Roland GW-8

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Redakcja
Re: Roland GW-8

Post autor: Redakcja » czwartek 16 paź 2008, 13:14

...Chodziło mi głównie o MP3 pakując powiedzmy ponad 300 co się będzie działo...

Będzie grało

Właśnie wpakowałem na pendrive:
- 500 plików mp3 rozłożone po równo na dwie Playlisty - czas bootowania w instrumencie 2 min. 20 sek.

- 998 plików mp3 rozłożone równo na dwie PlayListy - czas bootowania 4 min. 36 sek.

- 998 plików (po równo MidiFile i mp3) rozłożone równo na dwie PlayListy - czas bootowania 4 min. 36 sek .

Jak widać bootowanie jest ściśle uzależnione od ilości plików, a nie od ich wagi (zajętości pamięci), ani rodzaju.

...A jak to jest ze stylami, czy style wgrywamy na pamięć usb i Roland czyta je z pendrive'a czy style wgrywamy do pamięci wewnętrznej instrumenu (jak to było w GW-7) o ile taka jest ,jeśli tak to jak duża jest pamięć wewnętrzna ? ...

Style wgrywamy do instrumentu, mamy miejsce na 100 własnych. Niestety nigdzie nie mogę się dokopać informacji jak wielka jest pamięć wewnętrzna .
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Piotr1967

Post autor: Piotr1967 » czwartek 16 paź 2008, 18:59

Czyli wynika z tego że GW8 ma zastosowany albo bardzo wolny procesor, albo USB starszej wersji 1.0 albo bardzo wolną pamięć wewnętrzną albo .... wszystko to po kolei skoro tak wolno indeksuje zawartość nośnika. Wątpię czy kolejne softy to zmienią. Sorry ale w przypadku krótkiego zaniku prądu podczas imprezy czekać na kolejne indeksowanie 4.5min to lekkie przegięcie Trzeba wozić UPSa ze sobą Na szczęście to problem tych co "grają" z gotowców. Szczerze współczuję...
muzyk, informatyk

radzik10

Post autor: radzik10 » sobota 18 paź 2008, 11:02

...Czyli wynika z tego że GW8 ma zastosowany albo bardzo wolny procesor, albo USB starszej wersji 1.0 albo bardzo wolną pamięć wewnętrzną albo .... wszystko to po kolei skoro tak wolno indeksuje zawartość nośnika. Wątpię czy kolejne softy to zmienią. Sorry ale w przypadku krótkiego zaniku prądu podczas imprezy czekać na kolejne indeksowanie 4.5min to lekkie przegięcie Trzeba wozić UPSa ze sobą Na szczęście to problem tych co "grają" z gotowców. Szczerze współczuję......

Właśnie wpakowałem na pendrive 500 plików mp3 rozłożone po równo na dwie Playlisty - czas bootowania w instrumencie 2 min. 20 sek.

witam

A jeśli na penie było 260 plików Mp3 wczytywał ponad 4min.
Przejście od jednego pliku do następnego trwało 20 sek. jak były oddalone od siebie znacząco na playliście.--- Puszczony plik mp3 po czym drugi i zanim ruszył trwało to 20 sek.
Czy to możliwe? Może mi Pan sprawdzić. Czy to może wina pena- zbyt wolny.

Awatar użytkownika
Piotr1967

Post autor: Piotr1967 » sobota 18 paź 2008, 12:25

A jeśli na penie było 260 plików Mp3 wczytywał ponad 4min.
Przejście od jednego pliku do następnego trwało 20 sek. jak były oddalone od siebie znacząco na playliście.--- Puszczony plik mp3 po czym drugi i zanim ruszył trwało to 20 sek.
Czy to możliwe? Może mi Pan sprawdzić. Czy to może wina pena- zbyt wolny....
Niestety nie mogę Ci pomóc bo nie posiadam tego instrumentu. Napisałem tylko że skoro indeksacja lub inaczej tworzenie bazy danych trwa tak długo to przyczyn może być kilka. Jest to klawisz mocno budżetowy z dość nowatorskimi rozwiązaniami w tym segmencie cenowym więc należy się spodziewać kompromisów. A jakie to kompromisy, to pewnie niedługo się okaże jak na dobre zagości w sklepach i pod strzechami Nie należy ślepo ufać opisom i specyfikacji bo często życie to weryfikuje Pozdrawiam
muzyk, informatyk

radzik10

Post autor: radzik10 » sobota 18 paź 2008, 15:42

...A jeśli na penie było 260 plików Mp3 wczytywał ponad 4min.
Czy to możliwe? Może mi Pan sprawdzić. Czy to może wina pena- zbyt wolny....
Niestety nie mogę Ci pomóc bo nie posiadam tego instrumentu. Napisałem tylko że skoro indeksacja lub inaczej tworzenie bazy danych trwa tak długo to przyczyn może być kilka. Jest to klawisz mocno budżetowy z dość nowatorskimi rozwiązaniami w tym segmencie cenowym więc należy się spodziewać kompromisów. A jakie to kompromisy, to pewnie niedługo się okaże jak na dobre zagości w sklepach i pod strzechami Nie należy ślepo ufać opisom i specyfikacji bo często życie to weryfikuje Pozdrawiam...

Myślę że muszę sobie odpuścić tego rolka tylko co wybrać z aranżerów które będą miały porządny czytnik mp3 i wav.jaki klawisz będzie czytał z pena czy to z własnego HD na wzór |Gw8 i nie ma z tym takich problemów jak Gw.
Czy jest coś na rynku w przystępnych cenach?
Pozdrawiam

radzik10

Post autor: radzik10 » sobota 18 paź 2008, 15:44

Ewentualnie w jakich cenach?

radzik10

Post autor: radzik10 » poniedziałek 20 paź 2008, 22:03

Witam
Mam prośbę do posiadaczy Gw8. Możecie sprawdzić jak faktycznie jest z tym powolnym wczytywaniem MP3 przy większej ich ilości. Czy tak na prawdę niema tragedii. Chodzi mi o płynne poruszanie się po play liście jak już się zabotuje. Wybieranie podkładów płynne nie jakieś czekanie nawet 10 sekund na załadowanie kolejnego. Może faktycznie trzeba zainwestować w szybkiego pena.
Trochę masakryczna przepaść cenowa dzieli ten klawisz z innymi z górnej półki.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » wtorek 21 paź 2008, 12:34

Widzę, że kolega Radzik10 szuka przede wszystkim dobrego odtwarzacza w klawiaturze więc podpowiem to co zrobił mój znajomy. On zajmuje się graniem wesel itd i robi to z MP3 więc wpadł na pomysł - kupił jakiś stary Keyboard na allegro firmy yamaha i "wypatroszył" go. opracował sobie nowy design płyty przedniej i wykonał ją z metalu. zainstalował w środku dwa iPody i prosty mixer w postaci crossfadera oraz sekcję zasilającą. - było to ze 3 lata temu a on do dziś twierdzi, że zrobił najlepszy instrument do tego celu jaki można sobie wymysleć! Polecam spróbować przemyśleć własną koncepcję - zrobić sobie taki "player w klawiaturze" a jeśli rzeczywiście potrzeba czasem mieć jakiś klawisz na "sto lat" to można dokupić drugi dobrze brzmiący a nie koniecznie mający czytnik mp3 w sobie!

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 21 paź 2008, 13:06

...Czy tak na prawdę niema tragedii. Chodzi mi o płynne poruszanie się po play liście jak już się zabotuje...

Jak już pisałem wąskim gardłem jest tu indeksowanie plików. Gdy instrument już je wszystkie zobaczy, to dalsza praca z nimi przebiega już w miarę płynnie. Oczywiście szybkość pamięci flash na pewno odgrywa tu też jakąś rolę, choć nie demonizowałbym akurat tego tematu. Moim zdaniem głównym winowajcą tak długiego bootowania jest tu pamięć samego instrumentu - jej rodzaj, organizacja i obsługa.

...to można dokupić drugi dobrze brzmiący a nie koniecznie mający czytnik mp3 w sobie...

Roland do WG-8 dołącza całkiem zgrabną gumową podkładkę, którą można przykleić do płyty głównej instrumentu. Do podkładki można zaś przykleić dowolny odtwarzacz mp3 i podłączyć go do stereofonicznego wejścia liniowego EXT Input. Ciekawostką jest, iż w takiej opcji można również korzystać z pokładowej funkcji CENTER CANCEL (odpowiednika funkcji Minus One dla plików MIDIFile), czyli popularnego "usuwacza wokalu" .
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

CZARNY_70

Post autor: CZARNY_70 » poniedziałek 24 lis 2008, 18:16

Witam Mam pytanie GW8 czyta pliki mp3... ale mam problem bo jednak nie czyta mi wszystkich aranzy w formacie mp3 (44,1 khz) i nie wiem w czym może być problem... Czy może mi ktoś pomóc czy można te pliki jakoś przekonwertować czy coś innego. Nadmieniam że te których nie czyta też mają 44,1 khz i nie widzi ich i na playliste nie można ich wprowadzić. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ