wiec wole sumator.Po drugie mam 2 Great Rivery wiec po co mi 1073,moze kiedys..........
[addsig]

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » poniedziałek 14 lip 2008, 23:53

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:00 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » wtorek 15 lip 2008, 00:03

...stevelukather: skad wynika tak duza roznica w proporcjach, ktorej w ogole nie ma w przykladzie podanym przeze mnie? (ten z gearslutz)
...
sam sobie odpowiem - inne panning law stad inne proporcje i wrazenie szerszego miksu

natomiast sam dzwiek poszczegolnych sladow jest taki sam

jakie masz ustawione pan law w Logicu?
jesli uda nam sie ustalic takie samo pan law w Logicu jak na 8816, nie bedziemy mieli roznicy pomiedzy 1-2 a 1-16, a roznica pomiedzy miksem z Logica bedzie taka sama jak na przykladzie AB z gearslutz (czyli tez prawie zadna)
[addsig]

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » wtorek 15 lip 2008, 00:12

ewidentnie tez masz cos zle z panorama w przykladach 1-2 oraz logic, gdzie gitary wcale nie skrajnie spanoramowane jak w przykladzie 1-16

mysle, ze i tak podajac ten bledny przyklad spowodowales, ze wiele osob z tego forum, ktore tez sa za leniwe zeby posluchac przykladu z gearslutz (tamto porownanie bylo wykonane poprawnie) uwierzy w "magie" sumowania analogowego, niestety :(
[addsig]

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » wtorek 15 lip 2008, 00:40

...ewidentnie tez masz cos zle z panorama w przykladach 1-2 oraz logic, gdzie gitary wcale nie skrajnie spanoramowane jak w przykladzie 1-16

mysle, ze i tak podajac ten bledny przyklad spowodowales, ze wiele osob z tego forum, ktore tez sa za leniwe zeby posluchac przykladu z gearslutz (tamto porownanie bylo wykonane poprawnie) uwierzy w "magie" sumowania analogowego, niestety :(
...
Pan Law mam ustawione w Logicu na -3dB compensated,coz to zmienia,wg ciebie Jacek,powinno byc tak samo na 16 sladach jak i w dwoch,jesli zmienie sposob panoramowania to wtedy w 16 czy w 2 bedzie rowniez inaczej.Jacek,mnie bardziej zalezy na tym co moge osiagnac dzieki temu urzadzeniu,a nie udowadniac sobie i innym czy sumowanie ma sesn czy nie,dla mnie ewidentnie zmienia dzwiek miksu na taki jak chcialem bez dodawania "ciepla"wtyczka,sztucznego basu czy Bog wie czego tam jeszcze,nie mam poszarpanego gornego pasma,przy mocnym wysterowaniu limituje naturalnie miks,wiec dla mnie jest to przydatne urzadzenie,to jest troche tak,jakbys mial do mnie pretensje ze chce na sume miksu zapiac Culture Vulture a nie Vintage Warmera.

Z innej beczki Jacek,jesli masz PSP VW,jak sobie radzisz z trzaskami w Logicu przed wejsciem wavea,mnie szlag trafia bo w Logicu i VW trzaska i Duende i tak jest od zawsze,nawet w v5 Logica tak bylo,kompensacja opoznien jest pod psem.W Nuendo czy Cubase dziala to idealnie i nie ma zadnych trzaskow.Z gory dzieki za info.
[addsig]

ODPOWIEDZ