Adam A5x - opinie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
DJOZD
Re: Adam A5x - opinie

Post autor: DJOZD » niedziela 26 sie 2012, 18:19

...A czy Behringery to dobry sprzet? Dol mozna opracowac dobrze, gorzej ze srodkiem bo miks zrobiony na B2031, a odsluchany na Ns-10 juz nie brzmi zbyt rewelacyjnie wlasnie ze wzgl na ten srodek. Behringery sa malo klarowne i graja bardzo ciezko, przez co przejaskrawia sie srodek i tez troche gore. I te miksy pozniej takie sa dziwne. Obawiam sie ze przy A5x tego problemu nie bedzie bo moim zdaniem beda grac w tych pasmach podobnie jak A7x i kazdy lepszy monitor z wyzszej nieco polki. No bo co tu duzo mowic ...

A widzisz, znasz jednak swoje głośniki. To co napisałeś jest prawdą (jednak bez zbytniej dramaturgi). Znam te odsluchy i moge to potwierdzic. Tym bardziej dziwi mnie fakt że nie umiesz obejść tego problemu świadomie. Masz zbyt przytlumiony srodek? To go świadomie nie ruszaj tylko sluchaj referencow. Nie mozna przecież w pelni polegać na tym co gra ci z głośników. To jak slyszysz efekt kombinacji szeregu warunków - pomieszczenia, dnia, stanu psychofizycznego, zdrowia , itp itd. Jak sie nauczysz dobrze analitycznie słuchać nagrania referencyjne to nie przesadzisz z niczym w zadnym miksie. Pyd warunkiem że umiesz zawodowo misowac i znasz zaawansowane techniki tej trudnej sztuki. Jak widzisz , ja wcale nie chce cie powstrzymać od kupna nowego sprzętu. Chcę tylko zwrocic twoją uwagę na to co jest ważniejsze od sprzętu. Weź też pod uwagę że pierwsze miksy zrobione na nowym sprzęcie mogą być nawet gorsze od poprzednich zracji tego ze będziesz poznawał nowy sprzęt, a to wymaga ofiar

Teddy80

Post autor: Teddy80 » niedziela 26 sie 2012, 18:21

...
"na ipodzie sciezek dzwiekowej z clipów z yt", "jesli ktos ma czas i ochote, obejrzyjce ten clip na yt" - niezłe warunki do porównania, jak najbardziej godne podjęcia decyzji zakupu.

Teddy, polecam w końcu wizytę w sklepie, bo z tego pisania nic nie wynika, a w głowie mam bigos po przeczytaniu tematu. Albo jak pisze DJOZD - do roboty ...

No jak dla mnie słuchajac na ipodzie dzwieku z jakis clipow na ktorych w dobrej jakosci ktos prezentuje dzwiek z A5x jest bardzo pomocne, chociażby w kwestii dolu, wiadomo że detali brzmieniowych nie uslysze. Poza tym watpie zeby w sklepie poza tym ze uslysze monitory na zywo, ktos udostepnil mi warunki do sluchania jak w studiu - wygluszone sciany i pomieszczenie zaadaptowane akustycznie..Zwykly budynek sklepowy wiec dla mnie w tym momencie jest wszystko istotne i nie ma to i tak znaczenia bo prawdziwy dzwiek dopiero bedzie u mnie tam gdzie tworze..

Uwierz mi, że nawet na A5X, jeśli dobrze je poznasz wykrecisz miks że basior bedzie bardzo poprawnie grał. Zapominasz tez o refrencyjnych nagraniach, którymi zawsze możesz się podeprzeć podczas miksu.

Nie wyobrażasz sobie ilu ludzi robi nute na KRK RP6 i nie maja problemu z basem. Dla czego nie mają?

Bo po 1: mają dobrą akustykę; po 2: znają swoje odsłuchy; i po 3: wiedzą co z czym się jada. Dobry ciepły i zarazem mocny bas, to kwestia oceny miksu i odpowienio podejętych decyzji a nie zakresu w jakim monitor gra.

Owszem ja to doskonale rozumiem, ale tutaj sa dwa odrębne problemy. Bo ja nie szukam monitorow, ani takich nie chce ktore beda schodzily do 30 Hz jak kino domowe czy w samochodzie z tuba basowa. Tylko problem jest inny - co innego umiejetnosc dobrego sluchania monitorow i umiejetne tworzenie miksu, gdy jest jakis dol a co innego gdy dolu nie ma wcale i takie macanie.

Juz wczesniej wspomniałem o monitorach Yamaha NS-10, nie wyorbażam sobie żeby ktokolwiek, kiedykolwiek stworzyl od podstaw przez aranż i miks track jedynie na tych monitorach. Nie da sie po  prostu, bo dolne pasma to jest czarna magia, tam tego nie slychac i właściwie każdy miks powstaje przebasowiony i bardzo ciezki w sluchaniu. Po prostu na sile dazy sie do tego by na NS-10 uslyszec jakis bas, a tam tego sie nie uzyska.

Dlatego zastanawia mnie czy A5x maja jakikolwiek dol by moc zrobic wstepny miks- ale slyszac jakis dol, a nie tylko srodkowe i gorne pasmo.  I stad ten caly temat.

Bo wydaje mi sie ze nie slyszać w ogole dołu - o dobry miks bedzie bardzo trudno, taki który zabrzmi wszędzie dobrze i przyjemnie sie bedzie słuchało. 

Ale widze ze to nie byl najciekawszy pomysl, bo ten temat zdaje sie jest z serii "jaki samochod lepszy VW Golf czy Audi A3", albo czy lepiej kupić telewizor Sony czy Samsung, albo tez czy jechac na wakacje czy tam urlop w gory czy nad morze..Po prostu sa rozne upodobania i rozne gusta i trzeba posluchac jak cos gra i samemu podjac decyzje, no wiec tak tez zrobie. 

Bo zawsze beda takie dylematy..ze kupi sie A5x a pozniej zlosc ze trzeba bylo A7x albo A77x, albo moze lepiej cos od Genelec`a albo Mackie..i tak mozna w kolko sie zastanawiać. Jak już pisałem, chce cos co polepszy nieco warunki pracy, ale rewolucji nie zamierzam robic. Bo co z tego ze sprzedam za 1200 B2031, żeby kupić solidne Adamy z serii SX to trzeba miec z 8-10 tys jak nie wiecej..trzeba dobrze sie rozeznac posluchac.

A odnosnie to ze niektórzy maja KRK RP6, no własnie wszystkiego trzeba sie nauczyc ale wg mnie czasami mozna w cos wiecej zainwestowac zeby miec nieco lepsze rezultaty. I wg mnie A5x bede w pelni wykorzystywal i bedzie to pomocne. 

dixfixi

Post autor: dixfixi » poniedziałek 27 sie 2012, 09:39

...

Bo zawsze beda takie dylematy..ze kupi sie A5x a pozniej zlosc ze trzeba bylo A7x albo A77x, albo moze lepiej cos od Genelec`a albo Mackie..i tak mozna w kolko sie zastanawiać. Jak już pisałem, chce cos co polepszy nieco warunki pracy, ale rewolucji nie zamierzam robic. Bo co z tego ze sprzedam za 1200 B2031, żeby kupić solidne Adamy z serii SX to trzeba miec z 8-10 tys jak nie wiecej..trzeba dobrze sie rozeznac posluchac.

A odnosnie to ze niektórzy maja KRK RP6, no własnie wszystkiego trzeba sie nauczyc ale wg mnie czasami mozna w cos wiecej zainwestowac zeby miec nieco lepsze rezultaty. I wg mnie A5x bede w pelni wykorzystywal i bedzie to pomocne. ...

To się chwali. Podstawa, to posłuchac i wybrac to co najlepiej odpowiada. Jak chcesz miec koniecznie Adama i moge cos zasugerować, to kup sobie A7X a zobaczysz że kasy nie wyrzuciłes w błoto. Dołu mają pod dostatkiem i spokojnie go bedziesz kontrolował.

Mi osobiście nie chodziło o to co jest lepsze. Nie ważne co dla kogo jest lepsze. Ważne sa miksy i to one w końcowej fazie produkcji pokazują czy dany model monitora sprawdza się u danego miksera - pomijam tu umiejętności, bo to oczywiste że to podstwa.

Teddy80

Post autor: Teddy80 » poniedziałek 27 sie 2012, 23:21

To się chwali. Podstawa, to posłuchac i wybrac to co najlepiej odpowiada. Jak chcesz miec koniecznie Adama i moge cos zasugerować, to kup sobie A7X a zobaczysz że kasy nie wyrzuciłes w błoto. Dołu mają pod dostatkiem i spokojnie go bedziesz kontrolował.

Niby tak, tylko zawsze może być niedosyt ze zamiast A7x moglem kupic Mackie HR824MK2 albo APS Aeon czy cos od Geneleca wiekszego, one sporo kosztuja bo w okolicach 4 tys, a ja kupujac A5x za 2,5 tys no nic lepszego chyba nie jestem wstanie wybrac..nawet Yamaha HS80 pomimo nizlego dolu brzmi dla mnie srednio, bo slyszalem w akcji, tak samo KRK czy inne..ciezko w tym zakresie cos wybrac a za 4 to juz mozna rozne inne modele. Bo mi nie chodzi o to ze Adam itd..ale slyszalem ze nowa seria Adamow AX ma bardzo klarowny srodek i gore przez co mozna dobrze zmiksować track. Na ile to prawda - nie wiem.

Tylko czy dla mnie A7x to nie bedzie za wielki monitor przy 15 m2 pomieszczenia? A5x moze byc wystarczajace, chyba..

Nie mniej jednak i tak musze posluchac jak graja, poza tym zawsze moge sprzedac A5x (i za wiele nie stracic), również B2031, zostawie Ns-10 i dokupie wtedy juz cos konkretniejszego bo bede wiedzial ze takie male glosniczki to bezsens ale narazie nie wydaje mi sie..

Tylko tak sie zastanawiam co jest takiego fajnego w A7x..bo chyba za 4 tys taki dol to nie jest jakas rewelacja...a gore i srodek maja podobny jak inne z AX typu A5x wiec dlaczego akurat A7x? Nie rozumiem ubóstwiania akurat tego modelu. Bo wydaje mi sie ze A7x schodza o jakies 6-7 Hz nizej niz A5x przy -3 db, czyli w okolicach 51 Hz a A5x gdzies 57-58Hz, wiec az takich roznic chyba nie ma? Moze sie myle..ahh tam okaze sie w praktyce. Zobacze, pojde i poslucham, bo sklep, ktory chce odwiedzic ma wszystkie modele od A3x do A8x wiec bede mogl posluchac kazdego modelu i jakies chyba wnioski wyciagne;)

dixfixi

Post autor: dixfixi » wtorek 28 sie 2012, 10:56

Stwierdzeniem że HS80 nie sa za specjalne wyłożyłeś karty na stół. Wydaje mi się ze na tym forum nikt nie będzie Ci w stanie pomóc, bo Twoja ocena HS80 poświadcza, że nie bardzo wiesz czego chcesz. Wiesz ile topowych kawałków powstało na HS80? Za bardzo oceniasz wszystko z góry. HS80 to bardzo dobre odsłuchy i mikser który wie jak się zabrac do miksu, zrobi na nich spoko produkcję.

Teddy80

Post autor: Teddy80 » wtorek 28 sie 2012, 15:23

...
Stwierdzeniem że HS80 nie sa za specjalne wyłożyłeś karty na stół. Wydaje mi się ze na tym forum nikt nie będzie Ci w stanie pomóc, bo Twoja ocena HS80 poświadcza, że nie bardzo wiesz czego chcesz. Wiesz ile topowych kawałków powstało na HS80? Za bardzo oceniasz wszystko z góry. HS80 to bardzo dobre odsłuchy i mikser który wie jak się zabrac do miksu, zrobi na nich spoko produkcję....

Tak tylko no to chyba bylo by niewłaściwie podejscie, jesli kupowałbym wszystko co sie podoba innym, dla mnie one brzmią średino, tak samo KRK, stad wybralem Behringera, ale roznica w cenie 400-500 zl to wg mnie swiadczy o tym ze HS80 gdzies tam beda podobny poziom reprezentować co B2031.

Ja sobie zdaje sprawe ze mnostwo dobrych trackow powstalo na HS80 ale tez na B2031 wiec to nie jest regula i ja wiem ale interesuje mnie juz cos znacznie lepszego i moim zdaniem jesli Adam A5x kosztuje 2500 okolo to mysle ze raczej to juz jest inny pulap.

Ja nie chce zeby tutaj pojawiła sie niepotrzebna dyskusja, chodzi mi o fakt czy Adamy A5x sa dobrym monitorem i ogolne opinie.

dixfixi

Post autor: dixfixi » wtorek 28 sie 2012, 18:24

Ja nie chce zeby tutaj pojawiła sie niepotrzebna dyskusja, chodzi mi o fakt czy Adamy A5x sa dobrym monitorem i ogolne opinie.
...

Adam A5X, jak i Yamaha HS80 sa bardzo dobrymi monitorami. Takie jest moje zdanie.

Paweł

Post autor: Paweł » środa 29 sie 2012, 00:12

...Ja nie chce zeby tutaj pojawiła sie niepotrzebna dyskusja, chodzi mi o fakt czy Adamy A5x sa dobrym monitorem i ogolne opinie.... 

Moim zdaniem nie i w Życiu Warszawy bym ich nie kupił, ale napisałeś: 

... I wg mnie A5x bede w pelni wykorzystywal i bedzie to pomocne...

Czyli już je kupiłeś, tylko nie dopełniłeś jeszcze formalności. ;)

Teddy80

Post autor: Teddy80 » środa 29 sie 2012, 01:50

Moim zdaniem nie i w Życiu Warszawy bym ich nie kupił..

No tak ale dlaczego nie kupiłbyś? Nie uważasz całą marke Adam lub chociażby serie AX za dobry model monitora? Czy A7x moga byc ale A5x juz nie? Własnie nie rozumiem tego ze wszyscy chwala A7x i polecaja, nawet znajomy ostatnio twierdzi ze sprzedaje swoje APS Aeony i zamienia na A7x bo duzo, duzo lepsze..

Wiec Jesli nie A5x to tez nie A7x czyli zadne od Adama chyba ze seria SX duzo drozsza i poważniejsza..

Bo wydawało mi sie ze skoro wszyscy chwala nowe serie AX z tym słynnym tweeterem tzn ze jest cos na rzeczy, ze co prawda bede miec mniej dolu w A5x ale góra i srodek beda solidne.

W sumie jeszcze ich nie kupilem i tak sie waham, zastanawiam sie czy jest wobec tego w ogole sens jechac do sklepu i tracic czas skoro to takie beznadziejne..Testy sa pozytywne, wszyscy uwazaja AX sereie za udana i dobra..no nie wiem..

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 29 sie 2012, 08:00

O czym ty piszesz?Napisał wyraźnie że tego modelu by nie kupił i wcale się nie dziwię bo gra zwyczajnie słabo - ale co to ma do innych modeli czy całej marki?

jakimś fanbojem jesteś czy co?

ODPOWIEDZ