Główni konkurenci RME Fireface 400

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
majall
Re: Główni konkurenci RME Fireface 400

Post autor: majall » czwartek 01 mar 2007, 21:54

bo z fanatykami religijnymi nie da się rozmawiać racjonalnie. ---------------------------------------------------------- Ja mam MOTU oraz FF800 i gdybym to zracjonalizował to jeden z tych interfejsów musiał bym sprzedać i co - był bym dyktatorem ?
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » czwartek 01 mar 2007, 22:01

... opisujesz jakies pierdoły ktorych nie chce mi sie czytac ,moze gdybym nie pracował na motu od lat uwierzył bym w to ... ale tak sie sklada ze pracuje .. tak masz racje MOTU sa kaprysne i do bani , tylko skad tyle Nagród i wyróznien

CIO! ...
Ale ja czytam i wogule cie nie rozumiem. tobie działa, a komuś nie. To że u ciebie działa ok nie znaczy ze u innych jest cacy. Ja miałem przygode z motu, ale jakoś sobie poradziłem (kwestia ustawien). Teraz mam RME i tez na początku musiałem troche posiedzieć i poznać karte. Osobiscie wybrał bym RME. Dlaczego? Z kilku powodów, najważniejsze to Brzmienie (kture jak dla mnie jest rewelacyjne), suport, i to ze serwis mam na naszym kontynęcie. Nie twierdze że MOTU jest do tyłka czy źle brzmi. Jest OK. Ale Dla mnie RME to mercedes wśrud interfejsów. Motu to też S-klasa, ale coś jak Audi. Ogulnie Rme jest dla mnie troche bardziej funkcjonalne, ale wymaga wiekszego doświadczenia. Bo na początu potrafi zaskoczyć ilościa patentów.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » czwartek 01 mar 2007, 22:07

ja i tak mam zdanie, że jak PC to RME, a na MAC'a - MOTU ew. RME

Ja akurat mam odwrotnie PC MOTU ,FF800 MAC i jest brdzo dobrze
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » czwartek 01 mar 2007, 23:05

...Fajnie. Ty opowiadasz, że MOTU jest idealne i że zawsze niezawodnie działa na każdym komputerze. Ja pokazuję, że to nieprawda, bo są sytuacje (takie jak moja, a nie jestem jedyny), gdzie nie działa. Więc teza pt. "zawsze działa" jest nieprawdziwa. Takie są nieubłagane prawa logiki - jeden kontrprzykład obala regułę.

Ale po co ja to piszę. Nie dogadamy się, bo z fanatykami religijnymi nie da się rozmawiać racjonalnie. Prawa logiki ich nie obowiązują, liczą się tylko ich dogmaty....
Alez ja tak wcale nie twierdze, i dopuszczam taka mozliwsc o ktorej piszesz...wiem ze był okres gdy Motu nie działały na wszystkim z reszta na ich stronie jest to napisane, ale ty Generalizujesz i stwierdziłes jakis IDIOTYZM, ze sa ogolnie bardzo kaprysne itd ...

Oczywiscie ze sie nie dogadamy , bo ty z gory zakładasz ze motu Jest BE !! podajac jeden przykład .... tylko co jest Cacy według Ciebie ?

Wiesz Mysle ze bardziej twoje wypowiedzi sa fanatyczne niz moje ... z tego co czytam jeden raz zetknołes sie z motu i na tej podstawie opierasz swoja opinije , wiec kto jest wiekszym fanatykiem ja pracuja c w sumie juz 10 lat na tych kartach czy ty probujac tylko raz odpalic .

ZENADA !

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » czwartek 01 mar 2007, 23:16

podpisuje sie pod MOTU , nigdy zadnych problemow . Nie wuwazam aby były doskonałe. ale niech ktos pokaze doskonała karte dzwiekową , Motu to sprzet na ktorym nigdy sie nie zawiodłem . chociaz słyszałem ze ludzie mieli problemy z wyswietlaczem w 828Mk2, ale to by było na tyle.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 01 mar 2007, 23:37

Komputer na markowych komponentach, płyta Asus CUSL-2, chipset Intel 815, prosta karta ATI. Wszystko zgodnie z zaleceniami MOTU. **********************

Mielismy kiedys MOTU 2408 i 1224 na maku G3 i ze stabilnoscia nie bylo najlepiej, szczegolnie tego pierwszego (karta 324, na 424 nie probowalem), potem te interfejsy poszly do szafy i leza tak juz chyba czwart rok zakurzone :(
(w tej chwili korzystamy z przetwornikow Nuendo - czyli RME i Mytek)

Mialem tez kilka lat temu przypadek z G5 u kolegow w Audiotech, kiedy to cala maszyna, do ktorej byl podlaczony HD192 co chwile padala i byl problem ze zmiksowaniem materialu.
(to z kolei ciekawy przypadek, jesli chodzi o stabilnosc OSX - system zamieral wlasnie przy dokonywaniu jakichs zmian w konfiguracji audio i nie dalo sie nic zrobic - zwis jak w DOS czy Win3)
Zeby bylo smieszniej - w tej akcji zwisow uczestniczyl inny produkt - jakby nie bylo - dedykowany dla MOTU - DP

Pamietam tez, ze byl jeszcze jeden problem z 2408 z petla masy, zawieszone w racku nasze urzadzenie ciagle brumialo, podczas gdy caly inny sprzet (od wspomnianego 1224 po Lexicony) chodzil dobrze, niezaleznie od polaczen symetrycznie/niesymetrycznie. Nie pomagalo odcinanie masy itp, trzeba bylo izolowac obudowe od racka - wtedy nie brumialo.

Wiecej do MOTU nie mialem okazji podchodzic. Pewnie dzialaja dobrze skoro ludzie na swiecie z tego korzystaja, ale osobiscie ja i koledzy ze studia mamy uprzedzenie do tych starszych modeli.

Jak dla mnie kolejna dyskusja bez sensu, przekrzykiwanie sie co lepsze... Jedni pracuja na MOTU, inni na RME czy czyms innym i jakos swiat sie nie zawalil.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 01 mar 2007, 23:53

Alez ja tak wcale nie twierdze, i dopuszczam taka mozliwsc o ktorej piszesz...wiem ze był okres gdy Motu nie działały na wszystkim z reszta na ich stronie jest to napisane, ale ty Generalizujesz i stwierdziłes jakis IDIOTYZM, ze sa ogolnie bardzo kaprysne itd ...
Nieprawda. Wcale tego nie twierdzę, czytaj uważnie. Podważam wiarygodność bajek, że MOTU produkuje idealne interfejsy, bo uważam, że bywają z nimi problemy, czego dowodem są moje przypadki i czego dowodem są przykłady przytoczone przez Chimka.

W skrócie - twoja teza: MOTU jest idealne, moja teza: MOTU nie jest idealne.

I to moja teza jest niby ta fanatyczna?

Oczywiscie ze sie nie dogadamy , bo ty z gory zakładasz ze motu Jest BE !! podajac jeden przykład .... tylko co jest Cacy według Ciebie ?
Kolejna nieprawda. Wcale z góry nie zakładam, że MOTU jest BE. Wręcz przeciwnie, wielokrotnie z entuzjazmem podchodziłem do tych urządzeń, bo oferują fenomenalne wyposażenie - mało który produkt może się równać z liczbą kanałów w takim 2408. Nieprawdą jest również, że podaję jeden przykład. Napisałem bardzo wyraźnie, że testowałem wszystkie trzy generacje 2408 (notabene: każdy z innym komputerem) i że każda miała jakieś problemy (m/in dlatego nigdy żadnego nie kupiłem).

Wiesz Mysle ze bardziej twoje wypowiedzi sa fanatyczne niz moje ... z tego co czytam jeden raz zetknołes sie z motu i na tej podstawie opierasz swoja opinije , wiec kto jest wiekszym fanatykiem ja pracuja c w sumie juz 10 lat na tych kartach czy ty probujac tylko raz odpalic .
Pozwól, że zadam Ci po raz kolejny pytanie: czy naprawdę nie umiesz czytać, czy też celowo przeinaczasz to co przeczytałeś? Przecież po raz kolejny jasno i wyraźnie piszę, że nie jest to jednokrotny kontakt z urządzeniami MOTU. Ba, w przypadku 2408mk3 wielokrotnie reinstalowałem kartę, próbowałem wielu slotów i wielu kombinacji, włącznie z reinstalacją systemu od zera. Czy ja naprawdę niewyraźnie piszę, czy może Ty jednak masz jakieś problemy? Jeśli coś tu jest żenujące, to właśnie Twoje podejście do dyskusji.

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » czwartek 01 mar 2007, 23:59

...podpisuje sie pod MOTU , nigdy zadnych problemow . Nie wuwazam aby były doskonałe. ale niech ktos pokaze doskonała karte dzwiekową , Motu to sprzet na ktorym nigdy sie nie zawiodłem . chociaz słyszałem ze ludzie mieli problemy z wyswietlaczem w 828Mk2, ale to by było na tyle. ...
U mnie takze zero problemow, Motu smiga az furczy , chodzi po 14 godzin dziennie , kompletnie bezproblemowo .
Czytajac wypowiedzi pechowców mam wrazenie jak by pisali nie o MOTU .
w sumie takze ciezko mi jest uwierzyc w niektore wypowiedzi .

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 02 mar 2007, 00:09

...Alez ja tak wcale nie twierdze, i dopuszczam taka mozliwsc o ktorej piszesz...wiem ze był okres gdy Motu nie działały na wszystkim z reszta na ich stronie jest to napisane, ale ty Generalizujesz i stwierdziłes jakis IDIOTYZM, ze sa ogolnie bardzo kaprysne itd ...
Nieprawda. Wcale tego nie twierdzę, czytaj uważnie. Podważam wiarygodność bajek, że MOTU produkuje idealne interfejsy, bo uważam, że bywają z nimi problemy, czego dowodem są moje przypadki i czego dowodem są przykłady przytoczone przez Chimka.

W skrócie - twoja teza: MOTU jest idealne, moja teza: MOTU nie jest idealne.

I to moja teza jest niby ta fanatyczna?

Kolejna nieprawda. Wcale z góry nie zakładam, że MOTU jest BE. Wręcz przeciwnie, wielokrotnie z entuzjazmem podchodziłem do tych urządzeń, bo oferują fenomenalne wyposażenie - mało który produkt może się równać z liczbą kanałów w takim 2408. Nieprawdą jest również, że podaję jeden przykład. Napisałem bardzo wyraźnie, że testowałem wszystkie trzy generacje 2408 (notabene: każdy z innym komputerem) i że każda miała jakieś problemy (m/in dlatego nigdy żadnego nie kupiłem).

Pozwól, że zadam Ci po raz kolejny pytanie: czy naprawdę nie umiesz czytać, czy też celowo przeinaczasz to co przeczytałeś? Przecież po raz kolejny jasno i wyraźnie piszę, że nie jest to jednokrotny kontakt z urządzeniami MOTU. Ba, w przypadku 2408mk3 wielokrotnie reinstalowałem kartę, próbowałem wielu slotów i wielu kombinacji, włącznie z reinstalacją systemu od zera. Czy ja naprawdę niewyraźnie piszę, czy może Ty jednak masz jakieś problemy? Jeśli coś tu jest żenujące, to właśnie Twoje podejście do dyskusji....

Tak mam problem z rozczytaniem twoich wypowiedz, bazgrzesz jak kura pazurem... kompletnie sie pogubiłem

nadal twierdze ze MOTU to doskonałe karty , chociaz niektorzy ""profesionalisci"" maja z nimi problemy ! Moze zamiast reinstalowac system powinienes poradzic sie kogos , przeczytac instrukcje ... moze to własnie ty cos robiłes zle ..Najwidoczniej to co dobre dla jednych nie słuzy innym .

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » piątek 02 mar 2007, 00:13

Napisałem bardzo wyraźnie, że testowałem wszystkie trzy generacje 2408 (notabene: każdy z innym komputerem) i że każda miała jakieś problemy (m/in dlatego nigdy żadnego nie kupiłem).

z niektorymi uwagami mozna sie zgodzic, ale to co czytam woła o pomste ... Satry . wes czasami przeczytaj instrukcje .
2408 z tego co pamietam instalowało sie w troche nietypowy sposob . najpier oprogramowanie potem inteface , w innej kolejnosci działy sie cuda .

ODPOWIEDZ