Jaki laptop do audio?
no i tu pojawiła się myśl:
otóż, czy dołożenie dodatkowych 256 MB Ramu pomoże cokolwiek?...
Jeśli VIA korzysta z architektury SMA i współdzieli RAM dla grafiki, dołożenie RAMu niewiele zmieni. Na stronach RME szczegółowo opisują, dlaczego tak się dzieje.
Re: Jaki laptop do audio?
no i tu pojawiła się myśl:
otóż, czy dołożenie dodatkowych 256 MB Ramu pomoże cokolwiek?...
Jeśli VIA korzysta z architektury SMA i współdzieli RAM dla grafiki, dołożenie RAMu niewiele zmieni. Na stronach RME szczegółowo opisują, dlaczego tak się dzieje....
no własnie szukam na gwałt dobrego Athalona
bez VIA
co sądzicie o chipsetach SIS, ALI?
w sumie tak.
Do zastosowań muzycznych, wymagania co do chipsetu (podstawowe) są dwa:
1. Żeby nie obsługiwał videoRAMu w trybie SMA (współdzielenie - czyli kawałek głównego RAMu zużywany na potrzeby grafiki), bo bardzo ogranicza to wydajność takiego systemu.
Wiem natomiast, że INTEL nie sprawia absolutnie żadnych problemów na tym polu....
jest laptop z chipsetem Intel FWH - Intel 845 Chipset Graphics/Video, ale "Karta grafiki ATi Mobility M6 16 mb, reszte wspoldzieli jesli tego wymaga sytuacja"
brać, czy nie brać pod kątem pracy z interfacem usb przez audio?
Po co rzeczone 80 śladów na laptopie? Nagrywacie 100 osobową orkiestrę dętą i każdego z osobna? Po jakiego grzyba po kilka plugsów na ślad i jeszcze kilka w master section? Że niby co? Stanie się SZTUKA nagle? Bo jak tych plugsów nie ma ( do czego potrzebny jest procesor, HDD, i RAM) to SZTUKI nie ma?
chore....

Potrzebuję porady. Będę kupował laptopa - chyba wstrzymam się do stycznia bo ceny po świętach spadną i będzie już windows 7 po polsku. Wybór padł na Lenovo idapad serii Y. Kryterium są tu matryca podświetlana LED nie większa niż 16 cali, pamięć ddr3 i HDMI. Czy możecie podać ewentualnych konkurentów z innych firm? Jaki procesor brać pod uwagę (stosunek wydajność/cena)?
http://www.myspace.com/bienczyckidominik
windows 7 juz jest po polsku, i tak bedziesz chcial instalowac na nim xp to sprawdz sobie wczesniej czy wszystko bedzie chulac bo coraz czescie wystepuja problemy z nowymi lapkami
http://www.myspace.com/bienczyckidominik
Przesiadłem się ostatnio z blaszaka na laptopa. I mogę z czystym sumieniem powiedzieć że LENOVO SL500 nadaje się do tego celu. Ma FireWire i bez problemu godzi się z PRESONUSem FIRESTUDIO PROJECT. Ja kupiłem tego lapka w wersji z VISTA BUSINESS z możliwością downgrade'u do XP PRO. Polecam!
...
Przesiadłem się ostatnio z blaszaka na laptopa. I mogę z czystym sumieniem powiedzieć że LENOVO SL500 nadaje się do tego celu. Ma FireWire i bez problemu godzi się z PRESONUSem FIRESTUDIO PROJECT. Ja kupiłem tego lapka w wersji z VISTA BUSINESS z możliwością downgrade'u do XP PRO. Polecam!...
A ja z czystym sumieniem mogę polecić Asusa F3SG. Pomim że nie jest to już najnowszy sprzęt bo właśnie zniknął z oficalnej sprzeaży to można go bardzo atrakcyjnie wyrwać używango jeszcze na gwarancji na znanym portalu ;) Specyfikacja w necie.
[addsig]
- doministry1
...
...
Przesiadłem się ostatnio z blaszaka na laptopa. I mogę z czystym sumieniem powiedzieć że LENOVO SL500 nadaje się do tego celu. Ma FireWire i bez problemu godzi się z PRESONUSem FIRESTUDIO PROJECT. Ja kupiłem tego lapka w wersji z VISTA BUSINESS z możliwością downgrade'u do XP PRO. Polecam!...
A ja z czystym sumieniem mogę polecić Asusa F3SG. Pomim że nie jest to już najnowszy sprzęt bo właśnie zniknął z oficalnej sprzeaży to można go bardzo atrakcyjnie wyrwać używango jeszcze na gwarancji na znanym portalu ;) Specyfikacja w necie.
...
A tu jakbyś szukał czegoś totalnie dedykowanego muzyce i grafice:
http://www.rainrecording.com/
Ja sam używam HP dv6870ew i nie narzekam.