...
"na ipodzie sciezek dzwiekowej z clipów z yt", "jesli ktos ma czas i ochote, obejrzyjce ten clip na yt" - niezłe warunki do porównania, jak najbardziej godne podjęcia decyzji zakupu.
Teddy, polecam w końcu wizytę w sklepie, bo z tego pisania nic nie wynika, a w głowie mam bigos po przeczytaniu tematu. Albo jak pisze DJOZD - do roboty
...
No jak dla mnie słuchajac na ipodzie dzwieku z jakis clipow na ktorych w dobrej jakosci ktos prezentuje dzwiek z A5x jest bardzo pomocne, chociażby w kwestii dolu, wiadomo że detali brzmieniowych nie uslysze. Poza tym watpie zeby w sklepie poza tym ze uslysze monitory na zywo, ktos udostepnil mi warunki do sluchania jak w studiu - wygluszone sciany i pomieszczenie zaadaptowane akustycznie..Zwykly budynek sklepowy wiec dla mnie w tym momencie jest wszystko istotne i nie ma to i tak znaczenia bo prawdziwy dzwiek dopiero bedzie u mnie tam gdzie tworze..
Uwierz mi, że nawet na A5X, jeśli dobrze je poznasz wykrecisz miks że basior bedzie bardzo poprawnie grał. Zapominasz tez o refrencyjnych nagraniach, którymi zawsze możesz się podeprzeć podczas miksu.
Nie wyobrażasz sobie ilu ludzi robi nute na KRK RP6 i nie maja problemu z basem. Dla czego nie mają?
Bo po 1: mają dobrą akustykę; po 2: znają swoje odsłuchy; i po 3: wiedzą co z czym się jada. Dobry ciepły i zarazem mocny bas, to kwestia oceny miksu i odpowienio podejętych decyzji a nie zakresu w jakim monitor gra.
Owszem ja to doskonale rozumiem, ale tutaj sa dwa odrębne problemy. Bo ja nie szukam monitorow, ani takich nie chce ktore beda schodzily do 30 Hz jak kino domowe czy w samochodzie z tuba basowa. Tylko problem jest inny - co innego umiejetnosc dobrego sluchania monitorow i umiejetne tworzenie miksu, gdy jest jakis dol a co innego gdy dolu nie ma wcale i takie macanie.
Juz wczesniej wspomniałem o monitorach Yamaha NS-10, nie wyorbażam sobie żeby ktokolwiek, kiedykolwiek stworzyl od podstaw przez aranż i miks track jedynie na tych monitorach. Nie da sie po prostu, bo dolne pasma to jest czarna magia, tam tego nie slychac i właściwie każdy miks powstaje przebasowiony i bardzo ciezki w sluchaniu. Po prostu na sile dazy sie do tego by na NS-10 uslyszec jakis bas, a tam tego sie nie uzyska.
Dlatego zastanawia mnie czy A5x maja jakikolwiek dol by moc zrobic wstepny miks- ale slyszac jakis dol, a nie tylko srodkowe i gorne pasmo. I stad ten caly temat.
Bo wydaje mi sie ze nie slyszać w ogole dołu - o dobry miks bedzie bardzo trudno, taki który zabrzmi wszędzie dobrze i przyjemnie sie bedzie słuchało.
Ale widze ze to nie byl najciekawszy pomysl, bo ten temat zdaje sie jest z serii "jaki samochod lepszy VW Golf czy Audi A3", albo czy lepiej kupić telewizor Sony czy Samsung, albo tez czy jechac na wakacje czy tam urlop w gory czy nad morze..Po prostu sa rozne upodobania i rozne gusta i trzeba posluchac jak cos gra i samemu podjac decyzje, no wiec tak tez zrobie.
Bo zawsze beda takie dylematy..ze kupi sie A5x a pozniej zlosc ze trzeba bylo A7x albo A77x, albo moze lepiej cos od Genelec`a albo Mackie..i tak mozna w kolko sie zastanawiać. Jak już pisałem, chce cos co polepszy nieco warunki pracy, ale rewolucji nie zamierzam robic. Bo co z tego ze sprzedam za 1200 B2031, żeby kupić solidne Adamy z serii SX to trzeba miec z 8-10 tys jak nie wiecej..trzeba dobrze sie rozeznac posluchac.
A odnosnie to ze niektórzy maja KRK RP6, no własnie wszystkiego trzeba sie nauczyc ale wg mnie czasami mozna w cos wiecej zainwestowac zeby miec nieco lepsze rezultaty. I wg mnie A5x bede w pelni wykorzystywal i bedzie to pomocne.