Jaki laptop do audio?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
biawoj
Re: Jaki laptop do audio?

Post autor: biawoj » piątek 26 wrz 2003, 09:45

ten nieszczęsny VIA

no i tu pojawiła się myśl:

otóż, czy dołożenie dodatkowych 256 MB Ramu pomoże cokolwiek?...

Jeśli VIA korzysta z architektury SMA i współdzieli RAM dla grafiki, dołożenie RAMu niewiele zmieni. Na stronach RME szczegółowo opisują, dlaczego tak się dzieje.
Jestem realizatorem dźwięku live, posiadam własną aparaturę nagłośnieniową 2x5kW TriAmp z 64 kanałami w miksie i 12 torami monitorowymi, oraz możliwością nagrywania do 72 kanałów na 3x Alesis HD24. Lubię czasem zatopić się w przestrzeniach wydobywanych z

Awatar użytkownika
tomekttt

Post autor: tomekttt » piątek 26 wrz 2003, 12:38

...ten nieszczęsny VIA

no i tu pojawiła się myśl:

otóż, czy dołożenie dodatkowych 256 MB Ramu pomoże cokolwiek?...

Jeśli VIA korzysta z architektury SMA i współdzieli RAM dla grafiki, dołożenie RAMu niewiele zmieni. Na stronach RME szczegółowo opisują, dlaczego tak się dzieje....

no własnie szukam na gwałt dobrego Athalona

bez VIA

co sądzicie o chipsetach SIS, ALI?
AJP

Awatar użytkownika
tomekttt

Post autor: tomekttt » środa 01 paź 2003, 12:37

...co jest chipset , (płyta główna?)

w sumie tak.

Do zastosowań muzycznych, wymagania co do chipsetu (podstawowe) są dwa:

1. Żeby nie obsługiwał videoRAMu w trybie SMA (współdzielenie - czyli kawałek głównego RAMu zużywany na potrzeby grafiki), bo bardzo ogranicza to wydajność takiego systemu.

Wiem natomiast, że INTEL nie sprawia absolutnie żadnych problemów na tym polu....

jest laptop z chipsetem Intel FWH - Intel 845 Chipset Graphics/Video, ale "Karta grafiki ATi Mobility M6 16 mb, reszte wspoldzieli jesli tego wymaga sytuacja"

brać, czy nie brać pod kątem pracy z interfacem usb przez audio?
AJP

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 01 paź 2003, 18:22

Ja mam MAXDATA Athlon 1,6G, 128 RAM, podłączałem do tego czegoś klika urządzeń USB i grało (W2000) . Średni mój projekt to 10-12 sladów audio + 1 lub dwa MIDI (VSTi). Już jest muzyka. Gra to średnio CPU 30% a HDD 0% lub co najwyżej 1%. Wtyczek bez przesady czyli tyle ile mam. Lubię żywe brzmienie instrumentów. Mnie wystarcza. A Wam?

Po co rzeczone 80 śladów na laptopie? Nagrywacie 100 osobową orkiestrę dętą i każdego z osobna? Po jakiego grzyba po kilka plugsów na ślad i jeszcze kilka w master section? Że niby co? Stanie się SZTUKA nagle? Bo jak tych plugsów nie ma ( do czego potrzebny jest procesor, HDD, i RAM) to SZTUKI nie ma?

chore....

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » poniedziałek 12 paź 2009, 22:38

Potrzebuję porady. Będę kupował laptopa - chyba wstrzymam się do stycznia bo ceny po świętach spadną i będzie już windows 7 po polsku. Wybór padł na Lenovo idapad serii Y. Kryterium są tu matryca podświetlana LED nie większa niż 16 cali, pamięć ddr3 i HDMI. Czy możecie podać ewentualnych konkurentów z innych firm? Jaki procesor brać pod uwagę (stosunek wydajność/cena)?

Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik

Awatar użytkownika
kuba-core

Post autor: kuba-core » poniedziałek 12 paź 2009, 23:02

windows 7 juz jest po polsku, i tak bedziesz chcial instalowac na nim xp to sprawdz sobie wczesniej czy wszystko bedzie chulac bo coraz czescie wystepuja problemy z nowymi lapkami

IMAO

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » wtorek 13 paź 2009, 00:34

Windows 7 jest jako beta.Nie będę chciał na nowym laptopie instalować xp. Poza tym nie takiej porady oczekuję.
Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik

TeeR

Post autor: TeeR » wtorek 13 paź 2009, 08:45

Przesiadłem się ostatnio z blaszaka na laptopa. I mogę z czystym sumieniem powiedzieć że LENOVO SL500 nadaje się do tego celu. Ma FireWire i bez problemu godzi się z PRESONUSem FIRESTUDIO PROJECT. Ja kupiłem tego lapka w wersji z VISTA BUSINESS z możliwością downgrade'u do XP PRO. Polecam!

Awatar użytkownika
Piotr1967

Post autor: Piotr1967 » wtorek 13 paź 2009, 11:13

...
Przesiadłem się ostatnio z blaszaka na laptopa. I mogę z czystym sumieniem powiedzieć że LENOVO SL500 nadaje się do tego celu. Ma FireWire i bez problemu godzi się z PRESONUSem FIRESTUDIO PROJECT. Ja kupiłem tego lapka w wersji z VISTA BUSINESS z możliwością downgrade'u do XP PRO. Polecam!...

A ja z czystym sumieniem mogę polecić Asusa F3SG. Pomim że nie jest to już najnowszy sprzęt bo właśnie zniknął z oficalnej sprzeaży to można go bardzo atrakcyjnie wyrwać używango jeszcze na gwarancji na znanym portalu ;) Specyfikacja w necie.

[addsig]
muzyk, informatyk

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » wtorek 13 paź 2009, 14:43

...
...
Przesiadłem się ostatnio z blaszaka na laptopa. I mogę z czystym sumieniem powiedzieć że LENOVO SL500 nadaje się do tego celu. Ma FireWire i bez problemu godzi się z PRESONUSem FIRESTUDIO PROJECT. Ja kupiłem tego lapka w wersji z VISTA BUSINESS z możliwością downgrade'u do XP PRO. Polecam!...

A ja z czystym sumieniem mogę polecić Asusa F3SG. Pomim że nie jest to już najnowszy sprzęt bo właśnie zniknął z oficalnej sprzeaży to można go bardzo atrakcyjnie wyrwać używango jeszcze na gwarancji na znanym portalu ;) Specyfikacja w necie.

...

A tu jakbyś szukał czegoś totalnie dedykowanego muzyce i grafice:

http://www.rainrecording.com/

Ja sam używam HP dv6870ew i nie narzekam. 

Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

ODPOWIEDZ