OktavaMod

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
igs
Re: OktavaMod

Post autor: igs » środa 13 wrz 2006, 21:01

No coż..
Nie pozostaje nic innego jak przeprowadzić szybki test.
Nagrałem dosłownie byle co na Oktavie 219 (po modyfikacjach) i na lampowym miku mojej produkcji.
Ocenę pozostawiam Wam.

Oktava:
http://s003.wyslijto.pl/index.php?file_id=92941955512893682917&act=&gk=bank

IGS Audio:
http://s000.wyslijto.pl/index.php?file_id=00218384556662280899&act=&gk=bank
www.igsaudio.pl

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 13 wrz 2006, 21:46

hmmmmmmmmmmmm

Nie spodoba ci sie co powiem. Oczywiscie moja opinia!!!!!

Na ADAM A7 ktore mam (raczej jasne kolumny) sprawa brzmi nastepujaco:

-oktava jest ciepla, raczej ciemna - ale z charakterem

-w Twoim mikrofonie jest ladnie, az do wysokich - nie wiem jakby to opisac - jest rozjasnione (...nienaturalnie?). No i slychac potrzebe zastosowania Deesera. Ktos tu pisal o MXL rozjasnieniu, cos w tym jest - choc juz nie do konca pamietam

Oczywiscie w miksie wygra raczej Twoj :)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 13 wrz 2006, 21:53

a jak to nagrywales?

odruchowo wzialem do Cubase - a tu idealnie time'owo slady sie zgadzaja :)

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 13 wrz 2006, 23:29

...No coż..
Nie pozostaje nic innego jak przeprowadzić szybki test.
Nagrałem dosłownie byle co na Oktavie 219 (po modyfikacjach) i na lampowym miku mojej produkcji.
Ocenę pozostawiam Wam.

Oktava:
http://s003.wyslijto.pl/index.php?file_id=92941955512893682917&act=&gk=bank

IGS Audio:
http://s000.wyslijto.pl/index.php?file_id=00218384556662280899&act=&gk=bank...
ABSOLUTNY ABSURD ! Kolego IGS ... przez lata miałem Oktave 319 , a 219 konstrukcyjnie bardzo sie nie rózni ... natomiast Oktava która ty prezentujesz brzmi gorzej niz moj mikrofon do SKYPE ..

jesli chodzi o twoja konstrukcje , mowie to z pełną odpowiedzialnościa .ma troche nieprzyjemna góre , dziwnie nie naturalnie brzmi "usmiech dyskoteki " , słyszalnie podbija górne pasmo ...

chcesz porownac mikrofony , prosze bardzo
NA TEJ STRONIE sa testy wielu , bardzo wielu mikrofonow , Mozesz sprawdzic jak brzmi OKTAVA 219 , ja własnie to zrobiłem ... niema to nic wspolnego z tym co prezetuje twoja OKTAVA .. ponad to , brzmi pełniej niz mikrofon twojej konstrukcji.... SPRAWDZ SAM !

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » środa 13 wrz 2006, 23:50

własnie ściągnąłem z tej strony Spiewajacego faceta do OKTAVA 219 ... i na 100 % brzmi inaczej, lepiej niz Oktava od IGS .
Mikrofon IGS brzmi definitywnie za jasno ,
posłuchałem takze Neumanna tlm 103 , jest podobienstwo , jednak nadal mikrofon IGS jest duzo jasniejszy , co powoduje eksponowanie czegoś , nie fajnego

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 14 wrz 2006, 00:48

tak jak pierwsza probka (z poprzedniej strony) bez porownania A-B podobala mi sie, bo miala dosys pelne pasmo, tak ta druga przy lekkim odsunieciu sie od mikrofonu stracila troche dolu i dolnego srodka - za to gora zostala taka jaka byla. to cecha ktora zauwazylem w wielu "chinczykach", dlatego nie wiem, czy nie powinienes pomyslec nad inna kapsula, bo to chyba jedyna cecha ktora laczy cie z tanimi produkcjami z krainy wielkiej tamy. peluso sa popularne jako replacement dla shitowych chinskich kapsul z roznych wynalazkow typu t.bone czy mxl, jednak to caly czas podobna technologia wytwarzania elementow i tylko kontrola jakosci sie rozni (skladane w stanach ze staranna selekcja).
jedno co moge powiedziec glosno - wyglad twojego mikrofonuy wyszedl ci naprawde zajebiscie, wprawdzie kopia manleya, ale baaardzo z klasa wykonana, chyba jedna z najladniejszych samorobek jakie widzialem

co do twojej oktavy to rzeczywiscie cos jest nie tak, moze to ta chinska? chyba ze to kwestia wielkiego pecha i twoj glos wybitnie zle na niej wychodzi, to sie tez zdarza przeciez nawet na najlepszych mikrofonach
szkoda ze nie masz gitarki pod reka albo jakiegos bebna, to tez by sporo powiedzialo, chociaz z drugiej strony i tak sie juz napracowales i dzieki za to ze ci sie w ogole chcialo, mogles przeciez to olac

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 14 wrz 2006, 00:52

aha, i twierdze zupelnie co innego niz Grembo - mam watpliwosci, czy w miksie takie jasne brzmienie jak Twoje siedzialoby lepiej niz takie lagodniejsze/wezsze pasmowo w tej oktavie - z moich doswiadczen zyciowych wynikaloby zupelnie na odwrot! sound z taka gora odlepialby sie dosyc od reszty, ja bym na pewno to lagodzil. a jak wiadomo, zawsze lepiej podbic niz odejmowac

Master - a jak wytlumiales mikrofon to wstawiles amortyzowane zawieszenie/podtrzymanie kapsuly? bo to wazne, jesli nie nawet krytyczne
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 14 wrz 2006, 01:01

myslalem ze to normalne brzmienie 219 (na zywca nie slyszalem, znam tylko mkl2500 i mk220)

Oduck: o tyle lubie jasne glosy (moze zle ze myle to z jasnymi mikrofonami) ze mnie juz pop przetrawil

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 14 wrz 2006, 01:16

ale wlacz takie mtv i posluchaj tego co dzisiejsza mlodziez lubi - tam wcale tak gora nic nie jedzie, jesli sie ona pojawia to na calym miksie jako zabieg dokonany w masterze
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » czwartek 14 wrz 2006, 01:27

Master - a jak wytlumiales mikrofon to wstawiles amortyzowane zawieszenie/podtrzymanie kapsuly? bo to wazne, jesli nie nawet krytyczne...
Na prawdę to zaczyna być zabawne :) ..... co ma piernik do wiatraka ... W OKTAWIE WZBUDZA SIE OBUDOWA, uderzenie powoduje przydźwięk w środku mikrofonu który zbiera kapsuła ... , wiec chociaż byś założył gazowe amortyzatory , zawieszenie od Ferrari czy ty jak wolisz od Neumanna M 149 za 4000 Euro , to i tak będzie brzęczał , ja wyciąłem z delikatnej cienkiej specjalnej gąbki do wyciszania wnętrz samochodów rulon który wcisnąłem do środka, .. potem udało mi sie napakować jeszcze więcej , Nic nie dało tzn. przydźwięk był innego rodzaju bardziej tępy i krótszy ale był ..... ŻELIWO po prostu brzęczy ,

ODPOWIEDZ