monitory studyjne do ok. 2600 zł

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kyle
Re: monitory studyjne do ok. 2600 zł

Post autor: Kyle » poniedziałek 03 lut 2014, 18:02

Mialem juz kilka z rurami z przodu i te podmuchy w twarz byly tak cholernie irytujace, ze nie wiem jak z tym mozna wytrzymac.

Jak Wy to ludzie robicie, że bassreflex tak Wam mocno dmucha, że jesteście w stanie poczuć COKOLWIEK na twarzy, przy odległości klikudziesięciu cm to nie wiem. Sealed

Pomijajac, ze niektore swistaly. Nawet Adamowi sie zreszta zdarzylo. Jesli mnie pamiec nie byio to w A8X. Byla slynna akcja przebudowy rury wewnatrz kolumny na koszty firmy. Jak juz takiemu sie zdarza zrobic kardynalne bledy to co dopiero w budzetowych monitorkach?

W A7X był ten problem również ... i w S2X podobno.

Przedni bassreflex i tylkny mają swoje plusy i minusy ... szkoda, że nie ma więcej kolumn na rynku pokroju Unity Audio The Rock MKII (~37Hz -3 dB przy obudowie zamkniętej i wooferze 7" w tej dwudrożnej kolumnie).

IrieIrie

Post autor: IrieIrie » środa 05 lut 2014, 18:08

PODPINKA

Widziałem, że jako alternatywę dla tych Dynaudio polecacie Adamy albo Eve albo generalnie modele z tej półki cicra 3000 zł za parę. A co z Behringerami B3031A? Słuchałem dzisiaj w sklepie tych Dynaudio i rzeczywiście grają dużo lepiej od KRK, bardzo czysto i skutecznie, z głośnym wyraźnym basem (w sumie przede wszystkim ten wyższy bas na wysokości kicków gra głośno), ale mam wrażenie, że brzmienie jest trochę zbyt metaliczne. Tzn to już kwestia gustu, ale ja np mam wrażenie, że w muzyce, którą ja tworzę, na tkaich głośnikach "przemetalizowywałbym" ją.

Słuchałem też tych B3031A i muszę przyznać, że naprawdę świetnie grają. Mają bardzo czyste i wyraźne brzmienie. Przy tym są ciepłe i łagodne (coś bardziej w stylu KRK), a bas również łupie, ale wiadomo woofer 8 3/4" robi swoje.

Jakie macie zdanie? Ja chyba zdecyduję się na te Behy, które są o 1000 zł tańsze obecnie, a brzmieniowo wcale nie odstająod tych Dynaudio.

...
Mialem juz kilka z rurami z przodu i te podmuchy w twarz byly tak cholernie irytujace, ze nie wiem jak z tym mozna wytrzymac.

Jak Wy to ludzie robicie, że bassreflex tak Wam mocno dmucha, że jesteście w stanie poczuć COKOLWIEK na twarzy, przy odległości klikudziesięciu cm to nie wiem. Sealed

Pomijajac, ze niektore swistaly. Nawet Adamowi sie zreszta zdarzylo. Jesli mnie pamiec nie byio to w A8X. Byla slynna akcja przebudowy rury wewnatrz kolumny na koszty firmy. Jak juz takiemu sie zdarza zrobic kardynalne bledy to co dopiero w budzetowych monitorkach?

Przedni bassreflex i tylkny mają swoje plusy i minusy ... szkoda, że nie ma więcej kolumn na rynku pokroju Unity Audio The Rock MKII (~37Hz -3 dB przy obudowie zamkniętej i wooferze 7" w tej dwudrożnej kolumnie).
...

Medianta

Post autor: Medianta » środa 05 lut 2014, 19:52

Ja teraz rozmyślam nad (ceny z Thomanna):

EVE audio sc205 (3354,78 zł)

JBL LSR 305 (1316,44 zł)

Obydwa modele są z 5" wooferem (myślę, że to jest optymalny rozmiar do mojego pokoju - 7,8m^2).

Na temat tych JBL'ów można przeczytać same pozytywne opinie. I tu rodzi się pytanie: Jak duża jest różnica w brzmieniu między EVE a JBL, i czy ta różnica jest warta prawie 2,5 raza większej ceny?

(Niestety nie mam możliwości samemu ich porównać)

smirnoff

Post autor: smirnoff » środa 05 lut 2014, 21:02

Bardzo duża ale niewprawne ucho w niezaadaptowanym pomieszczeniu nie wykorzysta przez pewien czas możliwości EVE. 

Parełko

Post autor: Parełko » czwartek 06 lut 2014, 01:03

Uważacie że EVE Audio przez to że jakiś tam inżynier odłączył się od Adama stworzył idealny glośnik do studia?

Nie sądze..słyszałem SC 207, dla mnie to Adam z serii AX bis i seria SX adama jest dla mnie znacznie lepsza.

Osobiście to wole klasyczne marki kutlowych firm, które produkują sprzęt od wielu lat a nie od kilku.

Np tak jak pisałem znajomy używa Genelec 8040 dla mnie super monitory, dobra dynamika i dół konkretny. W wielu studiach używa się archaiczne Geneleci 1031/1032.

Nie wiem nie mam zaufania do nowoczesnych modeli.

Tylko pytanie czy 5 cali nie będzie za mało? Niby zejście mają podobne jak Genelec 8030, które słyszałęm bo Eve tych małych nie sluchałem, niby dały by radę ale jednak jako jedyny odsłuch ja bym szukał 6-7 cali.

A może Dynaudio BM5a? chociaż na takie monitory trzeba mieć dobre 4 tys tak jak na Genelec 8030.

Tutaj jest kwestia czy warto takie małe..chyba że za jakiś czas subwoofer. Bo to nazwijmy to normalnego studia jako jedyny odsłuch odpada, jako uzupełniacz warto, pod warunkiem że ma się coś większego obok.

Parełko

Post autor: Parełko » czwartek 06 lut 2014, 01:07

Owszem w porównaniu do JBL to będą niezłe paczki, ale czy warto pchać się w 5 cali?

A nie lepiej szukać na ebayach klasycznych Adamów A7x? spokojnie do 3 tys się dostanie, na allegro nieraz za dobrą kaskę można je dostać

MEGafon

Post autor: MEGafon » sobota 08 lut 2014, 16:47

...

Pusc sobie cos z mocno bijacym basem/stopa i odkrec dosc mocno monitory z rura z przodu. Predko sie dowiesz

W SX tez? No to niezla siara. Strach pomyslec jak odbywa sie design i kostrukcja w monitorach z najnizszej polki o ktorych tu wlasnie najczesciej jest mowa.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

MEGafon

Post autor: MEGafon » sobota 08 lut 2014, 17:20

...

Bez cienia watpliwosci masz cos przeciw BR z tylu.
TAK! Mam coś przeciwko tylnym wylotom.

Chetnie bym wiedzial dlaczego?!?
Bo bassreflex z tyłu, to osłabienie SPL bassreflexu (mierzoną w punkcie odsłuchu, który to punkt jest z przodu kolumny) o odległość równą głębokości kolumny, czyli np. 30cm. A to oznacza, że przy tylnym musi więcej energii promieniować bassreflex, niż gdyby był z przodu kolumny, by w miejscu słuchacza było tyle samo energii wzgl. reszty pasma. ... a większe SPL bassreflex w pokoju o nieidealnej akustyce = większe problemy w punkcie odsłuchu.

Przyznaj sie, ze to dywagacje czysto teoretyczne, zeby nie powiedziec "emocjonalne", czyli mowiac prosto z mostu - "tak mi sie zdaje", i nie poparte zadnym eksperymentem. Mam racje?

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

MEGafon

Post autor: MEGafon » sobota 08 lut 2014, 17:38

...
...
Czy na dzień dzisiejszy istnieje jakaś sensowna alternatywa dla DBM50? Tak żeby zmieścić się w 3000 zł. Czy może warto się dalej pomęczyć i nazbierać na coś lepszego?...

Mnie coraz bardziej intryguje ten nowy JBL LSR 305. Przeczytalem artykol w EiS (jest tez online, 11/2013), ale jak zwykle z pewna doza dystansu. Poczytalem tez troche w sieci, np. na Gearslutz (http://www.gearslutz.com/board/low-end-theory/867409-jbl-lsr305-vs-adam-f5.html) i to co tam pisza po pierwsze potwierdza artykol w EiS a po drugie bardzo mocno wzbudza ciekawosc. Tak mnie korci, ze moze z ciekawosci sobie kupie i poslucham zeby miec wlasne zdanie

Ciekawosc zwyciezyla - zamowilem pare JBL 305 i do tego pare tych nowych Tannoy 502. Jak kogos interesuje to moge napisac pare slow po tym jak poslucham. Mam porownanie do odsluchu tej samej wielkosci ale w klasie 10000 zl wiec tak latwo nie dam sie nabrac ;)

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 08 lut 2014, 17:56

Przyznaj sie, ze to dywagacje czysto teoretyczne, zeby nie powiedziec "emocjonalne", czyli mowiac prosto z mostu - "tak mi sie zdaje", i nie poparte zadnym eksperymentem. Mam racje?

Tzn. jeśli chodzi o praktyczne wady tylnego wylotu, to mało ... bardzo mało modeli z tylnym słuchałem (bo unikam jak ognia).

Natomiast co do tych rozważań teoretycznych to po prostu nie może być inaczej ... tzn. jak bassreflex (lub jakiekolwiek inne źródło dźwięku) oddalisz od uszu 1/3 metra dalej, to będzie grać ciszej, więc by zachować taką głośnosć jak gdyby nie był te 1/3 metra dalej, to musi promieniować mocniej.

ODPOWIEDZ