Karta dźwiękowa

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
hemisys
Re: Karta dźwiękowa

Post autor: hemisys » wtorek 25 lis 2008, 16:33

......Czegokolwiek nie zmienie to efekt jest ciagle ten sam. Jeśli to nie karta (a potwierdza się ta opinia w archiwum tyle że z lat 2003 i 4) to co? I czy jesteście pewni że karta nie ma z tym nic wspołnego?

...
No sporo Neonów masz w projekcie...I tu też może problem leżeć. Jak masz włączone na wszystkich opcje Linear Phrase (LP nad volume, czy pod, nie pamiętam teraz ), to zachłanność Neona na procka jest ogromna....
No dokładnie tak mam. Ale to chyba prawidłowe działanie? Powinno się w ramach unikania konfliktu częstotliwośći obcinać to co w dźwięku zbędne z lewej i prawej strony?

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 26 lis 2008, 08:21

No dokładnie tak mam. Ale to chyba prawidłowe działanie? Powinno się w ramach unikania konfliktu częstotliwośći obcinać to co w dźwięku zbędne z lewej i prawej strony?...
Jeśli nie ma potrzeby to nie wycinamy. Aczkolwiek ja prawie zawsze wycinam zbędne częstotliwości, ale jak ich nie ma, to w sumie nie ma czego wycinać Aczkolwiek Neon w trybie Linear Phrase jak już pisałem bardzo żre procek...Więc albo wyłącz tą funkcję, albo użyj na śladach do tego celu MasterQ (wiele mniejsze wymagania) lub coś podobnego.

zygaancora

Post autor: zygaancora » środa 26 lis 2008, 15:28

Zanim kupiłem E-MU 0404 USB kilka nagrań robiłem na SB Live 5.1, wraz ze sterami KX-Drivers. Co prawda aby ustawić odpowiednio drivery zeszło mi kilka dni, ale później można była grać na VSTi z latencją 7 ms. Zestaw, który masz wg mnie jest bardzo mocny, gdyby to nie była wina sterów to obstawiałbym problem z pamięcią RAM, albo jeszcze bardziej prawdopodobną możliwość - wolny HDD.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 26 lis 2008, 16:39

Zestaw, który masz wg mnie jest bardzo mocny, gdyby to nie była wina sterów to obstawiałbym problem z pamięcią RAM, albo jeszcze bardziej prawdopodobną możliwość - wolny HDD....
Kolega wpiął w projekt 11 Neonów. (Policzyłem )

Mój Athlon 3000+ niegdyś obsłużył mi 4-5 ścieżek z włączoną funkcją LP, więc problem leży według mnie na 95% w mocożernych Neonach. Poczekajmy aż sprawdzi czy aby napewno.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 26 lis 2008, 16:59

...Aczkolwiek Neon w trybie Linear Phrase ...
Sorki, jeszcze proszę o poprawę - miało być Phase.

zealotde

Post autor: zealotde » czwartek 27 lis 2008, 22:18

...Zanim kupiłem E-MU 0404 USB kilka nagrań robiłem na SB Live 5.1, wraz ze sterami KX-Drivers. Co prawda aby ustawić odpowiednio drivery zeszło mi kilka dni, ale później można była grać na VSTi z latencją 7 ms. Zestaw, który masz wg mnie jest bardzo mocny, gdyby to nie była wina sterów to obstawiałbym problem z pamięcią RAM, albo jeszcze bardziej prawdopodobną możliwość - wolny HDD....

ramu u mnie powinno starczyć, nie wygląda żeby był wykorzystany w całości, dysk to Maxtor STM3250820AS, nie bardzo się na tym znam

jak dobrze skonfigurować sterowniki w takim razie ?

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » czwartek 27 lis 2008, 22:54

zmiana karty, moim zdaniem, moze zlikwidowac te problemy... ale oczywiscie pamietajmy ze wiekszosc z tych budżetowych interface'ow nie posiada zadnych "silnikow" DSP do obslugi vst... a jednostka obliczeniowaa jest procesor (pisalem o tym w innym watku ;] ) karta to tylko przetwornik...

balagan na komputerze (zalecany format)
karta, daw, plyta glowna, sterowniki... cos poprostu ze soba nie wspolgraa
mowisz ze zmienilesz procesor?! procesor czy caly komputer?! bo jezeli sam procesor to format obowiazkowo trzeba zrobic,
www.klub.agaton.pl

Pietro

Post autor: Pietro » piątek 28 lis 2008, 04:01

mowisz ze zmienilesz procesor?! procesor czy caly komputer?! bo jezeli sam procesor to format obowiazkowo trzeba zrobic, ...
Eee tam ;). Z Intelem nic nie trzeba wojować.Sam miałem zmianę z dual na quad core bez niespodzianek żadnych. Zainstalowałem procesor, włączyłem kompa i cześć.

- Piotr

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 28 lis 2008, 08:10

ramu u mnie powinno starczyć, nie wygląda żeby był wykorzystany w całości, dysk to Maxtor STM3250820AS, nie bardzo się na tym znam

jak dobrze skonfigurować sterowniki w takim razie ?...
A sprawdzane było bez conajmniej 5-u Neonów? Lub chociaż czy wyłączona jest funkcja LP?

Doprawdy nie wiem czemu ja się rozpisuję...

Awatar użytkownika
hemisys

Post autor: hemisys » piątek 28 lis 2008, 09:13

...Zestaw, który masz wg mnie jest bardzo mocny, gdyby to nie była wina sterów to obstawiałbym problem z pamięcią RAM, albo jeszcze bardziej prawdopodobną możliwość - wolny HDD....
Kolega wpiął w projekt 11 Neonów. (Policzyłem )

Mój Athlon 3000+ niegdyś obsłużył mi 4-5 ścieżek z włączoną funkcją LP, więc problem leży według mnie na 95% w mocożernych Neonach. Poczekajmy aż sprawdzi czy aby napewno....
No, więc w moim przypadku, wyłączenie LP zadziałała BARDZO WYRAŹNIE. Praktycznie wyłączenie 3 z nich zmniejszyło trzaski do minimum.

Kwestia ramu i hdd u mnie nie będzie grać roli. 3gb dobrze ustawionego (w zaktualizowanym ostatnio biosie) RAMu OCZ i po 10gb wolnego na partycji systemowej i tej, na której wszystko jest zainstalowane. I jeszcze pamięc wirtualną wyłączyłem.

maslak_s mógłbyś podać link do twojej wypowiedzi?

Nasuwa się wniosek. PSP Audioware przeskoczyło epokę i stworzyło produkt, którego nie da się jeszcze używać?
Czy to tylko mój problem i kolegi, który też z tym walczy?
Jak to u was wygląda ile "kopii" tej wtyczki możecie włączyć w trybie LP?

Pozdr

ODPOWIEDZ