Kurzweil PC3

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
mjuzik
Re: Kurzweil PC3

Post autor: mjuzik » czwartek 07 sie 2008, 09:10

Bo Kurzweil PC3X ma wszystkie rozszerzenia zapakowane
Natomiast rozszerzenia samplera nie załadujesz.

Pozdro
Groover...

Ok, myślałem, że do PC3 wchodzą te same romy:) Już wiem, że zakupię Kurzweila ale jeszcze mam dylemat czy PC3X czy K2600XS hmm, słuchałem demówek brzmień na stronie i mam wrażenie, że PC3X wypada nieco lepiej, ale znów sampler to potęga choć tak na prawdę ilość tak dobrych brzmień w PC3X powinna wystarczyć, tym bardziej, że edycja jest mocno rozbudowana. Ciężka sprawa:) A tak przy okazji, w którym roku wszedł na rynek K2600XS?
Kompozytor, aranżer, pianista.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » czwartek 07 sie 2008, 10:59

Ok, myślałem, że do PC3 wchodzą te same romy:) Już wiem, że zakupię Kurzweila ale jeszcze mam dylemat czy PC3X czy K2600XS hmm, słuchałem demówek brzmień na stronie i mam wrażenie, że PC3X wypada nieco lepiej, ale znów sampler to potęga choć tak na prawdę ilość tak dobrych brzmień w PC3X powinna wystarczyć, tym bardziej, że edycja jest mocno rozbudowana. Ciężka sprawa:) A tak przy okazji, w którym roku wszedł na rynek K2600XS?...
3 lata temu? Jakoś tak. Poza dołożeniem obsługi kart pamięci to chyba niewiele się zmieniło funkcjonalnie w stosunku do K2500.

IMO w tej chwili wybrałbym PC3X. Polifonia 128 głosów robi swoje. To co mi się podoba, to fakt że każda następna wersja systemu operacyjnego dodaje nowa funkcjonalność, dodatkowe banki barw itd. Choć support fabryczny pozostawia nieco do życzenia - nie ma nadal pełnej implementacji MIDI. Pewnie dlatego, że co chwilę dokładają nowe funkcje

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
mariuszek

Post autor: mariuszek » czwartek 07 sie 2008, 21:41

...
Ok, myślałem, że do PC3 wchodzą te same romy:) Już wiem, że zakupię Kurzweila ale jeszcze mam dylemat czy PC3X czy K2600XS hmm, słuchałem demówek brzmień na stronie i mam wrażenie, że PC3X wypada nieco lepiej, ale znów sampler to potęga choć tak na prawdę ilość tak dobrych brzmień w PC3X powinna wystarczyć, tym bardziej, że edycja jest mocno rozbudowana. Ciężka sprawa:) A tak przy okazji, w którym roku wszedł na rynek K2600XS?...
3 lata temu? Jakoś tak. Poza dołożeniem obsługi kart pamięci to chyba niewiele się zmieniło funkcjonalnie w stosunku do K2500.

IMO w tej chwili wybrałbym PC3X. Polifonia 128 głosów robi swoje. To co mi się podoba, to fakt że każda następna wersja systemu operacyjnego dodaje nowa funkcjonalność, dodatkowe banki barw itd. Choć support fabryczny pozostawia nieco do życzenia - nie ma nadal pełnej implementacji MIDI. Pewnie dlatego, że co chwilę dokładają nowe funkcje

Pozdro
Groover
...
K2600xs pojawily sie na rynku juz w 1999 r. ale od tamtej pory wiele si ew nich zmienilo
www.galeria-tbg.pl

mjuzik

Post autor: mjuzik » piątek 08 sie 2008, 11:28

Jeszcze kontrolne pytanie, czy PC3X ma możliwość korekcji częstotliwości brzmienia? taki można rzec equalizer z rysowanymi krzywymi jak to jest w s90es czy rd700gx

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » piątek 08 sie 2008, 18:35

...Ok, myślałem, że do PC3 wchodzą te same romy:) Już wiem, że zakupię Kurzweila ale jeszcze mam dylemat czy PC3X czy K2600XS hmm, słuchałem demówek brzmień na stronie i mam wrażenie, że PC3X wypada nieco lepiej, ale znów sampler to potęga choć tak na prawdę ilość tak dobrych brzmień w PC3X powinna wystarczyć, tym bardziej, że edycja jest mocno rozbudowana. Ciężka sprawa:) A tak przy okazji, w którym roku wszedł na rynek K2600XS?...
Gdybym ja miał wybrać teraz taki instrument to też mocno bym się wahał. Tyle , że ja nie skreślam K2600X nie ze względu na sampler ale ze względu na potencjał kontrolny (ach ta długa wstęga).

I jeszcze pytanie do kolegi Groovera. Jesteś chyba jedyną osobą która miała możliwość porównania PC3X do RD-700GX. Mógłbyś w skrócie napisać jak wypada takie zestawienie.
Arek - Radzyń Podlaski

mjuzik

Post autor: mjuzik » piątek 08 sie 2008, 20:30

Gdybym ja miał wybrać teraz taki instrument to też mocno bym się wahał. Tyle , że ja nie skreślam K2600X nie ze względu na sampler ale ze względu na potencjał kontrolny (ach ta długa wstęga).

Długa wstęga jest też opcją dla PC3X :) http://www.kurzweilmusicsystems.com/Product.php?product=111

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » piątek 08 sie 2008, 22:31

I jeszcze pytanie do kolegi Groovera. Jesteś chyba jedyną osobą która miała możliwość porównania PC3X do RD-700GX. Mógłbyś w skrócie napisać jak wypada takie zestawienie....

w skrócie:
- dla pianisty - RD700GX
- dla aranżera, kompozytora, producenta, studia i dla klawiszowca - PC3X.

Pozdro
Groover
nowe portale:

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 09 sie 2008, 01:02

...w skrócie:
- dla pianisty - RD700GX
- dla aranżera, kompozytora, producenta, studia i dla klawiszowca - PC3X...

I amen.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

mjuzik

Post autor: mjuzik » sobota 09 sie 2008, 09:20

w skrócie:
- dla pianisty - RD700GX

chyba, że aranżer i kompozytor jest jednocześnie pianistą i ma spore zaplecze do produkcji muzyki na PC lub MAC to RD700GX będzie dla niego zbawieniem jako klawiaturka sterująca :)

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » sobota 09 sie 2008, 10:43

...w skrócie:
- dla pianisty - RD700GX

chyba, że aranżer i kompozytor jest jednocześnie pianistą i ma spore zaplecze do produkcji muzyki na PC lub MAC to RD700GX będzie dla niego zbawieniem jako klawiaturka sterująca :)...

klawiatura PC3X jest mniej fortepianowa, dzięki czemu z lepszym „soulem” gra się innymi barwami. Nawet na barwach pian elektrycznych jest lepiej - zwłaszcza, jeśli kroś miał dłuższą styczność np. z prawdziwym Fender Rhodes czy Wurlitzerem. Fajnie pod paluchami leżą np. organy - na RD700GX pod wtym względem jest o wiele trudniej grać. Kwestia przyzwyczajenia oczywiście.

Pozdro
Groover
nowe portale:

ODPOWIEDZ