ADAM A3X, A5X, A7X i A8X - chcesz posłuchać?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
FIRE
Re: ADAM A3X, A5X, A7X i A8X - chcesz posłuchać?

Post autor: FIRE » poniedziałek 12 kwie 2010, 18:45

Nic z tych rzeczy. Każdy ma prawo mieć własne wyrobione zdanie na temat czegokolwiek. Dyskusja potoczyła sie w takim kierunku, ze ja bardziej reagowałem na ironie na mój temat, niżeli na to co jest w całym wątku. Później dałem do zrozumienia, że czy to będzie inżynier, czy filozof, czy tez konstruktor po podstawówce, to jeśli cos jest dobre, to zawsze powiem ze jest warte zainteresowania, ale jeśli coś jest matematycznie rekomendowane przez kogoś (bo nasze, Polskie ale jednak kiepskie) i jednak nie spełnia moich oczekiwań, to zawsze powiem ze to jest jedno wielkie G…, po czym dostałem po nosie, że wyssałem sobie z palca moje teorie i że widziałem APS przez szybę w sklepie. O czym to świadczy, jeśli chodzi o Pana MB? Jeśli takich mamy inżynierów kraju, którzy widza wyłącznie koniec własnego nosa, to nie dziwie się też, że APS grają jak grają – tzn według mnie kiepsko. Dobry konstruktor wysłucha wszelkich opinii i nie jeździ po ludziach jak po psie, bo ktoś podważa jego autorytet. Ja mam w tyłku takie autorytety i zapytam ponownie, bo nie wiem, ale skoro Pan MB to taki autorytet, to czy jego mądrość, sięga gdzieś poza granice tego forum? Czy potrafi się tylko mądrzyć na EiS?

Temat wyszedł poza swoje przeznaczenie, ale cofnijcie się w postach i sprawdzicie od którego momentu zaczęła się dyskusja na takim poziomie. Ja się z tego tematu wypisuje, bo co bym nie mówił, to i tak to nie ma najmniejszego sensu by tracić czas. Pozdr....

PS: A Pan MB jak zwykle, namieszał i schował głowę w piasek - nie pierwszy raz zresztą ucieka z tematu. Ignorancja nie jest cnotą drogi Kolego.

Pozdrawiam i powodzonka. Co złego to nie ja.

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 12 kwie 2010, 18:58

No to może ktoś powie konkretnie jakie aspekty brzmienia są słabe w APS IO np. wzgl. ADAM A7 ... a kto inny jeśli się z tym nie zgadza niech jakoś rzeczowo bez inwektyw powie konkretnie jak to wygląda w jego odczuciu.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 12 kwie 2010, 19:36

...No to może ktoś powie konkretnie jakie aspekty brzmienia są słabe w APS IO np. wzgl. ADAM A7 ... a kto inny jeśli się z tym nie zgadza niech jakoś rzeczowo bez inwektyw powie konkretnie jak to wygląda w jego odczuciu....

mysle ze odpwoiedz na swoje pytanie znajdziesz w portalu e-muzyk.net.pl - gdzie napewno jest jeden duzy test porownawczy tych kolumn, oraz chyba (!) test samych APS AEON.

Ja slyszalem APS (mam ADAM A7 - od pierwszego tygodnia kiedy sa w Polsce - i to sama smietanke, czyli jedne z 150 egz - ktore maja okragly, pólsferyczny potencjometr gain), ale na nich nie pracowalem - nie poznalem ich i mysle ze wiecej jest takich osob.

A7 na swiecie opinie maja bardzo dobra, sa tam bardzo popularne jako produkt z dobra cena i jakoscia , a renomowanej f-my.

Ja sie do swoich przyzwyczialem i nie mysle na razie o ich zamianie na lepsze - bo nie widze sensu.

Ale to porownywanie glosnikow, z czego jeden sie w zasadzie przepakowalo (nie kombinujac z ustawieniami pod pokoj, powaznego przesluchania) - przypomina mi raczej fora fanów hifi voodoo.

MB bez watpienia ma pryncypialny sposob pisania i jest zorientowany na teoretyczny (choc i sonorystyka zapewne w tym sie rowniez zawiera) aspekt zagadnienia, ale podal praktykow (choc, myslalem ze JG pracuje na Lipińskich, nawet je u niego widzialem) - a to juz zobowiazuje do chociazby powaznego ponownego przyjrzenia sie glosnikom, przed wydaniem takiej "ponurej" opinii.

Ps.Dobrze ze MB zniknal - opamietal sie zanim sie zapomnial - co tego typu i w ten sposob prowadzony spór ma za znaczenie gdy prawie 100 naszych Rodaków dolaczylo do 22 000 zamordowanych 70 lat temu

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 12 kwie 2010, 20:44

......No to może ktoś powie konkretnie jakie aspekty brzmienia są słabe w APS IO np. wzgl. ADAM A7 ... a kto inny jeśli się z tym nie zgadza niech jakoś rzeczowo bez inwektyw powie konkretnie jak to wygląda w jego odczuciu....

Wazna rzecz - AEON i IO to dwa rozne monitory. Nie wiem, o jakich pisal FIRE, ja wyraznie, co wielokrotnie podkreslalem, o AOENach (MB zreszta tez). Niezbyt lubie no i nie znam praktycznie wcale IO, chyba dlatego, ze zawsze sluchalem ich w obecnosci AEONow, i zwykle do nich rownalismy (i do ns10). Nie mam IO, wiec trudno mi cos powiedziec, na oko sa to porownywalne konstrukcje (do A7) i mozna je jakos porownywac. Tylko powstaje pytanie po co, jezeli mozna niewiele doplacic (albo zadzwonic i sie targowac ) i miec wieksze aeony, ktore sa IMO zdecydowanie lepsze od A7. Przede wszystkim srodek w aeonach jest zdecydowanie lepszy niz w a7, a jaki dol moze byc w monitorach z 6,5 calowym wooferem i wzmacniaczem o mocy 50W? A7 IMO w dole brzmia tak, jak wszystkie male monitory, ktore deklaruja pelne liniowe pasmo do samego dolu - czyli po prostu sztucznie, i wprawdzie moze sie wydawac, ze tego basu jest duzo, to jednak trudno go kontrolowac, zwlaszcza w warunkach wiekszych glosnosci, o wiekszych pomieszczeniach nie wspominajac. Ogolnie lubie brzmieniowo AEONy (a nie lubie A7) glownie ze wzgledu na "kartonowe" brzmienie, ktore jest bardzo podobne do NS10. Inne paczki brzmiace podobnie w charakterze to stare Haflery male pasywne (OIDP M5, bardzo podobnie brzmieniowo do NS10) i stare aktywne haflery osmiocalowe - ale i tu wole AEONy od HRM8 (chyba tak sie nazywaja) - glownie ze wzgledu na dol i srodek, AEONy maja mniej dolu i wiecej srodka w porownaniu. Tu akurat, jak pisalem, rozumiem pewne klopoty realizatorow, bo akurat AEONy brzmia inaczej niz wiekszosc wspolczesnych monitorow aktywnych. AEONy brzmia bardzo naturalnie, to dobrze slychac na prawdziwych instrumentach takich jak fortepian czy traba - ale prawdziwych, nie z samplera. Nie lubie ostrej gory, mam aeony jedwabne. A i tak 99% czasu na jamaszkach

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 13 kwie 2010, 08:17

Nie lubie ostrej gory,
...

No ja właśnie też.

I szukam monitorów możliwie wiernie oddających brzmienie prawdziwych instrumentów (bez podbić/uwypukleń części pasma dla niby "fajniejszego brzmienia").

Awatar użytkownika
studiospekturm
Kontakt:

Post autor: studiospekturm » czwartek 15 kwie 2010, 23:45

wracając do tematu i przedmiotu dyskusji: od wczoraj mam A7X + Sub8. testowałem wcześniej APS Aeon i Adam P11A z subem. wcześniej pracowałem głównie na TLC AMS1 i Mackie HR824 więc spróbowałem wpierw APS.

AEON - pierwszy odsłuch - jest nieźle! po paru godzinach (z przerwami) wychodzi jednak, że za ostra ta góra, po korekcji traci trochę na czytelności. dół i niski środek w porównaniu do AMS1 dużo lepszy, bardziej zdefiniowany głębszy.

Adam P11 - pierwsze wrażenie to jazgocząy środek i ostra góra, nie mogłem się przyzwyczaić przez 2-3 dni i musiałem zdjąć odrobinę tej góry. pierwsze miksy wyszły słabo ale po tygodniu miałem już te monitory opanowane i pracowało się na nich całkiem nieźle, chociaż ciagle wydawało mi się że coś jest nie tak. niski środek nie podobał mi się do końca testów. dół zapewniał Sub8 i to był największy plus tych testów, kupuję go!

A7X - po pierwszym odsłuchu WOW! P11 wysiada, środek i gora to zdecydowanie mocne strony tego modelu, od razu mi się spodobały. niski środek zupełnie inny niż w P11, wydaje się bardziej "pełny".po 2 dniach testów już jestem zdecydowany kupić te monitory. dołu w A7X nawet nie sprawdzałem, bo Sub8 naprawdę robi swoje doskonale i teraz już nie widzę możliwości powrotu do monitorów bez subwoofera!

to tyle w skrócie mojej subiektywnej oceny ww.zestawów monitorów :)

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 16 kwie 2010, 12:42

Jak wygląda regulacja głośności? To "ślizgowy" potencjometr skokowy? Można ściszyć do zera jak rozumiem?

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 17 kwie 2010, 01:13

Niestety tytanowa kopułka robi swoje...zdecydowanie wole tekstylne - są bardziej miękkie

Swojego czasu elektrostaty tez przypadły do gustu ale to dawne czasy i była to nowinka na rynku za małolata

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 20 kwie 2010, 12:11

...
Niestety tytanowa kopułka robi swoje...zdecydowanie wole tekstylne - są bardziej miękkie

Teraz czy tym ADAM A7X bliżej do kopółek tekstylnych czy metalowych z APS IO ?

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » poniedziałek 20 wrz 2010, 13:15

Polonezy i Lanosy tez były projektowane przez inżynierów i co, można je porównać do Audi, lub Passata?  

Ale się naczytałem :) Akurat wykręciłem Lanosem ok. 200 tys. i nie mam z nim problemów, nawet niedawno wyprzedzałem na aurostradach niejednego Passata :)

A teraz już na poważnie. Szukałem na naszym forum ocen i opinii dotyczących własnie Adamów A7x. Widzę, że opinie są jednak pozytywne. Czy Waszym zdaniem jest aż taka przepaść między nimi a KRK 8? Te właśnie KRK polecano mi w Thomannie, który odwiedziłem półtora tygodnia temu. Pytam, gdyż przymierzałem się do zakupu KRK, lecz kolega z branży polecił mi Adamy.

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

ODPOWIEDZ